ΠΙΣ: Προτάσεις για την αποτροπή φαινομένων βίας κατά των επαγγελματιών υγείας

ΠΙΣ: Προτάσεις για την αποτροπή φαινομένων βίας κατά των επαγγελματιών υγείας

Στη χώρα μας είναι σημαντικό να περιοριστεί άμεσα το φαινόμενο πριν διογκωθεί, λαμβάνοντας εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των υγειονομικών στους χώρους εργασίας τους.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης του κοινού για την αποτροπή φαινομένων βίας κατά των επαγγελματιών υγείας αναλαμβάνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με καμπάνια που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αφίσες στα νοσοκομεία όλης της χώρας και στους σταθμούς Μετρό.

Στη χώρα μας είναι σημαντικό να περιοριστεί άμεσα το φαινόμενο πριν διογκωθεί, λαμβάνοντας εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των υγειονομικών στους χώρους εργασίας τους, αναφέρει ο ΠΙΣ, σημειώνοντας ότι η βία στους χώρους παροχής υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα συχνό φαινόμενο, που απασχολεί τα συστήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οδήγησε στην αφιέρωση της 12ης Μαρτίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Ιατρών και των Επαγγελματιών Υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ποσοστό που κυμαίνεται από 8% έως 38% των επαγγελματιών υγείας, ανάλογα με τη χώρα, την ειδικότητα και τον χώρο εργασίας και το ωράριο, έχει υποστεί σωματική βία σε κάποια στιγμή της καριέρας του. Η πιο συχνή μη σωματική βία είναι η λεκτική (58%) και ακολουθούν οι απειλές (33%) και η σεξουαλική παρενόχληση (12%).

Ο ΠΙΣ αναφέρεται σε πρόσφατα περιστατικά βίας κατά ιατρών και άλλων λειτουργών Υγείας, όπως στο Κέντρο Υγείας Μοιρών στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 8 Ιανουαρίου, όπου γενικός γιατρός δέχθηκε επίθεση από συνοδό ασθενούς με αποτέλεσμα να σπάσει δύο πλευρές και ισχίο και να μείνει αναγκαστικά εκτός υπηρεσίας για 2 μήνες.

Τον περασμένο μήνα ο πρώην πρόεδρος ΙΣ Εύβοιας δέχτηκε επίθεση από έναν άνδρα που βγήκε εκτός εαυτού για τις συνθήκες νοσηλείας της μητέρας του στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και πήγε να διαμαρτυρηθεί. Αφού σημειώθηκε έντονος διαπληκτισμός, ο άνδρας έσπρωξε δυνατά το γιατρό, ο οποίος έπεσε στο πάτωμα και χτύπησε στο κεφάλι. Στη Βέροια τον Ιανουάριο ασθενής γρονθοκόπησε διασώστη του ΕΚΑΒ επειδή διαφώνησε με το δρομολόγιο που ακολούθησε το ασθενοφόρο. Στη Μαιευτική -Γυναικολογική Κλινική στο Θριάσιο, συνοδός επιτέθηκε σε προσωπικό της κλινικής. Στο ίδιο νοσοκομείο στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μία παιδίατρος δέχθηκε χτύπημα στο πρόσωπο από συγγενή ασθενούς.

Προτάσεις του ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προχώρησε σε προτάσεις προς την Πολιτεία που περιλαμβάνουν τα εξής:

– Κύριο στόχο αποτελεί η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αριθμητικά ικανό να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους αναμονής στα Επείγοντα Περιστατικά, χώρο στο οποίο εκδηλώνονται κυρίως τα περιστατικά βίας, αλλά και στις λίστες για χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις (π.χ. ακτινοθεραπείες).

 – Λειτουργία και στελέχωση των ΤΕΠ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μη συνωστίζονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά στον ίδιο χώρο και προκαλούνται συνθήκες ανεξέλεγκτης διαχείρισης.

– Ανάληψη υποχρέωσης από την υπηρεσία να στραφεί εναντίον εκείνου που βιαιοπραγεί, κινητοποιώντας τις αστυνομικές Αρχές και καταθέτοντας μήνυση για διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας, καθώς και αγωγή για σωματικές βλάβες και φθορές.

– Είσοδος σε κλινικές και εργαστήρια με πληκτρολόγηση κωδικού σε πόρτες ασφαλείας.

– Μπουτόν (κόμβιο) κινδύνου στα ΤΕΠ και τα φυλάκια εισόδου, το οποίο θα ειδοποιεί το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα σε περίπτωση κινδύνου.

– Στελέχωση της φύλαξης των Νοσοκομείων με εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα γνωρίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του και θα επανεκπαιδεύεται κατά τακτά διαστήματα.

Επίσης, ο ΠΙΣ θεωρεί ύψιστης σημασίας και πρώτης προτεραιότητας την ίδρυση παρατηρητηρίου περιστατικών βίας στις υπηρεσίες υγείας, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη καταγραφή, αντιμετώπιση και διεκπεραίωση των περιστατικών βίας. Παρατηρητήριο χρειάζεται να εδρεύει σε κάθε υπηρεσία υγείας της χώρας και ο κεντρικός συντονισμός να πραγματοποιείται από το υπουργείο Υγείας από κοινού με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή