25η Μαρτίου: Ξεχωριστά στιγμιότυπα από την παρέλαση σε ακριτικά νησιά

25η Μαρτίου: Ξεχωριστά στιγμιότυπα από την παρέλαση σε ακριτικά νησιά

Συγκινητικές ήταν οι παρελάσεις στη Γαύδο, την Ερείκουσα και τους Αρκιούς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι μαθητές τους να είναι λιγοστοί σε αριθμό, ωστόσο η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου γιορτάστηκε με όλες τις τιμές και με συγκίνηση σε ακριτικά νησιά της χώρας μας.

Γαύδος: Παρέλαση με δύο μόλις μικρούς μαθητές

Μοναδική και συνάμα συγκινητική ήταν η… παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στο νησί της Γαύδου.

Οι δύο εξάχρονοι μαθητές του νηπιαγωγείου πήραν την ελληνική σημαία και παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο του νησιού για να τιμήσουν τους ήρωες της Επανάστασης.

25η Μαρτίου: Ξεχωριστά στιγμιότυπα από την παρέλαση σε ακριτικά νησιά-1

Όπως είπε στην ΕΡΤ Χανίων, η μητέρα του εξάχρονου Δαμουλή Λουγιάκη, Έφη Γεωργακά: «Χάρηκα πολύ που είμαστε εδώ σήμερα, γιατί έχω δώσει αγώνα να μείνουμε εδώ με τα παιδιά μας. Ο μικρός παρέλασε με τη συμμαθήτριά του και τη νηπιαγωγό τους και ήταν πολύ χαρούμενος. Τα μεγάλα παιδιά ο Νικόλας, 13 χρονών, και η Κέλλυ, 12, δεν παρέλασαν γιατί σχολείο δεν υπάρχει εδώ, καθώς η δημοτική αρχή δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες που της υπέδειξε το υπουργείο Παιδείας ώστε να λειτουργήσει το γυμνάσιο στη Γαύδο. Ωστόσο, μετά από πολύ κόπο τα παιδιά έμειναν στο νησί και παρακολουθούν τα μαθήματα τους με τη βοήθεια εθελοντών καθηγητών. Μάλιστα, έχουν καλύψει την ύλη που έχασαν και τον Ιούνιο θα πάμε στην Παλαιόχωρα να δώσουν κανονικά εξετάσεις».

Τέσσερις μαθητές κράτησαν ψηλά την ελληνική σημαία στην Ερείκουσα

Τέσσερις μικροί μαθητές, τρεις του δημοτικού και ένας του νηπιαγωγείου, παρέλασαν σήμερα το πρωί στην ακριτική Ερείκουσα των 50 κατοίκων (τον χειμώνα). Φέτος μετά από δεκαετίες, λειτουργεί για πρώτη χρονιά το σχολείο. 

25η Μαρτίου: Ξεχωριστά στιγμιότυπα από την παρέλαση σε ακριτικά νησιά-2
Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΤ

Στην Ερείκουσα έφτασε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, προκειμένου να παραστεί στην παρέλαση, προσκεκλημένος από τη δασκάλα του σχολείου.

Ο κ. Βορίδης εκθείασε τις εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο νησί και δήλωσε υπερήφανος που είδε τα μικρά παιδιά να κρατάνε ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας.

25η Μαρτίου: Ξεχωριστά στιγμιότυπα από την παρέλαση σε ακριτικά νησιά-3
Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΤ

Ο μικρός Αγγελος στους Αρκιούς

Ιδιαίτερη ήταν η παρέλαση του Αγγελου, του μόνου μαθητή στο σχολείο των Αρκιών.

Ο Αγγελος δεν παρέλασε μόνος, καθώς στο πλευρό του βρέθηκαν 13 μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας, που ταξίδεψαν στους Αρκιούς μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους.

Στον εορτασμό επίσης μετείχε το Λιμενικό Σώμα με το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης ΠΑΘ 080. Μετά την παρέλαση, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν στο περιπολικό σκάφος και να γνωρίσουν το πλήρωμά του.

Μαθήτρια παρέλασε μόνη της σε χωριό της Νάξου

Η Νάξος δεν είναι φυσικά ακριτικό νησί, αλλά μας χάρισε σήμερα μια ιδιαίτερη στιγμή καθώς μια μαθήτρια παρέλασε μόνη της στο γραφικό χωριό του Απόλλωνα.

Η μικρή Εφραιμίνα, μαθήτρια της ΣΤ’ Δημοτικού παρέλασε με υπερηφάνεια, έχοντας στο πλάι της τον δάσκαλό της, ενώ καταχειροκροτήθηκε από τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού.

Η φετινή παρέλαση είναι η τελευταία που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό της Νάξου, καθώς η Εφραιμίνα του χρόνου θα πάει στο Γυμνάσιο και το δημοτικό σχολείο θα κλείσει.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή