Δικαιοσύνη: «Γκάζι» στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της

Δικαιοσύνη: «Γκάζι» στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της

Σε εξέλιξη έργα άνω των 78 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εστω και με καθυστέρηση τουλάχιστον μίας δεκαετίας, ένα μεγάλο μέρος των έργων ψηφιακού εκσυγχρονισμού που είναι αναγκαία για να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Από το 2013 οι τότε εκπρόσωποι των δανειστών ζητούσαν να βελτιωθεί η ταχύτητα εκδίκασης και έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων μέσω και δράσεων ψηφιοποίησης, οι οποίες εντέλει ξεκίνησαν να υλοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η λίστα των, εν εξελίξει, έργων, προϋπολογισμού άνω των 78 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών. Το εν λόγω project, ύψους 9,3 εκατ. ευρώ, κατακυρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη θυγατρική του ομίλου Quest, Uni Systems. Περιλαμβάνει, σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών, την ολοκληρωμένη ψηφιακή διαχείριση των εσωτερικών λειτουργιών (π.χ. υπηρεσίες διοικητικού προσωπικού) και των εξωτερικών λειτουργιών, δηλαδή τη διεπαφή του Νομικού Συμβουλίου με τα δικαστήρια και τους δημόσιους φορείς. Οι υφιστάμενες ηλεκτρονικές εφαρμογές του Νομικού Συμβουλίου, που έχει ως αντικείμενο τη νομική υποστήριξη του κράτους, λειτουργούν για περισσότερο από δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός τους.

Επίσης, η εταιρεία Netcompany-Intrasoft κοινοπρακτικά με τις Uni Systems, Q&R και Cosmos Computers έχει αναλάβει να υλοποιήσει τη β΄ φάση του έργου αναβάθμισης του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ). Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 52,7 εκατ. ευρώ, που έχει τριετή χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και περιλαμβάνει την αναβάθμιση και ενοποίηση του πληροφοριακού συστήματος σε 321 δικαστικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Το καλοκαίρι του 2014 η Intrasoft είχε αναλάβει και την πρώτη φάση της αναβάθμισης του πληροφοριακού συστήματος 41 δικαστικών φορέων, που αποτέλεσε έργο 15,7 εκατ. ευρώ. Το έργο οδήγησε στην ίδρυση της ψηφιακής πύλης πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης www.solon.gov.gr, μέσω της οποίας κατέστη εφικτή η ενημέρωση, μεταξύ άλλων, για την πορεία των υποθέσεων, όπως και για τα πινάκια των επόμενων 15 ημερών.

Η λίστα των έργων περιλαμβάνει και αυτό, αξίας 16,5 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί από πέρυσι την άνοιξη η κοινοπραξία Space Hellas – Wind. Η ολοκλήρωση του έργου θα επιτρέψει την παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων (Πρωτοδικεία και Εφετεία), του ανακριτικού έργου (Πρωτοδικεία) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Οπως και τη δημιουργία ενός εκτεταμένου πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου θα γίνεται η δημοσίευση σε πραγματικό χρόνο της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων της χώρας στο Διαδίκτυο.

Τους προσεχείς μήνες αναμένεται να υπάρξουν ανάδοχοι και για τα έργα της αναβάθμισης του συστήματος τήρησης των αρχείων των δικαστηρίων (34 εκατ. ευρώ) και της ψηφιοποίησης των αρχείων δεδομένων του υπουργείου Δικαιοσύνης (78,3 εκατ. ευρώ).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT