Από ένα διαμέρισμα της Μυκόνου στο Vanlife

Από ένα διαμέρισμα της Μυκόνου στο Vanlife

Σύγχρονοι νομάδες μιλούν στην «Κ» για την επιλογή και την ανάγκη της ζωής μέσα σ’ ενα βαν

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι ένας απλός, καθημερινός, αισιόδοξος άνθρωπος.
Αλλά, δεν αντέχω τα παράθυρα χωρίς θέα.
Τα παράθυρα βρίσκονται εκεί για να ταξιδεύουν τη ματιά.
Για ν’ αποκαλύπτουν ορίζοντες.
Για να υπόσχονται το “παραπέρα”.
Για να λούζουν στο αληθινό φως τ’ άδεια δωμάτια…»

Υπάρχουν εκείνοι που προβληματίζονται με τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που ταυτίζονται απόλυτα. Η Πηνελόπη, ο Γιάννης και η Αγγελική δεν αντέχουν τα παράθυρα χωρίς θέα. Τα παράθυρά τους βρίσκονται εκεί που ταξιδεύουν. Οι ίδιοι ανακαλύπτουν καθημερινά νέους ορίζοντες κι έχουν επιλέξει να λούζουν στο φως τα δωμάτιά τους κάθε μέρα.

Ζώντας ως νομάδες παραδοσιακοί -και όχι digital όπως “επιτάσσει” η εποχή- , η Πηνελόπη ταξιδεύει μαζί με τον σύντροφό της, Γιάννη, ενώ η Αγγελική μαζί με τον γιο της, Αγαμέμνονα. Όπως λένε οι ίδιοι στην «Κ», περνούν αρκετούς μήνες του έτους στα βαν τους όχι μόνο από χόμπι, αλλά και από ανάγκη. Ανάγκη πρακτική να γλιτώσουν από τα «τρελά» ενοίκια στα ελληνικά νησιά, αλλά και ανάγκη να «χαθούν» για λίγο από τους ανθρώπους. 

Από τη θεωρία στην πράξη

«Είχαμε όνειρο ζωής να φτιάξουμε το δικό μας βαν» αφηγούνται η Πηνελόπη Λαγγαδινού και ο Γιάννης Καρύδας, οι οποίοι πέρασαν από τη θεωρία στην πράξη το 2020, όταν αποφάσισαν να αφήσουν τη Μύκονο όπου ζούσαν μόνιμα, εξαιτίας των υψηλών ενοικίων. «Επιστρέψαμε Αθήνα, πουλήσαμε το αμάξι μας, αγοράσαμε ένα εννιαθέσιο βαν, ξηλώσαμε όλες τις θέσεις και πιάσαμε δουλειά» λένε χαρακτηριστικά. 

Δύο χρόνια μετά, περνούν τους περισσότερους μήνες του χρόνου στο βαν τους. Ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες που εργάζονται «σεζόν» στη Μύκονο, παρόλο που έχουν τα δικά τους δωμάτια, προτιμούν να πηγαίνουν στο νησί με το βαν και να μένουν εκεί. Τους υπόλοιπους μήνες η ζωή τους είναι κυριολεκτικά ένα ταξίδι.

Από ένα διαμέρισμα της Μυκόνου στο Vanlife-1
Πηγή φωτογραφίας: esperanzavanlife, Instagram

«Μας πήρε περίπου τέσσερις μήνες να τελειοποιήσουμε το βαν. Φτιάξαμε μόνοι μας τη κουζίνα, το κρεβάτι και την τουαλέτα. Πλέον έχουμε ρεύμα, θέρμανση και νερό», αναφέρει η Πηνελόπη επισημαίνοντας πως τα πρώτα τους ταξίδια έγιναν στα τέλη του 2020 με αρχές του 2021, ενώ από το 2022 ξεκίνησαν να μένουν στο βαν για μεγάλα διαστήματα. 

«Πριν κατεβούμε στη Μύκονο το καλοκαίρι που μας πέρασε, είχαμε μείνει περίπου πέντε μήνες στο βαν. Τότε ουσιαστικά κάναμε το γύρο της Ευρώπης. Στην αρχή πήγαμε στην Ιταλία, μετά στη Γαλλία κι από εκεί φτάσαμε στην Ισπανία. Όταν έπρεπε να επιστρέψουμε περάσαμε από την Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία» θυμάται η ίδια. 

Από ένα διαμέρισμα της Μυκόνου στο Vanlife-2
Πηγή φωτογραφίας: esperanzavanlife, Facebook

Μία στάση για δουλειά

Όσον αφορά το πώς καλύπτουν τα βιοποριστικά τους έξοδα η Πηνελόπη επισημαίνει πως ούτε η ίδια ούτε ο σύντροφός της  προέρχονται από εύπορες οικογένειες. «Τα χρήματα μας τελειώνουν κάποια στιγμή κι έτσι κάνουμε μία στάση για να δουλέψουμε», αναφέρει η ίδια επισημαίνοντας πως όταν τα χρήματά τους λιγοστεύουν μπαίνουν σε ιστοσελίδες για νομάδες που τους δίνουν το περιθώριο να επιλέξουν μια εφήμερη εργασία ώστε να βγάλουν τα προς το ζην.

Από ένα διαμέρισμα της Μυκόνου στο Vanlife-3
Πηγή φωτογραφίας: esperanzavanlife, Instagram

«Σε αυτές τις ιστοσελίδες μπορείς να βρεις οποιαδήποτε δουλειά που να μην προϋποθέτει να γνωρίζεις τέλεια τη γλώσσα. Στην Ισπανία δουλέψαμε σε χωράφια και μπαρ. Προτιμούσαμε περισσότερο να εργαζόμαστε σε χωράφια διότι τα λεφτά ήταν πάνω κάτω τα ίδια με τις υπόλοιπες δουλειές, αλλά στις δύο το μεσημέρι είχαμε τελειώσει και μπορούσαμε μετά να χαρούμε την πόλη όπου βρισκόμασταν», εξηγεί, επισημαίνοντας πως όταν συγκέντρωναν κάποια χρήματα, τότε έφευγαν για τον επόμενο προορισμό. 

Από ένα διαμέρισμα της Μυκόνου στο Vanlife-4
Πηγή φωτογραφίας: esperanzavanlife, Facebook

«Στην πραγματικότητα δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, πιο πολύ μας νοιάζει η εμπειρία. Δεν μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στην πορεία. Άλλωστε, οι άλλες χώρες είναι πιο οργανωμένες για όσους ταξιδεύουν με βαν, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου βρίσκεις ελάχιστες θέσεις πάρκινγκ», προσθέτει.

Η Πηνελόπη διευκρινίζει ότι το ζευγάρι διατηρεί σπίτι στην Αθήνα, ωστόσο οι δυο τους μένουν πολύ λίγο στην πρωτεύουσα κυρίως όταν θέλουν να δουν τους φίλους τους, να επισκεφτούν γιατρούς, κτηνιάτρους ή να περάσουν τις γιορτές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Όσο για το επόμενο μεγάλο όνειρο τους; «Είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το ξέρουμε, ωστόσο κάποια στιγμή θέλουμε να ακολουθήσουμε το Δρόμο του Μεταξιού και να φτάσουμε μέχρι την Κίνα», απαντά η Πηνελόπη. «Είναι ένα φοβερό ταξίδι, ωστόσο χρειάζεται να έχει κανείς πολλά χρήματα», καταλήγει. 

Από ένα διαμέρισμα της Μυκόνου στο Vanlife-5
Πηγή φωτογραφίας: esperanzavanlife, Instagram

——————————————————————————————————-

Το πρώτο όχημα που οδήγησα ποτέ ήταν ένα βαν

Τη δική της εμπειρία με το vanlife αφηγήθηκε στην «Κ» και η Αγγελική. Συνοδός παιδιών με αυτισμό στο επάγγελμα, χαίρεται κάθε στιγμή μέσα στο βαν από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου που κλείνουν τα σχολεία μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου που ξεκινά η σχολική σεζόν, καθώς και στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

«Το 2015 αγόρασα ένα Volkswagen T2. Άρχισα να το φτιάχνω αλλά προέκυψαν διάφορα προβλήματα, οπότε μετά από πέντε χρόνια αναγκάστηκα να το πουλήσω και με τα χρήματα πήρα το Τ5. Αυτό το βαν ήταν και το πρώτο όχημα που οδήγησα στη ζωή μου», θυμάται η ίδια και προσθέτει: «Πρώτα έζησα μέσα σε αυτό με ό,τι είχα και σιγά σιγά άρχισα να το φτιάχνω. Μέσα έβαλα έναν καναπέ με τραπεζάκι, μία ραφιέρα, χημική τουαλέτα, ακόμη και φωτοβολταϊκό».

Από ένα διαμέρισμα της Μυκόνου στο Vanlife-6
Πηγή φωτογραφίας: soul_voyagers, Instagram

To κοντέρ έδειξε 12.000 χιλιόμετρα

Από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021, η Αγγελική με τον γιο της ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα. «Ξεκινήσαμε μαζί με τον Αγαμέμνονα και πήγαμε όπου είχαμε παρέες. Από την Πελοπόννησο μέχρι τον Όλυμπο. Μετά όμως ακολουθήσαμε και διαφορετικές διαδρομές», αφηγείται η Αγγελική τονίζοντας πως το καλοκαίρι που μας πέρασε επισκέφτηκε μερικές από τις υψηλότερες κορυφές της Ελλάδας, με το κοντέρ να δείχνει τα 12.000 χιλιόμετρα. «Ειδικά στο Σμόλικα κάθισα πάνω από έναν μηνά. Εκεί, μαζί με τον Αγαμέμνονα γνωρίσαμε αρκετούς πεζοπόρους, ενώ τα βράδια ανάβαμε φωτιές. Γνώρισα μέχρι και μία κοπέλα από την Αυστρία που ήρθε με το βανάκι της στην Ελλάδα και αποφάσισε να ζήσει εδώ μόνιμα», προσθέτει. 

Από ένα διαμέρισμα της Μυκόνου στο Vanlife-7
Πηγή φωτογραφίας: soul_voyagers, Instagram

Οι άνθρωποι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Στην ερώτηση αν νιώθει φόβο όταν σταματάει με το βαν στη μέση του πουθενά, η Αγγελική απαντά: «Δεν φοβάμαι ποτέ, οι άνθρωποι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όχι τα ζώα. Εγώ και ο γιος μου νιώθουμε ελευθερία, δεν περιοριζόμαστε πουθενά, απλώς ζούμε ελεύθεροι. Να φανταστείς, δεν παίρνω καν νερό από το σούπερμαρκετ. Γεμίζουμε τα μπουκάλια μας από τα ποτάμια», επισημαίνει προσθέτοντας πως τα πράγματα ζορίζουν γι’ αυτούς κυρίως όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Όσον αφορά ένα ενδεχόμενο ταξίδι με το βαν στο εξωτερικό, η Αγγελική μας λέει πως ψάχνει την κατάλληλη παρέα για να ταξιδέψει εκτός συνόρων. Φυσικά μαζί θα είναι και ο Αγαμέμνων, ο καλύτερος συνοδοιπόρος της ζωής της.

Από ένα διαμέρισμα της Μυκόνου στο Vanlife-8
Πηγή φωτογραφίας: soul_voyagers, Instagram

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή