Ελληνοτουρκικά: Πρόσκληση από τον Ακάρ στον Παναγιωτόπουλο

Ελληνοτουρκικά: Πρόσκληση από τον Ακάρ στον Παναγιωτόπουλο

Να επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία – Προσπάθεια να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λογική της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας εξυπηρετούν οι πιο πυκνές επαφές ανάμεσα σε αξιωματούχους Ελλάδας και Τουρκίας, όπως έγινε και χθες ανάμεσα στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Χουλουσί Ακάρ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κατ’ αρχάς συμφωνήθηκε ότι πρέπει να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας, να συνεχιστούν οι επαφές τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές στις δύο χώρες –που όπως φαίνεται θα διεξαχθούν είτε την ίδια Κυριακή είτε με μία εβδομάδα διαφορά–, καθώς και ότι ο όποιος διάλογος θα πρέπει να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν συλλυπητήρια για τις τραγωδίες του σεισμού στην Τουρκία και του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ελλάδα. Ο κ. Ακάρ απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Παναγιωτόπουλο να επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας προκειμένου να γίνει ιδίοις όμμασι μάρτυρας της κατάστασης εκεί. Ακόμη δεν είναι σαφές αν η επίσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί, λόγω της προεκλογικής αβεβαιότητας. Πάντως από την ελληνική πλευρά υπάρχει θετική διάθεση.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για προεκλογική επανέναρξη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχουν ανακοινωθεί προεκλογικά ΜΟΕ, δεν φαίνεται πως κάτι τέτοιο επίκειται, καθώς ακόμη δεν έχει καθοριστεί τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα. Είναι γνωστό ότι ακόμη και για το τι εστί στρατιωτικά ΜΟΕ (πέρα από ανταλλαγές ομάδων και αντιπροσωπειών για διάφορες στρατιωτικές αθλητικές διοργανώσεις) υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σε προεκλογική περίοδο δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί ατζέντα, έργο το οποίο θα επωμιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Τούτο σημαίνει ότι έως τώρα, για την επικείμενη προεκλογική περίοδο είναι δεδομένη μόνο μία συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών για τη λεγόμενη θετική ατζέντα (22 Μαρτίου).

Στην Αθήνα ο κ. Κόμπος

Ελληνοτουρκικά: Πρόσκληση από τον Ακάρ στον Παναγιωτόπουλο-1
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κόμπο. [INTIME NEWS]

Εν τω μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Κόμπου, στην Αθήνα, όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια. Ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη σταθερά κορυφαία προτεραιότητα που έχει για την ελληνική εξωτερική πολιτική το Κυπριακό με στόχο «την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη θετική ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας μετά τους σεισμούς και το δυστύχημα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αν αυτό το κλίμα θα διατηρηθεί και στο πολιτικό επίπεδο. Ομως πιστεύω ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που θα έχει και θετικό αντίκτυπο και στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος».

Από την πλευρά του ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε διχοτομικές λύσεις ή λύσεις τύπου δύο κρατών στην Κύπρο ή άλλες παρεμφερείς και ευφάνταστες προσεγγίσεις της ίδιας λογικής». Και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσα από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή