Η απόφαση του Αρείου Πάγου για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Απόφαση Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συντριπτική πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, επέλυσε το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, κρίνοντας, πως η ισχύουσα νομοθεσία τους επιτρέπει διαδικαστικές ενέργειες, με άλλα λόγια, να μετέχουν σε πράξεις πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη της Ολομέλειας, υπερψηφίστηκε η νομική άποψη, ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις μπορούν να ενεργούν ως διάδικοι με τη δική τους επωνυμία εκπροσωπώντας τα funds που έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά εξαγοράζοντας κόκκινα δάνεια από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 59 ψήφων υπέρ έναντι 9 κατά, και η απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί προσεχώς, προκειμένου να καταστεί γνωστό το πλήρες σκεπτικό της και για να παράγει ουσιαστικές έννομες συνέπειες, δηλαδή να εφαρμοστεί.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης, εκτιμάται, ότι άμεσα λόγω του αμετάκλητου χαρακτήρα της, θα δοθεί λύση στο ζήτημα χιλιάδων ανακοπών που ήδη έχουν ασκηθεί από δικηγόρους δανειοληπτών, οι οποίοι είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότητα των λεγόμενων servicers να εκπροσωπούν τα Funds στα δικαστήρια και να μπορούν να διενεργούν διαδικαστικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και εκείνες που αφορούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η υπόθεση είχε φθάσει προς εκδίκαση στις 26 Ιανουαρίου ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στην οποία μετείχαν περί τους 70 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ την εισαγγελική έδρα εκπροσώπησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Επιμελητήρια και άλλοι φορείς τάχθηκαν κατά της δυνατότητας να μπορούν οι λεγόμενοι servicers να ενεργούν ως διάδικοι των επενδυτών, με βασικό επιχείρημα ότι η σχετική νομοθεσία του 2003 δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

Από την πλευρά τους, όμως, νομικοί εκπρόσωποι πιστωτικών ιδρυμάτων (Eurobank) και άλλων εταιρειών υποστήριξαν ότι μεταγενέστερος νόμος του 2015 επιτρέπει στους διαχειριστές την εκτέλεση διαδικαστικών πράξεων μεταξύ των οποίων και οι πλειστηριασμοί.

Υπέρ της άποψης αυτής αποφάσισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κάνοντας δεκτή σχετική εισήγηση της ανωτάτης δικαστικής λειτουργού Κανέλας Τζαβέλα, η οποία υποστήριξε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Μετά την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναμένεται να ενεργοποιηθούν διαδικασίες πλειστηριασμών που ως σήμερα σε αναμονή της απόφασης έχουν παγώσει.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή