«Ματάκι», το γατί που διασώθηκε από σωλήνα εξαερισμού του Εφετείου

«Ματάκι», το γατί που διασώθηκε από σωλήνα εξαερισμού του Εφετείου

Την ώρα που διεξαγόταν η δίκη για το Μάτι, σε διπλανή αίθουσα ήταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση απεγκλωβισμού

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαίνοντας χθες το πρωί στην αίθουσα όπου δικάζεται η υπόθεση για το Μάτι το άκουγες πεντακάθαρα. Eνα επίμονο νιαούρισμα. Κάπου είχε εγκλωβιστεί μια γάτα. Μαζί με έναν αστυνομικό προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε το πού ακριβώς. Ακολουθήσαμε τον ήχο στον ημιώροφο, σε ένα χώρο σαν εργοτάξιο, δίπλα ακριβώς από τα θεωρεία της δικαστικής αίθουσας. Ο μάστορας του Εφετείου ήρθε, ανέβηκε με μια σκάλα στον εξώστη του δωματίου απ’ όπου ακουγόταν το νιαούρισμα και κατέληξε πως μάλλον έχει πέσει μέσα σε μια σωλήνα εξαερισμού. «Μόνο η Πυροσβεστική μπορεί να το βγάλει», συμφωνήσαμε.

Καλέσαμε το 199 και πράγματι μέσα σε λίγη ώρα τρεις πυροσβέστες έφθασαν στα δικαστήρια. Αναγκαστικά πέρασαν από την αίθουσα όπου είχε ήδη ξεκινήσει η συνεδρίαση και έκπληκτοι είδαν τη μέχρι πρόσφατα ηγεσία του Σώματος –αλλά και κάποιους εν ενεργεία ανώτατους αξιωματικούς– να κάθεται στο εδώλιο των κατηγορουμένων. Εκείνη την ώρα ο Δημήτρης Λιότσιος, πραγματογνώμονας στην υπόθεση, απαντούσε στις ερωτήσεις των δικηγόρων τους. Την κατάθεσή του όμως σκέπαζε το νιαούρισμα της γάτας. Οι τρεις πυροσβέστες προχώρησαν στο σημείο, ανέβηκαν και εκείνοι στον εξώστη με τα σύνεργά τους, αλλά έπειτα από περίπου 15 λεπτά κατέληξαν πως ήταν αδύνατον να τη σώσουν.

«Θα πρέπει να κοπεί η σωλήνα», μας εξήγησαν φεύγοντας. Δεν είχε κανείς όμως πρόσβαση στο δωμάτιο όπου κατέληγε η συγκεκριμένη σωλήνα. Ηταν κλειδωμένο και κανείς στο Εφετείο δεν ήξερε πού βρίσκονται τα κλειδιά. Ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για τη γάτα, αφού με τη λήξη της συνεδρίασης η πτέρυγα θα άδειαζε και θα την κλείδωναν.

Τρεις γυναίκες από το Μάτι που παρακολουθούσαν τη δίκη θέλησαν να προσπαθήσουν να τη σώσουν. Η Ντίνα Μπουλούμπαση, η Τίνα Κολλάρου και η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου αγόρασαν δύο γατοκονσέρβες και σκαρφάλωσαν και εκείνες στον εξώστη. Μαζί με ένα δίχτυ δεμένο σε ένα κοντάρι ήλπιζαν πως η γάτα θα γραπωνόταν σε αυτό.

«Ματάκι», το γατί που διασώθηκε από σωλήνα εξαερισμού του Εφετείου-1
Τα νιαουρίσματα ήταν εκκλήσεις για βοήθεια που εισακούστηκαν από τους παρευρισκομένους στην αίθουσα όπου γινόταν η δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι. Παρότι οι αρχικές προσπάθειες απέτυχαν, τέλος καλό, όλα καλά…  

Σύμμαχος στην προσπάθεια, εκεί στο πατάρι, και η εφέτης Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου, μέλος της διοίκησης του τριμελούς συμβουλίου. «Ελα και θα γίνεις η μασκότ του δικαστηρίου», έλεγε τρυφερά στη γάτα.

Η Alma Libre

Επειτα από ώρα επίμονης, άκαρπης όμως προσπάθειας καλέσαμε την Alma Libre, μια εθελοντική οργάνωση που εδώ και δύο χρόνια έχει διασώσει πάνω από 1.600 ζώα. Τη συγκεκριμένη αποστολή ανέλαβε ο Βαγγέλης Συνοδινός, ο οποίος ασχολείται με κατασκευές και θα είχε την εμπειρία εάν χρειαζόταν να κόψει τη σωλήνα με τροχό. Μέσα σε μισή ώρα είχε φθάσει στο Εφετείο.

Ανέβηκε στο πατάρι, ξάπλωσε –σχεδόν αιωρούνταν– πάνω από τη σωλήνα και όταν απέκτησε επαφή με τη γάτα προσπάθησε με ένα τετράμετρο σκοινί με μια θηλιά διπλού χειρισμού να την πιάσει. Στις 14.45 έβγαλε από τη σωλήνα το μωρό γατάκι. «Είναι θηλυκό, το πολύ 50 ημερών, τελείως αφυδατωμένο. Πρέπει να ήταν εγκλωβισμένο τουλάχιστον δύο ημέρες», μας είπε όταν μας το παρέδωσε.

Η Τίνα Κολλάρου, που ανέλαβε να το πάει στον κτηνίατρο, του έδωσε και το όνομά του: «Ματάκι». Το κρατούσε αγκαλιά όταν πέρασε μέσα από την αίθουσα που ακόμη συνεδρίαζε. «Μια και το ακούγατε τόση ώρα, το φέραμε να το δείτε», είπε. «Ποιος το έβγαλε;», ρώτησε κάποιος από τους παρευρισκομένους. «Πάντως όχι η Πυροσβεστική», απάντησε εκείνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή