Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα προς κάθε κατεύθυνση ζητεί ο Ισ. Ντογιάκος

Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα προς κάθε κατεύθυνση ζητεί ο Ισ. Ντογιάκος

Να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν ευθύνες «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, απ’ όπου και αν προέρχονται και όποιον κι αν εκπροσωπούν»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεύρυνση των ερευνών, πέρα από τις ευθύνες του σταθμάρχη, προς κάθε κατεύθυνση και άμεση συλλογή των αποδεικτικών στοιχείων από τον τόπο της τραγωδίας ζητεί με νέα παραγγελία του από τις εισαγγελικές αρχές της Λάρισας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος αναφέρεται πρωτίστως στην ανάγκη συλλογής του αποδεικτικού υλικού από τον τόπο της τραγωδίας, προκειμένου να διευκολυνθεί επί της ουσίας η έρευνα, ενώ θέτει με εμφατικό τρόπο θέματα διεύρυνσης των ερευνών προς κάθε κατεύθυνση. «Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», τονίζει στην παραγγελία του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο, στον οποίο από την πρώτη στιγμή της ανείπωτης τραγωδίας έχει ανατεθεί η εποπτεία στο σύνολο των ερευνών.

Ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου ζητεί να στραφούν οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων, εκτός από τον σταθμάρχη που διώκεται ήδη για βαριά αδικήματα, και σε άλλους, σημειώνοντας «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, απ’ όπου και αν προέρχονται και όποιον κι αν εκπροσωπούν», σηματοδοτώντας έρευνες για σωρεία παραλείψεων στα συστήματα ασφαλείας, στον ορισμό ενός άπειρου σταθμάρχη σε μια τόσο νευραλγική θέση και λοιπά.

Ο κ. Ντογιάκος στην παραγγελία του επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις, την ισχύουσα δικονομική τάξη».

Παράλληλα, δίνει εντολή στις εισαγγελικές αρχές της Λάρισας για επί τόπου επίβλεψη στη συλλογή των αποδεικτικών στοιχείων, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στη συνέχεια οι ανάλογες πραγματογνωμοσύνες που θα συνταχθούν, σημειώνοντας προς τούτο: «Η αυτοπρόσωπη και ενεργός παρουσία σας στον τόπο της άδικης απώλειας τόσων ανθρώπινων ζωών για τη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων, που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας, ασφαλώς και είναι απολύτως απαραίτητη. Τα στοιχεία αυτά επιβάλλεται να εξεταστούν αρμοδίως, εξονυχιστικά και διεξοδικά».

Ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου επιπλέον παραγγέλλει την ταχύτερη κατά το δυνατόν ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας, προκειμένου να μη σημειωθούν, όπως υπογραμμίζει, καθυστερήσεις του παρελθόντος που εξέθεσαν τη δικαιοσύνη, υπονοώντας προφανώς τις έρευνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Στην εισαγγελική παραγγελία, δεν αποφεύγεται, κάτι που δεν είθισται σε τέτοιου είδους δικαστικά κείμενα, η συναισθηματική φόρτιση, καθώς στο τέλος ο κ. Ντογιάκος σημειώνει: «Η ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης θα αποτελεί αιώνιο μνημόσυνο για τις ψυχές των νεκρών».

Δουκίσσης Πλακεντίας

Παράλληλα, χθες, μία νέα εισαγγελική παρέμβαση σημειώθηκε έπειτα από καταγγελίες που έγιναν δημόσια από συνδικαλιστικό φορέα στους σιδηροδρόμους (Ομοσπονδία Σιδηροδρόμων), σύμφωνα με την οποία, δεν λειτουργούν οι φωτεινές σηματοδοτήσεις στον προαστιακό από το τμήμα της Δουκίσσης Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο. Η εισαγγελική παρέμβαση διερεύνησης των καταγγελλομένων έγινε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντ. Ελευθεριάνο με κατεπείγουσα, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, έρευνα. Ηδη η έρευνα ανατέθηκε και διενεργείται από εισαγγελέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή