Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Τα ματωμένα Χριστούγεννα και η Πράσινη Γραμμή

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Τα ματωμένα Χριστούγεννα και η Πράσινη Γραμμή

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 21 ∆εκεμβρίου 1963, ο έλεγχος ενός τουρκοκυπριακού οχήματος από Ελληνοκύπριους καταλήγει σε συμπλοκή με δύο νεκρούς Τουρκοκύπριους. Είχε προηγηθεί η απόρριψη των «13 Σημείων» του Μακαρίου με βάση τα οποία τροποποιείτο το Σύνταγμα. Η ένταση που είχε ήδη δημιουργηθεί από αυτή την πρόταση του αρχιεπισκόπου καθώς και η συμπλοκή της 21ης Δεκεμβρίου, οδήγησε και τις δύο κοινότητες στο να τεθούν σε επιφυλακή και σε λίγο οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν.

Στις 27 ∆εκεμβρίου, το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» γράφει: «Απόλυτος ηρεμία επικρατεί εις ολόκληρον την Κύπρον – Αγγλικαί μονάδες θα εποπτεύσουν την κατάπαυσιν του πυρός». Και συνεχίζει: «Κατά τα νυκτερινά τηλεγραφήματα εκ Λευκωσίας ηρεμία επικρατεί εις ολόκληρον την Κύπρον, μετά την συμφωνίαν περί αναθέσεως της προσπαθείας ειρηνεύσεως εις τα εν τη νήσω αγγλικά στρατεύματα, εν συνεργασία με τας ελληνικάς και τουρκικάς μονάδας. Ηδη βρεταννικά τεθωρακισμένα διετάχθησαν να λάβουν θέσιν μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και περιπολίαι εξ Αγγλων στρατιωτών θ’ αναλάβουν την τήρησιν της τάξεως εις τας οδούς της πόλεως».

∆ύο μέρες αργότερα, στις 29 ∆εκεμβρίου, η εικόνα του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας είναι τελείως διαφορετική: «Λίαν τεταμένη η κατάστασις εις Κύπρον» είναι ο τίτλος που δεσπόζει. «Αι χθεσιναί πληροφορίαι εκ Λευκωσίας αναφέρουν ότι η κατάστασις εξακολουθεί να παραμένη λίαν τεταμένη. Τουρκικά πολεμικά εθεάθησαν, διά δευτέραν ημέραν, πλέοντα εις απόστασιν 10 μιλίων από των βορείων ακτών της νήσου, ενώ οι Τουρκοκύπριοι εγκαθίστων πολυβολεία και ανήγειρον οδοφράγματα εις τας συνοικίας των, τμήματα δε της τουρκικής δυνάμεως Κύπρου κατελάμβανον θέσεις μάχης εις την περιοχήν του προαστίου Τράχωνα. Νέαι συμπλοκαί δεν εσημειώθησαν, πάντως, και βρεταννικά στρατεύματα περιεπόλουν εις τας οδούς της Λευκωσίας».

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Τα ματωμένα Χριστούγεννα και η Πράσινη Γραμμή-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή