Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Τουρκικά μαχητικά επιχειρούν στην Κύπρο

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Τουρκικά μαχητικά επιχειρούν στην Κύπρο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ραγδαία επιδείνωσις της καταστάσεως εις την Κύπρον», γράφει το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» στις 8 Αυγούστου 1964. Και συνεχίζει: «Ραγδαίαν επιδείνωσιν παρουσίασεν αιφνιδίως χθες το Κυπριακόν. Και η κρίσις εκορυφώθη, όταν η κυπριακή Κυβέρνησις και τα Ηνωμένα Eθνη ανεκοίνωσαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα επετέθησαν κατά του λιμένος της Πόλεως και εναντίον ελληνοκυπριακών χωρίων. Εις συναγερμόν ετέθησαν αστραπιαίως αι ένοπλοι δυνάμεις εις την Ελλάδα και εις την Κύπρον. Η σκληρυνθείσα από της πρωίας χθες στάσις της Αγκύρας, αι συνεχιζόμεναι μάχαι εις την μεγαλόνησον και αι προκλητικαί ενέργειαι των Τούρκων προεκάλεσαν κατάστασιν εκρηκτικήν η οποία ουδόλως αποκλείει γενικωτέραν ανάφλεξιν και ένοπλον σύγκρουσις Ελλάδος και Τουρκίας».

Eχει προηγηθεί η εγκατάσταση της Ελληνικής Μεραρχίας Κύπρου, κίνηση η οποία προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων και αναζωπύρωσε τις διακοινοτικές συγκρούσεις που είχαν σημειωθεί τα Ματωμένα Χριστούγεννα του 1963. Για άλλη μια φορά, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη: «Επί ποδός πολέμου παρουσίασε την χώραν η Κυβέρνησις, η οποία ευρίσκετο εις συνεχή επικοινωνίαν με την Λευκωσίαν, η οποία αποτελεί και την πιθανωτέραν εστίαν αναφλέξεως. Φόβοι εκφράζονται περαιτέρω επιδεινώσεως της καταστάσεως και διαγράφεται κίνδυνος συγκρούσεως μεταξύ ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ, πράγμα το οποίον και θα αποτελέση τον σπινθήρα ευρυτέρας συρράξεως, αν την αφορμήν δεν δώση προς τούτο η πραγματοποίησις, εν τέλει, της απειλουμένης από μακρού χρόνου τουρκικής εισβολής», σχολιάζει η εφημερίδα.

Ναπάλμ στην Πάφο

Οι στρατιωτικές συγκρούσεις στην περιοχή Μανσούρας-Κοκκίνων κλιμακώνονται, υπό την ηγεσία του στρατηγού Γ. Γρίβα, επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων Κύπρου. Η Τουρκία αντιδρά δυναμικά. Στις 8 Αυγούστου τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν με ναπάλμ την περιοχή της Πάφου και έξι τουρκικά πολεμικά πλοία παραβιάζουν τα κυπριακά χωρικά ύδατα. Στο φύλλο της επομένης αναφερόταν: «Τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, τα οποία επανεμφανίσθησαν εις Κύπρον χθες, τελικώς επενέβησαν εις τας διεξαγομένας επιχειρήσεις και έπληξαν τας θέσεις των μαχομένων παρά το χωρίον Κόκκινα ελληνοκυπριακών στρατευμάτων. Η παρέμβασις της τουρκικής αεροπορίας δίδει το μέτρον της ανησυχίας των Τούρκων διά την επικειμένην κατάληψιν του νευραλγικού χωρίου που αποτελεί εν εκ των εσχάτων οχυρών της τουρκικής αντιστάσεως. Παραλλήλως, όμως, προκαλεί περαιτέρω επιδείνωσιν της κρίσεως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT