Υπόθεση Παπαγγελόπουλου: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Υπόθεση Παπαγγελόπουλου: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Εκτός απροόπτου, σήμερα αναμένεται και η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου δικάστηκε η υπόθεση με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός απροόπτου, σήμερα αναμένεται και η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου δικάστηκε η υπόθεση με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος αντιμετωπίζει κυρίως κατηγορίες για παρεμβάσεις στο έργο συγκεκριμένων εισαγγελέων. Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου έχει οριστεί να εκδοθεί στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις από δικαστικές πηγές, ότι ενδέχεται το δικαστήριο –μετέχουν σε αυτό 13 ανώτατοι δικαστικοί– να μην έχει επιλύσει όλα τα θέματα και να επανέλθει την προσεχή Δευτέρα ή άλλη ημέρα για την τελική έκδοση της απόφασής του.

Το Ειδικό Δικαστήριο με κεντρικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εκτός από τις κατηγορίες εις βάρος του για παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, εκδίκασε και την υπόθεση για κατάχρηση εξουσίας με κατηγορούμενο τον ίδιο ως ηθικό αυτουργό και συγκατηγορούμενή του την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, που διετέλεσε ως επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Η κατηγορία εις βάρος τους αφορά παράλειψη της Ελένης Τουλουπάκη να στείλει στη Βουλή για τα περαιτέρω καταγγελία του ΚΙΝΑΛ κατά των υπουργών Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού σχετικά με τιμολογήσεις φαρμάκων.

Πάντως, για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά και για την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, η πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Ολγας Σμυρλή ήταν απαλλακτική, καθώς στην αγόρευσή της υποστήριξε ότι δεν προέκυψε από την πολύμηνη δίκη ότι διέπραξαν τα αδικήματα για τα οποία δικάστηκαν.

Η απόφαση για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αν εκδοθεί σήμερα, θα κλείσει το κεφάλαιο των Ειδικών Δικαστηρίων που συγκροτήθηκαν από ανώτατους δικαστικούς και δίκασαν υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς ήδη εκδόθηκε προ ημερών και η απόφαση για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, που καταδικάστηκε ομόφωνα σε φυλάκιση δύο χρόνων με τριετή αναστολή για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ομόφωνη καταδίκη του προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, ενώ η ανάρτηση του βουλευτή Παύλου Πολάκη, με αφορμή την απόφαση, με προγραφές των δικαστών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτικών παραγόντων, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από δικαστικές ενώσεις και μπαράζ πολιτικής καταδίκης. Ο Παύλος Πολάκης με απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής και έχει ήδη παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματός του για τα περαιτέρω.

Παρασκήνιο

Πώς όμως φθάσαμε σε ομόφωνη καταδίκη για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, δίχως να βρεθεί ούτε ένας από τους 13 ανώτατους δικαστικούς να συμφωνήσει με την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως της δίκης Ολγας Σμυρλή;

Πώς το δικαστήριο οδηγήθηκε, για πρώτη φορά, σε ομόφωνη καταδίκη για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από δικαστικές πηγές, για την ομοφωνία της απόφασης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε Ειδικό Δικαστήριο, εκείνο που βάρυνε πρώτα απ’ όλα ήταν το θεμελιωμένο βούλευμα – κατηγορητήριο, που δεν κλονίστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η διεύθυνση της δίκης από την αρεοπαγίτη Ιωάννα Κλάπα, έμπειρη δικαστικό, συνέβαλε επίσης στην οργάνωση της διαδικασίας και την εξέταση των μαρτύρων, έτσι ώστε οι ανώτατοι δικαστικοί μπόρεσαν με άνεση να σχηματίσουν εμπεριστατωμένη γνώμη για όλα τα θέματα που απασχόλησαν το Ειδικό Δικαστήριο.

Επίσης, ρόλο στο ομόφωνο της απόφασης έπαιξε, σύμφωνα με πληροφορίες, και το γεγονός της προετοιμασίας του δικαστηρίου, καθώς επί δύο ολόκληρες ημέρες, πριν εκδοθεί η απόφαση, τα μέλη του πραγματοποίησαν μαραθώνιες διασκέψεις. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι πρώτα ψήφισαν οι νεότεροι δικαστές, μετά οι αντιπρόεδροι ανωτάτων δικαστηρίων και τελευταία η πρόεδρος της δίκης, αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα. Η ψηφοφορία των ανώτατων δικαστικών έγινε –όπως προβλέπεται– φανερά με τη δήλωσή τους για την ενοχή, τις ποινές και τα άλλα θέματα.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της εισαγγελέως Σμυρλή, που απορρίφθηκε πλήρως και ομόφωνα, αυτό έγινε γιατί οι δικαστές έκριναν ότι δεν βασιζόταν στα δεδομένα που είχαν προκύψει κατά τη διάρκεια της δίκης. Ομόφωνα ψήφισαν οι δικαστές και για τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, του οποίου οι καταγγελίες εις βάρος του Νίκου Παππά κρίθηκαν αληθείς από το δικαστήριο και για τον λόγο αυτό καταδικάστηκε σε ποινή «χάδι» πρόστιμο 5 χιλιάδων ευρώ.

Πάντως για την επιβολή της ανώτατης ποινής που προβλέπει ο νόμος στον Νίκο Παππά, φυλάκιση δύο χρόνων, δικαστικές πηγές σημείωναν ότι η στάση του να μην παραστεί στη δίκη και να μιλήσει για «πολιτική δίκη» θεωρήθηκε απαξιωτική για τη δικαιοσύνη.

Η κατάθεση Διαμαντή

Ενδιαφέρον όμως από πολιτικής πλευράς, έχει η επίσης ομόφωνη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ερευνών, να σταλεί στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω η κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή, που είχε καταθέσει μέσα στο Ειδικό Δικαστήριο, ότι «φάκελοι και τσάντες με λεφτά έφευγαν από το γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Η διαβίβαση της κατάθεσης Διαμαντή στον εισαγγελέα δεν θα γίνει άμεσα, αλλά μόλις η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι έτοιμη, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά το Πάσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή