Η 50ή επέτειος της κατάληψης της Νομικής τον Φεβρουάριο του 1973

Η 50ή επέτειος της κατάληψης της Νομικής τον Φεβρουάριο του 1973

 Τα «γεγονότα της Νομικής» ηλέκτρισαν την κοινή γνώμη, που δείχνει την αμέριστη υποστήριξή της στους αγωνιζόμενους φοιτητές και υπήρξαν η  αρχή των μαζικών κινητοποιήσεων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσοι ζήσαμε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι ήταν από τις πιο κρίσιμες στιγμές του αντιδικτατορικού αγώνα, που σηματοδότησαν στην ουσία την αντιστροφή της πορείας του δικτατορικού καθεστώτος, υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά η χούντα χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων.  Τα «γεγονότα της Νομικής» ηλέκτρισαν την κοινή γνώμη, που δείχνει την αμέριστη υποστήριξή της στους αγωνιζόμενους φοιτητές και υπήρξαν η  αρχή των μαζικών κινητοποιήσεων.  Όσα ακολούθησαν, κίνημα στο Ναυτικό, μαζικές συλλήψεις από τη στρατιωτική αστυνομία, πείραμα Μαρκεζίνη, Πολυτεχνείο, χούντα Ιωαννίδη, είχαν σαν κομβικό σημείο τις καταλήψεις της Νομικής.

Υπάρχουν πολλές αναλύσεις και περιγραφή των ιστορικών γεγονότων για τις καταλήψεις της Νομικής.  Απλά θα αναφέρω τρεις σκέψεις μου:

Πρώτο, τη σημασία που έχουν ορισμένα επετειακά γεγονότα, που ούτως ή άλλως είναι στη ζωή μας σα σημεία αναφοράς και με την προέκταση που μπορούν να έχουν στα τωρινά μας προβλήματα.

Έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, με την ταχύτητα των εξελίξεων, η αναφορά σε μνήμες που προωθούν διαχρονικές αξίες, αγάπη στον άνθρωπο, στην ελευθερία και απαιτούν γενναιότητα.  Στα πλαίσια αυτά, η μνήμη των γεγονότων της Νομικής συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και συγχαίρω το Πανεπιστήμιό μας που ανέλαβε την πρωτοβουλία να τιμήσει αυτήν την επέτειο.

Το δεύτερο που θέλω ν’ αναφέρω είναι η αίσθηση ότι τα γεγονότα της Νομικής ήταν η κορυφαία εκδήλωση συμμετοχής της ελληνικής φοιτητικής νεολαίας σ’ ένα παγκόσμιο κίνημα, που το διαπερνά ο Μάης του ’68 στη Γαλλία, τα γεγονότα στα Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και ένα κίνημα που άλλαξε ριζικά την κατεύθυνση του κόσμου και κυρίως τις σχέσεις άνδρα-γυναίκας και γονέων-παιδιών.  Τελικά άλλαξε τις σχέσεις από εξουσιαστικές, σε σχέσεις που έχουν ανάγκη την επικοινωνία.

Το τρίτο σημείο είναι να υπενθυμίσω ότι στα γεγονότα της Νομικής είχαν αρχίσει να δημιουργούνται οι οργανωμένες τάσεις, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία των επόμενων γεγονότων.  Παρ’ όλα αυτά το επίπεδο συνεργασίας των διαφόρων ομάδων ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, η στάση των ανεξάρτητων φοιτητών καθοριστική και σε τελευταία ανάλυση το σύνθημα «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» ήταν το κυρίαρχο, που έβαζε τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση.

Όσοι ζήσαμε τα γεγονότα, έχουμε μια ανεξίτηλη ανάμνηση και την αίσθηση μιας σημαντικής τύχης για την ανεπανάληπτη εμπειρία, η οποία μας σημάδεψε και κατευθύνει ακόμα τα βήματά μας.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2023 το Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΕΚΠΑ, διαφυλάσσοντας αυτή τη μνήμη, τιμά τον ηρωικό αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών του Πανεπιστημίου μας με εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του κτιρίου των Προπυλαίων.

*Γιώργος Βερνίκος, ηγετικό στέλεχος του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Σήμερα είναι επιχειρηματίας

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Πρόσκληση ΕΚΠΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT