«Το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα» – Έντονες χιονοπτώσεις για ακόμη 48 ώρες σε Στερεά Ελλάδα και Μαγνησία

«Το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα» – Έντονες χιονοπτώσεις για ακόμη 48 ώρες σε Στερεά Ελλάδα και Μαγνησία

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας καθώς και δήμαρχοι σε Πήλιο, Εύβοια και Βοιωτία μιλούν για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές αυτές λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα». Τι λέει στην «Κ» για την εξέλιξη του φαινομένου ο Κ. Λαγουβάρδος

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περιοχές της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας αλλά και της Μαγνησίας, βρίσκονται από σήμερα το πρωί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», η οποία εγκαταλείπει σταδιακά το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Μιλώντας στην «Κ» ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, υπογραμμίζει πως τα φαινόμενα στις παραπάνω περιοχές σημειώνονται ήδη από την περασμένη Κυριακή, όμως, τώρα, βρισκόμαστε στην πολύ έντονη φάση τους, που θα διαρκέσει άλλες 48 ώρες και πιθανότατα και την Πέμπτη.

«Το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα»

Ενδεικτικό της έντονης χιονόπτωσης που επικρατεί σε όλες τις παραπάνω περιοχές, είναι πως στο λιμάνι και την κεντρική παραλία του Βόλου, το χιόνι έφτασε σήμερα τα 20 εκατοστά, ενώ στο Πήλιο από χθες τα ξημερώματα, επικρατεί χιονοθύελλα.

Ο Παναγιώτης Κουτσάφτης, δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, λέει πως «το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα, ενώ στα εννιά χωριά του δικού μας δήμου φτάνει και το ένα μέτρο». Ο ίδιος βέβαια σπεύδει να συμπληρώσει: «το θέλαμε αυτό το πολύ χιόνι και θέλουμε να συνεχιστεί κι άλλο. Μέχρι τώρα, δεν είχαμε σχεδόν καθόλου και ήμασταν πολύ ανήσυχοι. Το χρειαζόμαστε καταρχάς για να έχουμε νερό το καλοκαίρι».

Ο ίδιος αναφέρεται βέβαια και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την έντονη χιονόπτωση, ένα από αυτά και οι ακινητοποιημένες 40 νταλίκες με μήλα Ζαγορίν, για τις οποίες είναι δύσκολο να φύγουν προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί. Όπως σημειώνει: «Όλοι οι κάτοικοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, δεν δουλεύει τίποτα. Είμαστε όμως μαθημένοι σε αυτές τις καταστάσεις. Χθες είχαμε και διακοπές ρεύματος, αλλά γενικά η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, παρότι θέλει μεγάλη προσοχή». Σημειώνεται πως όλα τα σχολεία είναι κλειστά στον Βόλο, αλλά και στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου.

«Το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα» – Έντονες χιονοπτώσεις για ακόμη 48 ώρες σε Στερεά Ελλάδα και Μαγνησία-1
Στα λευκά ο Βόλος, μέχρι το κύμα σήμερα, 7/2/2023 | φωτό: meteo, Γιώργος Παπαβασιλείου

Non stop δουλεύουν τα εκχιονιστικά στη Βοιωτία

«Μέσα στην πόλη της Θήβας, το χιόνι έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο», λέει με τη σειρά του στην «Κ» ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Αναστασίου, ο οποίος σημειώνει πως στη Βοιωτία χιονίζει με ελάχιστα διαλείμματα από την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι και το σκηνικό θυμίζει εποχές… lockdown. Ο κ. Αναστασίου αναφέρει πως μέχρι και χθες, σημειώνονταν κάποιες σύντομες διακοπές ρεύματος, αλλά σήμερα το πρόβλημα φαίνεται πως έχει λυθεί.

«Η αναβάθμιση μέρος του δικτύου που έκανε το περασμένο διάστημα ο ΔΕΔΔΗΕ, φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, γιατί πραγματικά αυτή τη φορά τα προβλήματα με το ρεύμα είναι πολύ λίγα» λέει ο ίδιος στην «Κ». Όσο για τα εκχιονιστικά δουλεύουν 24 ώρες το 24ώρο. «Δεν προλαβαίνουν να περάσουν από έναν δρόμο και μέσα σε λίγα λεπτά το έχει ξαναστρώσει» καταλήγει.

Πιο δύσκολη η εικόνα σε Εύβοια

Περισσότερα είναι τα προβλήματα στην Εύβοια, όπου η κακοκαιρία, μαίνεται με σταθερό ρυθμό, εδώ και τρεις ημέρες. Τα προβλήματα εντοπίζονται κατά βάση στη βόρεια και κυρίως στην κεντρική Εύβοια.

Μάλιστα, ορεινά χωριά του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, αντιμετωπίζουν από χθες προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, καθώς το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο. «Δίνουμε σε αυτά σταδιακά ρεύμα σήμερα με γεννήτρια, τουλάχιστον μέχρι να αποκαταστήσει πλήρως το πρόβλημα ο ΔΕΔΔΗΕ», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Ψαθάς, ο οποίος τονίζει πως οι πτώσεις των δέντρων είναι πολλές, με αποτέλεσμα το οδικό δίκτυο να κλείνει ανά περιόδους σε όποια σημεία επιχειρούν τα συνεργεία.

Σημειώνεται πως τα σχολεία και όλες οι δομές εκπαίδευσης παραμένουν κλειστές σε ολόκληρη την Εύβοια.

Δίνοντας τη συνολική εικόνα από τη Στερεά Ελλάδα σε αυτή τη φάση, ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, λέει στην «Κ» πως το πιο έντονο πρόβλημα είναι η πτώση των γηραιών δέντρων, κατά βάση πεύκων, τα οποία συχνά συμπαρασύρουν και τα καλώδια του ρεύματος με τα συνακόλουθα, αποτελέσματα.

«Φέτος, είναι πολύ έντονη η χιονόπτωση και το χιόνι πάνω στα δέντρα, βαρύ. Έχουμε καιρό να δούμε τόσο χιόνι. Έχουν στηθεί μικρές επιχειρήσεις για την παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμοί κατοίκων, μεγάλων σε ηλικία και με προβλήματα υγείας στα πιο απομονωμένα χωριά, εκεί όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη. Γενικώς, υπάρχουν προβλήματα, αλλά για την την ώρα αντιμετωπίζονται, δεδομένου ότι και οι κάτοικοι είναι μαθημένοι στις κακοκαιρίες και προνοούν για θέρμανση και τρόφιμα, πριν αυτές “χτυπήσουν”».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή