Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ο Μακάριος πρόεδρος της Κύπρου

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ο Μακάριος πρόεδρος της Κύπρου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Κύπρος έζησε την Κυριακήν στιγμάς εξαιρετικάς. Υπεδέχθη σύσσωμος και εν εξάλλω ενθουσιασμώ τον Εθνάρχην Μακάριον, ο οποίος έφερεν εις το ποίμνιόν του το μήνυμα της ελευθερίας: “Ενικήσαμεν, ενικήσαμεν”, ήσαν αι πρώται φράσεις του Εθνάρχου προς τους συμπατριώτας και συναγωνιστάς του ευθύς μετά την άφιξίν του εις Λευκωσίαν», γράφει η «Καθημερινή» στο κύριο θέμα της, στο πρωτοσέλιδο της 3ης Μαρτίου 1959. Ο Μακάριος είχε εκτοπιστεί από την αγγλική αποικιακή διοίκηση του νησιού στις Σεϋχέλλες μαζί με κοντινούς συνεργάτες του το 1956 και τον Απρίλιο του 1957 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Η επιστροφή του στην Κύπρο, αμέσως μετά την υπογραφή των συνθηκών Ζυρίχης και Λονδίνου, ήταν θριαμβευτική.

«Υπολογίζεται ότι 200.000 Ελληνες Κύπριοι συνεκεντρώθησαν εις την Λευκωσίαν διά να υποδεχθούν τον Εθνάρχην. Καθ’ όλον το μήκος της διαδρομής από του αεροδρομίου μέχρι της πόλεως της Λευκωσίας είχον συγκεντρωθή χιλιάδες Ελλήνων Κυπρίων, οι οποίοι έφερον κονκάρδας, λαιμοδέτας ή καπέλλα με τα ελληνικά χρώματα. Πάντες ήθελον να τύχουν της ευλογίας του Εθνάρχου και να του προσφέρουν ανθοδέσμας […]».

Τον ∆εκέμβριο του ίδιου χρόνου, διενεργούνται οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Σε αυτές αναμετρώνται ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, τον οποίο στηρίζουν το Ενιαίο ∆ημοκρατικό Μέτωπο Αναδημιουργίας και η πλειονότητα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, και ο Ιωάννης Κληρίδης, τον οποίον στηρίζουν η ∆ημοκρατική Ενωση, το ΑΚΕΛ και όσοι διαφωνούσαν με τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου. Το πρωτοσέλιδο της 15ης ∆εκεμβρίου της «Καθημερινής» ανακοινώνει τη θριαμβευτική νίκη του Μακαρίου: «Ο Εθνάρχης εξελέγη Πρόεδρος – Ελαβε 144.501 ψήφους, ήτοι 67%».

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Ο Μακάριος πρόεδρος της Κύπρου-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT