Μεταναστευτικό: Καταδίκη για μια πράξη απελπισίας

Μεταναστευτικό: Καταδίκη για μια πράξη απελπισίας

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή για τον εμπρησμό στο Καρά Τεπέ σε Αφγανή πρόσφυγα που αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενοχη για την πλημμεληματική μορφή του εμπρησμού από πρόθεση με 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή έκρινε χθες το απόγευμα ομόφωνα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βορείου Αιγαίου την 28χρονη Μ.Μ., Αφγανή αναγνωρισμένη πρόσφυγα, μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί τον Φεβρουάριο του 2021 στον προσωρινό καταυλισμό Λέσβου στον Καρά Τεπέ. Επίσης παύουν οι περιοριστικοί όροι που της είχαν επιβληθεί. Αναλυτικό ρεπορτάζ της «Κ» και του Γιάννη Παπαδόπουλου τον Μάιο του 2022 ενόψει του δικαστηρίου που πραγματοποιήθηκε χθες έπειτα από αναβολή εξηγούσε ότι η κατηγορούμενη νοσηλεύτηκε με θερμικά εγκαύματα στα χέρια, στο κεφάλι, στην πλάτη και στα πόδια. Είχε ήδη λάβει πολιτικό άσυλο και βρισκόταν σε λίστα προγράμματος μετεγκατάστασης στη Γερμανία, αλλά, λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης, οι γιατροί είχαν απαγορεύσει το ταξίδι. Η αναβολή του ταξιδιού, σε συνδυασμό με το ότι διήνυε τον 9ο μήνα κύησης στο τέταρτο παιδί και όσα την είχαν επιβαρύνει με τον εμπρησμό στο ΚΥΤ Μόριας, τα επεισόδια, τον εγκλεισμό λόγω κορωνοϊού και οι αβέβαιες τότε συνθήκες περίθαλψης στον προσωρινό καταυλισμό την οδήγησαν, όπως ανέφερε στην αρχική απολογία της, στην απόπειρα αυτοκτονίας. Η ίδια δεν παρέστη στη δίκη, με σύσταση των γιατρών που την παρακολουθούν στη Γερμανία, όσο μεγαλώνει τα τέσσερα παιδιά με τον σύζυγό της και τη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Εκπροσωπήθηκε από την Εφη Δούσση και τον Βασίλη Κερασιώτη, δικηγόρους της οργάνωσης HIAS, ενώ παρόντες ήταν και κατέθεσαν ο σύζυγός της, η ψυχολόγος που την παρακολούθησε μετά τη γέννα της στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, Δήμητρα Μάντζαρη, και ένας μηχανικός που εργαζόταν στον καταυλισμό, ο οποίος εξέθεσε την κατάσταση των σκηνών.

Οι δυσκολίες στην απόδοση της κατάθεσης του συζύγου της ήταν εμφανείς, καθώς μεσολαβούσαν δύο διερμηνείς, ένας για φαρσί και μία για αγγλικά και ελληνικά. Οπως περιγράφηκε στην ακροαματική διαδικασία, η Μ.Μ. σε μια πράξη απελπισίας έβγαλε άπαντες από τη σκηνή και έβαλε φωτιά με αναπτήρα στα ρούχα της. Για καλή της τύχη, ένας γείτονας, ένοικος του καταυλισμού, επενέβη άμεσα και σώθηκε η ζωή της. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, γέννησε λίγες ημέρες μετά και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου.

«Δεν διανοούνταν ποτέ η ίδια ότι η απόπειρα αυτοπυρπόλησής της θα την έφερνε αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη ως κατηγορούμενη για εμπρησμό με κίνδυνο την υγεία άλλων ανθρώπων», τόνισαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή