Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Οι δύσκολες νύχτες των εθελοντών

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Οι δύσκολες νύχτες των εθελοντών

Ο 26χρονος Κωνσταντίνος Αναστασιάδης πέρασε όλο το βράδυ στους δρόμους της Κηφισιάς μαζί με άλλους εθελοντές. Όλοι βοήθησαν τα μέγιστα ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα η περιοχή. Το ίδιο θα κάνουν κι απόψε.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κωνσταντίνος Αναστασιάδης γέννημα-θρέμμα Κηφισιώτης είναι 26 χρονών και εργάζεται ως γεωπόνος σε ένα από τα πολλά φυτώρια του δήμου. Την απόφασή του να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα την καθόρισε η αγάπη του για τα λουλούδια και το πράσινο που βρίσκει κανείς άφθονα στην περιοχή του. Ωστόσο, η αγάπη του δεν περιορίζεται στα άνθη αλλά επεκτείνεται και στην ίδια την περιοχή που μένει. 

Για αυτό εδώ και τρία χρόνια είναι εθελοντής στην Πολιτική Προστασία του δήμου. Μαζί με μια ομάδα περίπου άλλων 10 ατόμων, συνδράμουν κάθε φορά που κάτι εν δυνάμει επικίνδυνο ή κακό συμβαίνει στην περιοχή τους, είτε πρόκειται για φωτιές και πλημμύρες ή για χιόνια. Έτσι λοιπόν και τώρα που έκανε την εμφάνισή της η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. 

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Οι δύσκολες νύχτες των εθελοντών-1
Ο Κωνσταντίνος Αναστασιάδης, σήμερα το πρωί στο φυτώριο όπου εργάζεται

«Ξεκινήσαμε με το εκχιονιστικό να ρίχνουμε αλάτι από τις 21:00 χθες το βράδυ. Στις 23:00 υπήρχε ήδη μια πολύ λεπτή στρώση χιονιού στους δρόμους», περιγράφει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος και συνεχίζει: «τις επόμενες ώρες, η δουλειά της ομάδας είχε περισσότερο χαρακτηριστικά περιπολίας αλλά και αυτοψίας για τα δέντρα που κινδύνευαν να πέσουν ή για κλαριά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα. Είναι πολύ ωραία η Κηφισιά μέσα στη νύχτα, χιονισμένη, όταν όλοι κοιμούνται».

Ο νεαρός Κηφισιώτης σημειώνει πάντως πως τόσο τα εκχιονιστικά μηχανήματα όσο και το αλάτι, ήταν χθες διαθέσιμα από νωρίς το απόγευμα ενώ συμπληρώνει πως σημαντικό ρόλο έπαιξε και η καλή και έγκαιρη συνεργασία του δήμου με την Περιφέρεια Αττικής.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Οι δύσκολες νύχτες των εθελοντών-2
Ένα από τα εκχιονιστικά της ομάδας (άνηκε στον δήμο Νέας Ερυθραίας μέχρι που ο τελευταίος ενοποιήθηκε με την Κηφισιά)

«Οι μαγείρισσες των παιδικών σταθμών ετοίμαζαν γεύματα»

Ο αεικίνητος, όπως χαρακτηρίζει και ο ίδιος τον εαυτό του, εθελοντής, περιγράφει πως τα πράγματα άρχισαν να «ζορίζουν», όπως λέει, στις 04:30 περίπου το πρωί, τότε που δυνάμωσε το χιόνι και «είδαμε ότι μέσα σε λίγα λεπτά άρχισε να το “στρώνει”. Ήμασταν δύο άνθρωποι στο εκχιονιστικό και την ίδια ώρα δούλευαν άλλα τρία οχήματα. Μην ξεχνάτε πως ο δήμος μας είναι πολύ μεγάλος».

Μάλιστα, ο ίδιος διευκρινίζει πως η συγκεκριμένη δουλειά δεν είναι εύκολη μιας και ειδικά σε περιοχές όπως η Πολιτεία, η Εκάλη, η Πεντέλη -ειδικά στους πρόποδες- αλλά και το Κεφαλάρι, στα σημεία με υψόμετρο ή στους στενούς δρόμους που περιτριγυρίζονται από ψηλά και πολλά δέντρα, το εκχιονιστικό πρέπει να κινείται με προσοχή. «Σε αυτές τις περιοχές, στα πιο δύσκολα σημεία, ήδη από τις 06:00, το χιόνι έφτανε τα 25 εκατοστά ύψος», περιγράφει.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Οι δύσκολες νύχτες των εθελοντών-3
Η χιονισμένη Κηφισιά σήμερα το πρωί

Ο ίδιος στέκεται και στην πολύ καλή συνεργασία που υπήρχε αυτή τη φορά ανάμεσα σε εθελοντές αλλά κι εργαζόμενους στις υπόλοιπες υπηρεσίες του δήμου. Ο Κωνσταντίνος αναφέρει ενδεικτικά τις μαγείρισσες στους παιδικούς σταθμούς, οι οποίες ετοίμαζαν από το πρωί γεύματα για όλους όσους δούλευαν στο πεδίο.

H σύγκριση ανάμεσα σε «Μπάρμπαρα» και «Ελπίδα» είναι αναπόφευκτη. Άλλωστε ο Κωνσταντίνος είχε βοηθήσει και στην περυσινή κακοκαιρία. «Καμία σχέση» λέει εμφατικά και εξηγεί: «πέρυσι επικρατούσε ένα χάος, ο κόσμος εγκλωβιζόταν, παρατούσε το όχημα του όπου έβρισκε από την πολύωρη ταλαιπωρία, το ρεύμα κοβόταν. Οι πολίτες στους δρόμους ήταν οργισμένοι. Φέτος, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική. Βοήθησε η προετοιμασία. Ήταν όμως και η κακοκαιρία πολύ πιο ήπια» επισημαίνει ο Κωνσταντίνος, ο οποίος θα είναι πάλι στο ίδιο πόστο σήμερα μαζί με την υπόλοιπη ομάδα από τις 21:00.

«Το χιόνι δεν είναι συχνή ιστορία στη χώρα μας. Είναι ωραίο να το ζεις από κοντά», καταλήγει.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή