Ειδικό Δικαστήριο: Απαλλακτική πρόταση για Παπαγγελόπουλο

Ειδικό Δικαστήριο: Απαλλακτική πρόταση για Παπαγγελόπουλο

Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου χαρακτήρισε «αναξιόπιστες» τις μαρτυρίες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναξιόπιστες, αντιφατικές και αναληθείς χαρακτήρισε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ολγα Σμυρλή τις μαρτυρίες από τρεις εισαγγελείς οι οποίοι κατήγγειλαν τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο τους, προτείνοντας την απαλλαγή τού πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, ενώ παράλληλα πρότεινε την απαλλαγή και της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη που δικάζεται για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Κατά την εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου, οι καταγγελίες εναντίον του Παπαγγελόπουλου από τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς (Γεωργία Τσατάνη, Ελένη Ράικου και Παναγιώτη Αθανασίου) δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλα στοιχεία. Ειδικότερα, η εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της πολύωρης –ξεπέρασε τις πέντε ώρες– αγόρευσής της επικεντρώθηκε στο να αποδομήσει τις μαρτυρίες των τριών εισαγγελέων κατά Παπαγγελόπουλου, επιμένοντας στην αναξιοπιστία των λεγομένων τους, όπως υποστήριξε. Για τη Γεωργία Τσατάνη, η οποία είχε εξαρχής καταγγείλει τον Παπαγγελόπουλο (από το 2016) για παρεμβάσεις στους χειρισμούς της στην υπόθεση του επιχειρηματία Βγενόπουλου, η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου τής απέδωσε λανθασμένους δικαστικούς χειρισμούς τους οποίους χαρακτήρισε ως «εκτροπή».

Οσον αφορά αντίστοιχες καταγγελίες του πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, εισαγγελέα Π. Αθανασίου για σειρά παρεμβάσεων Παπαγγελόπουλου (φορολογικοί έλεγχοι εις βάρος του Γ. Αλαφούζου, ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, υπόθεση Βγενόπουλου και καταγγελία για ενοχοποίηση χωρίς στοιχεία του δημοσιογράφου Γ. Παπαχρήστου, υπόθεση Μ. Σάλλα και άλλες), η κ. Σμυρλή απέδωσε στον μάρτυρα ιδιοτελή κίνητρα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «είχε εμπάθεια για τον Παπαγγελόπουλο, διότι πίστευε ότι δεν τον βοήθησε να ανανεώσει τη θητεία του στην Οικονομική Εισαγγελία». Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου απέδωσε και στον Π. Αθανασίου αναξιοπιστία σε όσα κατήγγειλε, ενώ αναφερόμενη στην κατασκευή στοιχείων για τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Τα Νέα» τόνισε ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον να γίνει.

Αναφορικά με την καταγγελία τής πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελ. Ράικου ότι ο Παπαγγελόπουλος παρενέβη στο έργο της για ενοχοποίηση πολιτικών στο πλαίσιο της έρευνας για τη Novartis, η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου τη χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» και ότι έγινε εκ των υστέρων.

Τέλος, η κ. Σμυρλή πρότεινε την απαλλαγή της Τουλουπάκη για την παράλειψή της να στείλει στη Βουλή τις αναφορές του ΚΙΝΑΛ για Π. Κουρουμπλή και Αν. Ξανθό (για την τιμολόγηση φαρμάκων), καθώς υποστήριξε ότι δεν είχε σχηματιστεί χωριστή δικογραφία. Για σκέλος αυτής της κατηγορίας, που διώκεται και σε βαθμό κακουργήματος, η κ. Σμυρλή πρότεινε και την απαλλαγή Παπαγγελόπουλου, ο οποίος δικάζεται ως ηθικός αυτουργός της Ελένης Τουλουπάκη.

Μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής πρότασης, η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το αργότερο έως το τέλος του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή