Λάρισα: Σύγκρουση τρένων έξω από τα Τέμπη – 32 νεκροί και 85 τραυματίες

Λάρισα: Σύγκρουση τρένων έξω από τα Τέμπη – 32 νεκροί και 85 τραυματίες

H φωτιά έχει πλέον σβήσει αλλά η επιχείρηση απεγκλωβισμού είναι σε εξέλιξη. Τους επιβάτες που απεγκλωβίζει η πυροσβεστική τους παραλαμβάνει το ΕΚΑΒ. 

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγκρουση τρένων σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης λίγο έξω από τα Τέμπη και τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απεγκλωβισμού και άλλων επιβατών.

 

Τουλάχιστον 85 είναι οι τραυματίες ενώ οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί σε όλα τα βαγόνια. Εκφράζονται φόβοι για περισσότερους νεκρούς. Σε νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία οι 53, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας (07:25 π.μ.), οι προσπάθειες έρευνας και απεγκλωβισμού έχουν επικεντρωθεί στα δύο πρώτα βαγόνια που έχουν ανασηκωθεί με γερανούς.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου ανέφερε ότι οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 2410683176 της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη και για αυτούς έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία. 

Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης θυμάτων στο νοσοκομείο Λάρισας.

Από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, ενός φορτηγού τρένου και μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας, προκλήθηκε και πυρκαγιά. 

Σύμφωνα με αξιωματικό της πυροσβεστικής, η φωτιά έχει πλέον σβήσει αλλά η επιχείρηση απεγκλωβισμού είναι σε εξέλιξη. Τους επιβάτες που απεγκλωβίζει η πυροσβεστική τους παραλαμβάνει το ΕΚΑΒ. 

Η σύγκρουση σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. H επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας τα οποία έχουν ανατραπεί και εκεί παρουσιάζεται μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού.

Λάρισα: Σύγκρουση τρένων έξω από τα Τέμπη – 32 νεκροί και 85 τραυματίες-1
Πηγή ΕΡΤ

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης συνεχίζεται από τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με συνολικά 150 πυροσβέστες και με 40 ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Το έργο τους συνδράμουν 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά. Η επιχείρηση των πυροσβεστών στα συγκεκριμένα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια τεσσάρων ειδικών γερανοφόρων οχημάτων που θα ανασηκώσουν τους συρμούς. 

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, οι επιβάτες που είναι καλά στην υγεία τους μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.

Λάρισα: Σύγκρουση τρένων έξω από τα Τέμπη – 32 νεκροί και 85 τραυματίες-2
Πηγή Reuters

«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν. Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης εκτινάχθηκαν», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Για ένα τραγικό δυστύχημα έκανε λόγο ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο δυστύχημα.

 

Μαρτυρίες επιβατών

Επιβάτες που βγήκαν σώοι από την αμαξοστοιχία, μίλησαν για τη στιγμή της σύγκρουσης. «Είχαμε σταματήσει, θα είχαμε μία ώρα καθυστέρηση γιατί ήταν μπροστά άλλο τρένο. Απλά νόμιζα ότι τράκαρε» δήλωσε γυναίκα στην κάμερα τοπικού μέσου. «Ακούστηκε ένα μπαμ (…) το τρένο ήταν μισογεμάτο, βασικά γεμάτο» είπε άλλος επιβάτης.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, η ελληνική αστυνομία με τον ιατροδικαστή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί.

Στο νοσοκομείο βρίσκονται αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

 

Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε συναγερμό

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στην Πολιτική Προστασία, μαζί με τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Γιώργο Πουρναρά.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Αρχηγό του Σώματος Κωνσταντίνο Σκούμα, ενώ αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας βρίσκονται στον τόπο του δυστυχήματος και στα νοσοκομεία προκειμένου να καταγράψουν νεκρούς και τραυματίες.

Η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτόκολλο συναγερμού όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι σε επιφυλακή.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομεία της περιοχής. 

Hellenic Train: Περίπου 350 επιβάτες επέβαιναν στην εμπορική αμαξοστοιχία την ώρα της σύγκρουσης

Την ώρα της σύγκρουσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Hellenic Train, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα η αμαξοστοιχία μετέφερε 430 ανθρώπους και στη Λάρισα αποβιβάστηκαν περίπου 80, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν τη διαδρομή μέχρι τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.

Για το τραγικό δυστύχημα η εταιρεία σε ανακοίνωση της αναφέρει «Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες».

Λόγω της σύγκρουσης των δυο αμαξοστοιχιών στον Ευαγγελισμό, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, δεν θα πραγματοποιηθούν όλα τα δρομολόγια σε:

  •    Αθήνα- Θεσσαλονίκη
  •    Θεσσαλονίκη – Αθήνα
  •    Αθήνα -Καλαμπάκα
  •    Καλαμπάκα -Αθήνα
  •    Αθήνα – Λειανοκλάδι
  •    Λειανοκλάδι – Αθήνα
  •    Θεσσαλονίκη – Λάρισα
  •    Λάρισα-Θεσσαλονίκη
  •    Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα
  •    Καλαμπάκα – Παλαιοφάρσαλος
  •    Βόλος – Λάρισα
  •    Λάρισα – Βόλος
  •    Λειανοκλάδι -Στυλίδα
  •    Στυλίδα – Λειανοκλάδι

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή