ΕΣΥ: ζητείται επειγόντως προσωπικό

ΕΣΥ: ζητείται επειγόντως προσωπικό

Απελπιστική και διαλυτική χαρακτηρίζει την κατάσταση στα νοσοκομεία η ΕΙΝΑΠ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν ακόμη και 24 ώρες στα επείγοντα έως ότου βρεθεί κενή κλίνη για να νοσηλευθούν. Σε πρόσφατη εφημερία του Κρατικού Νίκαιας, τραυματίες από τροχαία περίμεναν όρθιοι έως ότου βρεθούν κενά φορεία, τη στιγμή που αυτοί οι ασθενείς τουλάχιστον έως ότου εξεταστούν πρέπει να είναι ξαπλωμένοι και ακίνητοι. Στην παθολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου υπηρετούν πέντε ειδικευμένοι γιατροί, αντί για δέκα που θα έπρεπε. Ολοι ηλικίας άνω των 55 ετών. Οπως σημειώνει η παθολόγος στο Κρατικό Νίκαιας, Ολγα Κοσμοπούλου, «είμαστε εξαντλημένοι. Και όταν έχεις να διαχειριστείς 80-100 ασθενείς στην εφημερία, είναι δύσκολο να ασκείς σοβαρή ιατρική».

Στο «Αττικόν» κάθε μέρα 100 ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα στον διάδρομο. Δηλαδή ένας στους έξι ασθενείς του νοσοκομείου. «Η νοσηλεία σε διάδρομο είναι ανεπίτρεπτη και μη λειτουργική. Ο ασθενής κρυώνει, δεν μπορεί να πάει στην τουαλέτα», επισημαίνει ο Φώτης Κολοκάθης, γιατρός του «Αττικόν». Στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου το 50% των χειρουργικών κλινών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Το «Σισμανόγλειο» εφημερεύει κάθε τέσσερις ημέρες για τα πνευμονολογικά περιστατικά και συνήθως ξεκινάει την εφημερία με μόλις 4-5 κενές κλίνες. Σε ένα νοσοκομείο με δύο πνευμονολογικές κλινικές, εργάζεται πλέον μόνο ένας θωρακοχειρουργός.

Προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και αναμόρφωση του μισθολογίου ζητούν τα μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών.

Εικόνα συνεχούς υποβάθμισης των μονάδων υγείας του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου περιέγραψαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι γιατροί μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, Μαίρη Αγρογιάννη, Ολγα Κοσμοπούλου, Κώστας Λιβαδάς, Φώτης Κολοκάθης, που τονίζουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στηριχθεί το ΕΣΥ. «Υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να στελεχώσουν τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, αλλά δεν γίνονται προκηρύξεις. Η στελέχωση είναι θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης. Εάν θέλει η κυβέρνηση, μπορεί να το λύσει», επισήμαναν. Στα αιτήματα των γιατρών συμπεριλαμβάνονται και η αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, καθώς και η αναμόρφωση του μισθολογίου τους στα προ μνημονίου επίπεδα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, το τελευταίο διάστημα η Ενωση έχει προχωρήσει σε καταγραφή των προβλημάτων των μονάδων υγείας του ΕΣΥ: στο Παίδων «Αγία Σοφία» ζητούν προσλήψεις, μεταξύ άλλων, στο Νευροχειρουργικό, στα τμήματα Ανοσολογίας, Μεσογειακής Αναιμίας, στο Αναισθησιολογικό, στο Μικροβιολογικό, στο Παιδιατρικό, στο Ακτινολογικό, καθώς και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στο «Γεννηματάς» ζητούν επειγόντως παθολόγους, στο «Σισμανόγλειο» ζητούν δύο θωρακοχειρουργούς, πέντε παθολόγους, δύο χειρουργούς και πνευμονολόγους. Στον «Αγιο Σάββα» χρειάζονται τεχνολόγους ακτινολόγους. Στα Κέντρα Υγείας Σπάτων και Λαυρίου ζητούν από έξι μόνιμους γιατρούς έκαστο.

«Διαλυτική έως απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΕΣΥ ο Κώστας Λιβαδάς, ουρολόγος στο «Σισμανόγλειο». Οπως ανέφερε, από τις 700 θέσεις μόνιμων γιατρών που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Μάιο, έχουν προκηρυχθεί μόνο οι 350 για την περιφέρεια, αριθμός που δεν καλύπτει ούτε τις αποχωρήσεις. «Και αναζητούνται ακόμη», πρόσθεσε. «Παρατηρείται έλλειψη έως εξαφάνιση σε παραϊατρικές ειδικότητες, όπως π.χ. τραυματιοφορείς. Τα τελευταία 3,5 χρόνια δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι αδύνατον μία νοσηλεύτρια να καλύψει 40 ή και 60 ασθενείς σε νυχτερινή βάρδια. Αυτό δεν είναι περίθαλψη, είναι πολεμική ιατρική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή