Με κινητοποιήσεις απαντούν στα σχέδια για το Ογκολογικό Παίδων

Με κινητοποιήσεις απαντούν στα σχέδια για το Ογκολογικό Παίδων

Με κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου να αντιδράσουν στην επικείμενη ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα”»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου να αντιδράσουν στην επικείμενη ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα”». Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων έχουν προκηρύξει παναττική στάση εργασίας για την ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου –πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη– και πορεία στη Βουλή, σε μια προσπάθεια, όπως τονίζουν, «αποτροπής της ιδιωτικοποίησης της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων».

Το σχέδιο νόμου, στο οποίο έχουν προστεθεί και διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, έγινε προχθές αποδεκτό κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Τα σημεία που σχεδόν μονοπώλησαν τη συζήτηση στις επιτροπές αφορούσαν τη μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία σε ΝΠΙΔ Παιδοογκολογικό Κέντρο, με μεταφορά τμημάτων ογκολογικών από τα νοσοκομεία Παίδων σε αυτό. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για πολιτική «εκχώρησης σε ιδιώτες των φιλέτων του ΕΣΥ και ακύρωσης στην πράξη της καθολικής, ισότιμης και δωρεάν φροντίδας».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία – Αποδεκτό κατά πλειοψηφία έγινε προχθές το σχέδιο νόμου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Για «κριτική σε ιδεολογικό επίπεδο» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε σχέση με την αντιμετώπιση των ασθενών και τόνισε ότι δεν θα υπάρχει καμία πληρωμή από τους ασθενείς για την αντιμετώπισή τους. Δεσμεύθηκε επίσης ότι δεν θα αλλάξει τίποτα ως προς το καθεστώς χρηματοδότησης του κέντρου σε σχέση με το τι ισχύει σήμερα, ούτε πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού των ογκολογικών τμημάτων που θα «μεταφερθούν» από τα νοσοκομεία Παίδων στο κέντρο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η μετατροπή της μονάδας σε ΝΠΙΔ θα δώσει τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στο κέντρο με προσέλκυση δωρεών, συνεργασία με ειδικούς του εξωτερικού, προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και άντληση πόρων για κλινικές μελέτες.

Σε ό,τι αφορά τις μεταμοσχεύσεις και την κριτική για μη πρόβλεψη επαρκούς χρηματοδότησης για τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι ποσό 1,5 έως 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως θα διασφαλιστεί για τον ΕΟΜ και παρέπεμψε σε υπουργική απόφαση που θα διευκρινίσει με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. Τέλος ανέφερε ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού από τον ΕΟΜ, συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών συντονιστών, και τη συμμετοχή του στις διαδικασίες επιλογής τους. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο νόμου είχαν απαλειφθεί οι προβλέψεις για προσλήψεις τοπικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων από τον ΕΟΜ, οι οποίοι θα τοποθετούνταν στα νοσοκομεία, με το σκεπτικό ότι δεν θα συμμετείχε στη διαδικασία το ΑΣΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή