Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για το Ογκολογικό Παίδων

Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για το Ογκολογικό Παίδων

Τη σύσταση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» ως αυτοτελούς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και στο οποίο μεταφέρονται ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π.&Α. Κυριακού», προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύσταση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» ως αυτοτελούς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και στο οποίο μεταφέρονται ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π.&Α. Κυριακού», προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Θα λειτουργεί στο υπάρχον σήμερα κτίριο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, θα συνδέεται λειτουργικά με τα δύο νοσοκομεία Παίδων και θα εποπτεύεται από τον υπουργό Υγείας, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη διορισμού της διοίκησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «η ογκολογική μονάδα αναβαθμίζεται σε ογκολογικό κέντρο, ώστε να μπορεί να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος των ασθενών, χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας του». Οπως τονίζεται από το υπουργείο, θα παρέχει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, νοσηλεία και υποστήριξη σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και στις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών και θα εκτελεί ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή και τρίτων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με συγγενείς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η μετατροπή της ογκολογικής μονάδας σε αυτοτελές Κέντρο ΝΠΙΔ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής, που ετοιμάζουν σειρά κινητοποιήσεων. Σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί του «Αγία Σοφία» αναρωτιούνται μήπως η μετατροπή της ογκολογικής μονάδας σε ΝΠΙΔ, «εξυπηρετεί εντέλει την οικονομική αυτοτέλεια της μονάδας, δηλαδή απευθείας κέρδη και διαχείρισή των από τους νέους ιδιοκτήτες και λοιπούς εμπλεκομένους». Και τονίζουν ότι «το νοσοκομείο ανήκει στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα ογκολογικά τμήματα του νοσοκομείου μας λειτουργούν άριστα χρόνια τώρα με τη συμβολή των εργαζομένων που υπερβαίνουμε εαυτόν μέρα και νύχτα». Στο ίδιο πνεύμα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, τονίζει ότι «η αυτοτέλεια που προτείνει το σχέδιο νόμου το μόνο που θα κάνει είναι να ανοίξει τον δρόμο για παραπομπή των περιστατικών που εξυπηρετούν αυτά τα τμήματα στον ιδιωτικό τομέα και προειδοποιεί πως «δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση κανενός τμήματος ή νοσοκομείου».

Αύριο οι εργαζόμενοι του «Αγία Σοφία» θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και μεθαύριο στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου μαζί με σωματεία και συλλόγους γονέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή