Ανδρέας Γεωργίου: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Ανδρέας Γεωργίου: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε σήμερα τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που το 2010 είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους.

Ο κ. Γεωργίου είχε κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος: επειδή φερόταν να κατέχει θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ ήταν στην ΕΛΣΤΑΤ, επειδή δεν είχε συγκαλέσει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ για ένα διάστημα δέκα μηνών, και επειδή δημοσιοποίησε εθνικά δημοσιονομικά στοιχεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Αν και εκείνος αθωώθηκε πρωτοδίκως, το 2017 καταδικάστηκε κατόπιν έφεσης για την τρίτη από αυτές τις κατηγορίες (σ.σ. επειδή δημοσιοποίησε εθνικά δημοσιονομικά στοιχεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ) και κρίθηκε αθώος για τις υπόλοιπες.

Η υπόθεση αφορά προσφυγή επί νομικών ζητημάτων που άσκησε ο κ. Γεωργίου στον Άρειο Πάγο μετά από αυτήν την καταδίκη (σ.σ. με στόχο την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης).

Στηριζόμενος στο άρθρο 6 παρ. 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ), ο κ. Γεωργίου καταγγέλλει ότι ο Άρειος Πάγος απέρριψε, χωρίς καμία αιτιολόγηση, το αίτημά του να απευθύνει (σ.σ. ο Άρειος Πάγος) προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο του Στρασβούργου εκτιμά ότι «το άνοιγμα εκ νέου της διαδικασίας που διεξήχθη ενώπιον του Αρείου Πάγου θα αποτελούσε ένα αρμόζον μέσο για την αποκατάσταση των παραβιασθέντων δικαιωμάτων του ενάγοντος».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή