Δικαιοσύνη: Η ώρα των αποφάσεων

Δικαιοσύνη: Η ώρα των αποφάσεων

Ολοκληρώθηκαν οι δίκες για Ν. Παππά, Δημ. Παπαγγελόπουλο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο Ειδικά Δικαστήρια, που εκδικάζουν από το φθινόπωρο υποθέσεις με κατηγορούμενους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν φθάσει στο τέλος της διαδικασίας και είναι θέμα χρόνου η έκδοση των αποφάσεών τους. Πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, καθώς αν διαλυθεί η Βουλή τα Ειδικά Δικαστήρια οφείλουν να σταματήσουν κατά το Σύνταγμα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί –και στα δύο– η έκδοση των αποφάσεων, κλείνοντας αμετάκλητα τον κύκλο δύο δικών με εμφανές το πολιτικό τους πρόσημο.

Η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και συγκατηγορούμενό του τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, που αφορά τους χειρισμούς και το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, έχει περάσει στο στάδιο της ανάπτυξης από τους συνηγόρους των δύο κατηγορουμένων των θέσεών τους, ενώ η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου έχει οριστεί και θα εκδοθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου. Στη δίκη εξετάσθηκαν μάρτυρες, έγγραφα και ηλεκτρονικά μηνύματα που προσκόμισε ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, ότι κατ’ εντολήν του Ν. Παππά έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για να εξασφαλιστεί τηλεοπτική άδεια για δημιουργία φιλικού καναλιού προς την τότε κυβέρνηση. Η γραμματέας του επιχειρηματία Ευθαλία Διαμαντή, εξεταζόμενη ως μάρτυρας, προκάλεσε αίσθηση, καταθέτοντας ότι «φάκελοι και βαλίτσες με χρήματα έφευγαν από το γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Η εισαγγελέας της δίκης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή ζήτησε από το δικαστήριο να σταλούν τα πρακτικά της δίκης, ως προς το σκέλος της κατάθεσης της γραμματέως Καλογρίτσα, στον εισαγγελέα για περαιτέρω έρευνα. Στο Ειδικό Δικαστήριο οι δύο κατηγορούμενοι δεν απολογήθηκαν, ενώ ο Ν. Παππάς δεν εμφανίστηκε από την αρχή στη δίκη, δηλώνοντας πως πρόκειται για «πολιτική δίκη» και για «πολιτική υπόθεση» κατασκευή των πολιτικών του αντιπάλων. Η εισαγγελέας τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής του Ν. Παππά, με το επιχείρημα ότι δεν προέκυψε η εμπλοκή του στη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ απαλλακτική υπήρξε η πρότασή της και για τον Χρ. Καλογρίτσα.

Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου πρότεινε απαλλαγή και για τους δύο πρώην υπουργούς.

Το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, που ξεκίνησε την εξέταση της υπόθεσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, βρίσκεται και αυτό σε διαδικασία αγόρευσης των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος δικάζεται για σειρά παρεμβάσεων στο έργο τριών εισαγγελικών λειτουργών που δημόσια –στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη– τον κατήγγειλαν ότι προσπάθησε να επιβάλει συγκεκριμένους χειρισμούς σε υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους. Μεταξύ των εισαγγελέων που κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό είναι η Ελένη Ράικου, που διετέλεσε επί σειρά ετών επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο Παν. Αθανασίου που υπήρξε επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας και η Γεωργία Τσατάνη που χειρίστηκε την υπόθεση του εκλιπόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Δημ. Παπαγγελόπουλος για τις καταγγελίες περί παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη είναι παράβαση καθήκοντος, αδίκημα που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος. Εκτός όμως από την παραπάνω κατηγορία, ο πρώην υπουργός δικάζεται και ως ηθικός αυτουργός στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας (κακούργημα) που βαρύνει την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για την παράλειψή της να αποστείλει στη Βουλή αναφορά του ΚΙΝΑΛ για δύο πρώην υπουργούς Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Κουρουμπλή και Ξανθό) για θέματα που αφορούσαν την τιμολόγηση φαρμάκων.

Η εισαγγελέας –είναι και σε αυτή τη δίκη η Ολγα Σμυρλή καθώς έχει κληρωθεί και στα δύο Ειδικά Δικαστήρια– πρότεινε την απαλλαγή Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλου για την κατάχρηση εξουσίας και την ηθική αυτουργία του πρώην υπουργού, επιχειρηματολογώντας πως η αναφορά κατά Κουρουμπλή και Ξανθού δεν εστάλη στη Βουλή, διότι δεν ήταν συγκεκριμένη και δεν είχε σχηματιστεί για αυτήν χωριστή δικογραφία και ότι ο πρώην υπουργός δεν είχε καμία σχέση με την παράλειψη της εισαγγελέως Τουλουπάκη. Επίσης, η εισαγγελέας υπήρξε απαλλακτική και για τις παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστους τους εισαγγελείς που τον κατήγγειλαν και τις μαρτυρίες τους αντιφατικές και μη αληθείς. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί μεταξύ 27 και 28 του μηνός.

Στη δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά τον Δημ. Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη, δεν δικάστηκε το σκέλος –που ήταν και το μείζον– για τους χειρισμούς τους στην ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis, καθώς το κεφάλαιο αυτό έκλεισε με απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου το περασμένο καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή