Συλλήψεις μελών οργάνωσης που «άδειαζαν» σπίτια στη βόρεια Ελλάδα (εικόνες)

Συλλήψεις μελών οργάνωσης που «άδειαζαν» σπίτια στη βόρεια Ελλάδα (εικόνες)

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους και σε έτερες αξιόποινες πράξεις.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποδόμηση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε πλήθος αξιόποινων πράξεων, οδήγησε η πολύμηνη και συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης σε περιοχές των Διαβατών και των Σερρών, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών και ΟΠΚΕ της ίδιας Υποδιεύθυνσης, συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης.

Πρόκειται για ημεδαπούς ηλικίας 54, 32, 46 και 37 ετών, εις βάρος των οποίων, καθώς και εις βάρος ακόμη δύο μελών (ένας εκ των οποίων βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος σε Κέντρο Κράτησης για έτερα αδικήματα), σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, ληστεία, διακεκριμένες κλοπές, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, πλαστογραφία, «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» και «Παρακολούθηση ραδιοφάσματος – μη δημόσιες διαβιβάσεις».

Τα ανωτέρω μέλη συγκρότησαν την εν λόγω εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τα τέλη Οκτωβρίου 2022, προκειμένου να προβαίνουν, κατ’ επάγγελμα, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, στην τέλεση αξιόποινων πράξεων με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Συγκεκριμένα, μετέβαιναν σε διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας με σκοπό τη διάρρηξη οικιών και την ακόλουθη αφαίρεση χρημάτων, κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων από το εσωτερικό τους.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης της εν λόγω εγκληματικής ομάδας αποτελούσαν:

 • η επιλογή αραιοκατοικημένων περιοχών και η λήψη μέτρων προστασίας,
 • η χρήση οχημάτων με μεγάλη ιπποδύναμη και
 • η μεταβολή του εξωτερικού χρωματισμού των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν καθώς και η τοποθέτηση κλεμμένων ή πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας ώστε να αντιστοιχούν σε έτερα υπαρκτά αυτοκίνητα ίδιου τύπου, προκειμένου να παραπλανούν τις αστυνομικές αρχές.
Συλλήψεις μελών οργάνωσης που «άδειαζαν» σπίτια στη βόρεια Ελλάδα (εικόνες)-1

Από την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, καθώς και έτερων υπηρεσιών Αστυνομικών Διευθύνσεων της βόρειας Ελλάδας, προέκυψε ότι, στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας τους, τα προαναφερόμενα μέλη διέπραξαν 84 αξιόποινες πράξεις, ενώ η συνολική «λεία» που αποκόμισαν εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον στο ύψος των 200.000 ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα διέπραξαν:

 • 64 διαρρήξεις οικιών (τετελεσμένες και σε απόπειρα) και μία διάρρηξη εταιρείας,
 • 18 κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας και
 • μία ληστεία.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθεςσε οικίες των μελών του κυκλώματος, καθώς και σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

 • Το συνολικό χρηματικό ποσό των 2.100 ευρώ ως προερχόμενο από αξιόποινες πράξεις.
 • Ηλεκτρονικές συσκευές.
 • Κοσμήματα.
 • Ενα αεροβόλο όπλο.
 • Ενα μεταλλικό κυτίο με μολυβένιες βολίδες αεροβόλου όπλου και (3) κενές αμπούλες.
 • Εργαλεία.
 • Πλήθος συσκευασιών αρωμάτων.
 • Δύο φορητοί πομποδέκτες, συντονισμένοι στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ., και δύο φορητοί πομποδέκτες ενδοεπικοινωνίας.

Σημειώνεται ότι μέρος των αντικειμένων αναγνωρίστηκε από τους ιδιοκτήτες τους και αποδόθηκε σε αυτούς, ενώ ερευνάται η νόμιμη κατοχή έτερων εκ των κατασχεθέντων αντικειμένων.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν πέντε αυτοκίνητα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους και σε έτερες αξιόποινες πράξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT