Απινιδωτές: Δράμα όπως Κοπεγχάγη, χωρίς όμως εκπαιδευμένους πολίτες

Απινιδωτές: Δράμα όπως Κοπεγχάγη, χωρίς όμως εκπαιδευμένους πολίτες

Σε μια χώρα ουραγό στα στατιστικά επιβίωσης από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, η ύπαρξη μιας πόλης-προτύπου ως προς τους διαθέσιμους απινιδωτές είναι ελπιδοφόρα. Η προσπάθεια όμως σκοντάφτει στην ευαισθητοποίηση κράτους και πολιτών και στην έλλειψη εκπαίδευσης

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Δράμα έχει έναν απινιδωτή για χίλιους κατοίκους. Είναι η υψηλότερη αναλογία στην Ευρώπη μαζί με την πόλη της Κοπεγχάγης» λέει στην «Κ» ο Χρήστος Καΐρης, καρδιολόγος και αντιπροέδρος του συλλόγου Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής.

Κάθε χρόνο περίπου 350.000 Ευρωπαίοι θα υποστούν έξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Παρότι το 16% – 20% των ανακοπών συμβαίνει σε δημόσιους χώρους και είναι γνωστό πως η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από περαστικούς αυξάνει δύο με τρεις φορές την επιβίωση, αυτή συμβαίνει μόνο σε μία στις πέντε εξωνοσοκομειακές ανακοπές.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι ουραγός στα στατιστικά επιβίωσης από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή στην Ευρώπη, η ύπαρξη μιας πόλης-προτύπου, όπως η Δράμα, είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρα. Ωστόσο και η προσπάθεια αυτή, σκοντάφτει σε προκλήσεις που σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση κράτους και πολιτών απέναντι στη χρήση των απινιδωτών και την εκπαίδευση στην τεχνική καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης

Απινιδωτές με trackers

Ο σύλλογος Δραμινοί Εθελοντές Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής ιδρύθηκε για να δημιουργήσει στη Δράμα γνώση γύρω από την καρδιακή ανακοπή και τη χρήση του απινιδωτή, καθώς και να πλαισιώσει την ύπαρξη του μεγάλου αυτού αριθμού απινίδωτων στην πόλη, η πλειοψηφία των οποίων αποτελέσε δωρεά του Κώστα Αποστολίδη, πρόεδρου και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Raycap, στην πόλη της ανατολικής Μακεδονίας.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την άφιξη και των τελευταίων απινιδωτών, ο σύλλογος είναι πολύ κοντά στο να καταφέρει έναν από τους βασικούς του στόχους: να κάνει όλους τους απινιδωτές προσβάσιμους στο κοινό 24 ώρες το 24ωρο. Η αρμόδια εγκύκλιος εξάλλου αναφέρει πως η θέση εγκατάστασης του απινιδωτή πρέπει να είναι προσβάσιμη (περπατώντας ένα με ενάμιση λεπτό) και ορατή εμφανώς σε όλους. Όπως εξήγησε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου και καρδιολόγος, Αχιλλέας Παπαδόπουλος, πολλοί απινιδωτές βρίσκονται μέχρι σήμερα εντός δημόσιων κτηρίων, εκκλησιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων κέντρων πολιτισμού οι οποίοι δεν είναι ανοιχτοί συνέχεια. Ωστόσο, για να τοποθετήσουν όλους τους απινιδωτές εξωτερικά εντός ειδικών κυτίων και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα κλαπούν ή χαθούν και θα λειτουργούν υποδειγματικά, τα μέλη του Συλλόγου ήθελαν πρώτα να δημιουργήσουν μια πρωτοπόρα εφαρμογή.

Απινιδωτές: Δράμα όπως Κοπεγχάγη, χωρίς όμως εκπαιδευμένους πολίτες-1
Από την παρουσίαση του πρότζεκτ «Έξυπνοι Απινιδωτές» στα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Φωτ: Δραμινοί Εθελοντές Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής, facebook page).

 

Μόλις κάποιος πάρει τον απινιδωτή θα ενημερώνεται η αστυνομία, το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική.

«Ενσωματώνουμε trackers στους απινιδωτές, οι οποίοι μόλις κάποιος πάρει τον απινιδωτή από το το κυτίο, ενημερώνουν την αστυνομία, το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική για το πού κατευθύνεται. Την ίδια στιγμή, ενημερώνονται σε μια ακτίνα 200 – 300 μέτρων εκπαιδευμένοι διασώστες για το πού κατευθύνεται ο απινιδωτής ώστε να προσεγγίσουν τον άνθρωπο και να τον βοηθήσουν με τις γνώσεις τους», τόνισε ο ίδιος. Όλα αυτά θα γίνονται μέσω εφαρμογής σε κινητό, η οποία θα έχει και μία ακόμα λειτουργία: θα δείχνει, με τη βοήθεια των trackers, αν τελειώνει η μπαταρία του απινιδωτή ή κάποιο μέρος του εξοπλισμού δεν είναι λειτουργικό. «Αυτό γίνεται για να μην υπάρξει το τραγελαφικό γεγονός να έχουμε πολλούς απινιδωτές που δεν θα δουλεύουν γιατί θα πρέπει κάποιος να πηγαίνει να τους ελέγχει συνέχεια», πρόσθεσε ο καρδιολόγος. Ο σύλλογος θα μπει σε διαδικασία να πατεντάρει την εφαρμογή και έπειτα να τη θέσει σε κυκλοφορία. 

Υπολειπόμαστε σε γνώσεις

«Έχουμε την ευτυχία να έχουμε πολλούς απινιδωτές. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, χρειάζεται ένας απινιδωτής ανα 1.500 άτομα. Η Δράμα το έχει αυτό. Υπολειπόμαστε όμως σε σχέση με τις άλλες χώρες στις γνώσεις», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευθεί περίπου 1.000 άτομα ενώ στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία είναι να έχουν εκπαιδευτεί συνολικά 15.000 άτομα, δηλαδή το 1/3 των κατοίκων της πόλης. 

Σε πρόσφατο σεμινάριο η προσέλευση ήταν έξι – επτά άτομα.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο. «Φέτος μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένας ικανοποιητικός αιρθμός πολιτών που είναι εκπαιδευμένος, ωστόσο η διαδικασία πήγε πίσω εξαιτίας της πανδημίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Καΐρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ρόλο παίζει και η ευασθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την ΚΑΡΠΑ και τη χρήση απινιδωτή. «To σεμινάριο που έγινε φέτος για τα ξενοδοχεία και την εστίαση ήταν αποκαρδιωτικό. Το είχα οργανώσει εγώ ο ίδιος, είχα επικοινωνήσει ο ίδιος, είχα πάει στα ξενοδοχεία, είχα τηλεφωνήσει στα εστιατόρια, ενημερώσαμε το εργατικό κέντρο, τον εμπορικό σύλλογο και η προσέλευση ήταν έξι – έπτά άτομα. Και τα σεμινάρια ήταν όλα δωρεάν», τόνισε ο κ. Καΐρης, λέγοντας πως η μετά-κορωνοϊού εποχή μείωσε το ενδιαφέρον του κόσμου για τέτοια θέματα.

Απινιδωτές: Δράμα όπως Κοπεγχάγη, χωρίς όμως εκπαιδευμένους πολίτες-2
Ζωγραφιά μαθητή του 5oυ Ημερήσιου Γυμνασίου Δράμας (Φωτ: Δραμινοί Εθελοντές Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής, facebook page).

Επένδυση στη νέα γενιά

Μέσω του πρόγράμματος δια βίου μάθηση, «η πόλη που μαθαίνει», η Λάρισα έχει εκπαιδεύσει από το 2019 περίπου 500 άτομα ενώ ο δήμος προχωράει στην πιστοποίηση 250 πολιτών ως διασώστες. Το καινοτόμο όμως στοιχείο που έρχεται είναι η επιμόρφωση εκπαιδευτικών και όλων των μαθητών της α’ τάξης Γυμνασίου σε όλα τα σχολεία της πόλης. Διαμορφώνουμε μια νέα γενιά που θα είναι εκπαιδευμένη σε απινιδωτές και ευαισθητοποιημένη σε αυτό το κομμάτι», τόνισε ο Δημητρης Δεληγιάννης, αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης της Λάρισας. 

Ο δήμος προμηθεύτηκε πριν από περίπου μια πενταετία 29 απινιδωτές και το επόμενο διάστημα πρόκειται να προμηθευτεί άλλους 30 ώστε να τους εγκαταστήσει σε δημόσια κτήρια, σχολικά συγκροτήματα και αθλητικούς χώρους. Σύμφωνα με ιατρικά δεδομένα, αν ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (AED) φτάσει σε τρία έως πέντε λεπτά, οι πιθανότητες επιβίωσης εκτοξεύονται από 50 έως 70% ενώ κάθε λεπτό που περνάει η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10%.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή