Διαβεβαιώσεις για τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Διαβεβαιώσεις για τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Δηλώσεις Πλεύρη και Σκέρτσου μετά την ανακοίνωση του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος για ακύρωση του διαγωνισμού

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοήτευση επικρατεί στη Θεσσαλονίκη μετά την ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ότι o διαγωνισμός για το πολυαναμενόμενο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αττικής που θα κάλυπτε τις πολύ αυξημένες ανάγκες ουσιαστικά όλης της βόρειας Ελλάδας. Η έναρξη της λειτουργίας του είχε προγραμματιστεί για τα τέλη του 2025.

Ανάλογα ήταν τα σχέδια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τα νοσοκομεία σε Κομοτηνή και Σπάρτη, τα οποία θα μεταφέρονταν σε νέα κτίρια. Και τα τρία έργα εντάσσονται στη διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος, που ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα. Το Ιδρυμα, σε ανακοίνωσή του εξηγεί τι οδήγησε στην ακύρωση του διαγωνισμού. «Ολες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες), ακόμη και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.λπ.). Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα, αδύνατη. Παρ’ όλα αυτά, το Ιδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ χθες στη Βουλή για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη εξέλιξη λέγοντας ότι «αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία που κάνει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εμείς διαβεβαιώνουμε ότι τα νοσοκομεία θα γίνουν όπως όλα έχουν προβλεφθεί». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου, που βρέθηκε σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και δήλωσε ότι «θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση που θα πάει λίγο πιο πίσω το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, χωρίς, όμως, να υπάρχει καμία περίπτωση για αλλαγή ως προς τον στόχο δημιουργίας του νέου παιδιατρικού νοσοκομείου».

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή «έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στην κοινή γνώμη για την τύχη της πολύ σημαντικής δωρεάς και για τη δυνατότητα αναβάθμισης των υποδομών του ΕΣΥ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτό το αδιέξοδο ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και αν σκοπεύει, έστω και εκ των υστέρων, να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της υλοποίησης της σύμβασης του ΙΣΝ με το ελληνικό Δημόσιο στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή