Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου – Σχεδίαζε επιθέσεις σε στόχους στην Αθήνα

Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου – Σχεδίαζε επιθέσεις σε στόχους στην Αθήνα

Εξαρθρώθηκε τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου με καθοδήγηση από το εξωτερικό, που σχεδίαζε πλήγματα σε εβραϊκούς στόχους στην ελληνική επικράτεια, προχώρησαν η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη δύο ανδρών πακιστανικής καταγωγής, ενώ διώκεται και ένας τρίτος, επίσης Πακιστανός, με έδρα το Ιράν, που εξετάζεται αν συνδέεται με ριζοσπαστικές οργανώσεις της χώρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οργάνωναν χτύπημα σε εβραϊκή συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά από δύο γεγονότα που ήρθαν σε γνώση της ΕΥΠ:

  • Αρχικά η σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο, το 2021, για επίθεση που σχεδίαζαν σε ισραηλινό στόχο.
  • Έναν χρόνο αργότερα (2022), ύστερα από νέες συλλήψεις Πακιστανών, αυτή τη φορά στην Τουρκία, ενώ σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

Για τα δύο παραπάνω γεγονότα είχε ενημερωθεί η ΕΥΠ και έκτοτε, σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τέθηκαν υπό παρακολούθηση μέλη της πακιστανικής κοινότητας που κρίθηκαν ύποπτα για ριζοσπαστική δράση. Πραγματοποιήθηκαν, μάλιστα, έρευνες σε όλη τη χώρα.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι, πριν από περίπου 45-50 ημέρες, οι δύο συλληφθέντες εντοπίστηκαν στη Ζάκυνθο και τη Σπάρτη. Σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προσήχθησαν και κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση, με τις αρχές να κατάσχουν τα κινητά τους τηλέφωνα και, μετά τον έλεγχο που τους έγινε, προέκυψαν τα ψηφιακά πειστήρια.

Ειδικότερα, από την άρση απορρήτου βρέθηκαν επικοινωνίες τους με τρίτο άτομο, υπήκοο Πακιστάν, που ζει στο Ιράν, το οποίο τους προέτρεπε, αντί αμοιβής, να πραγματοποιήσουν επίθεση –βομβιστική ή ένοπλη– στο εστιατόριο – εβραϊκή συναγωγή, που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε μία από τις επικοινωνίες ο «εγκέφαλος» ζητούσε από τους δύο άνδρες να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυροβόλο όπλο και εκείνοι του απαντούν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν όπλα. Σε επόμενη επικοινωνία τους ζητείται να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση με φιάλη υγραερίου.

Την Παρασκευή οι απολογίες

Την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε στοχευμένα χτυπήματα στη χώρα.

Εις βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα). 

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).


Η αντίδραση του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Έλι Κοέν ανάρτησε tweet στο οποίο επισημαίνει: «Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων. Η τρομοκρατία είναι ένας κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο μια σταθερή και κοινή στάση θα σταματήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος».


Η συνδρομή της Μοσάντ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, η Μοσάντ βοήθησε την Ελλάδα να εξαρθρώσει ιρανικό πυρήνα τρομοκρατών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού το βράδυ της Τρίτης.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Μοσάντ «συνέδραμε την Ελλάδα να αναλύσει και να διαλύσει τις επιχειρησιακές διαδικασίες του Ιράν για να λύσει το παζλ του εγκλήματος και τη μέθοδο λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του Ιράν που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον τρόμο εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», ανέφερε η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ.

Το ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζει τη συνδρομή της Μοσάντ «στον εντοπισμό της σύνδεσης μεταξύ του τοπικού πυρήνα τρομοκρατίας στην Ελλάδα και των ευρύτερων παγκόσμιων τρομοκρατικών επιχειρήσεων του Ιράν». «Μαζί με τους εταίρους μας, θα παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί μας χωρίς ανάπαυση για να εμποδίσουμε τις προθέσεις του Ιράν να προκαλέσει βλάβη σε ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτει ανακοίνωση της Μοσάντ.


Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Υστερα από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που, με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (ΔΑΕΕΒ) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • Είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας.
  • Είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στον σχεδιασμό της επίθεσης.
  • Είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος.
  • Σε εφαρμογή των οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ το πρωί της 28/03/2023 οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται.


Το σχεδιαζόμενο χτύπημα στην Κύπρο

Δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναφέρουν ότι στα μέσα του Οκτωβρίου του 2021 η κυπριακή αστυνομία συνέλαβε Πακιστανό, καθώς υπήρχε η υποψία ότι σχεδίαζε να εκτελέσει Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο. Ο συλληφθείς φέρεται να συνεργαζόταν με 38χρονο Αζέρο, ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί.

Ο 27χρονος, κάτοικος Πάφου, με καταγωγή από το Πακιστάν, συνελήφθη κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιχείρησης στο διαμέρισμά του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα. Κατηγορήθηκε ως συνεργός του Αζέρου, ο οποίος -έναν μήνα νωρίτερα- είχε συλληφθεί στη Λευκωσία και πάνω του βρέθηκε περίστροφο.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Ισραήλ ανέφερε ότι το Ιράν προσπάθησε να πραγματοποιήσει «τρομοκρατική επίθεση» με στόχο Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο, ύστερα από αναφορές για απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινοκύπριου δισεκατομμυριούχου Τέντι Σάγκι.

Η ιρανική πρεσβεία στη Λευκωσία είχε δηλώσει στο Reuters ότι το Ισραήλ «κάνει πάντα αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT