Θλιβόμαστε από την επίθεση Κούγια στον εντατικολόγο

Θλιβόμαστε από την επίθεση Κούγια στον εντατικολόγο

Την Τετάρτη, ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης ερωτήθηκε από τον Αλέξη Κούγια «αν αποστέλλει όργανα παιδιών για μεταμοσχεύσεις».

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χθες, συνάδελφός μας και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας χαρακτηρίστηκε από συνήγορο υπεράσπισης, στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας, ως “διακινητής οργάνων προς μεταμόσχευση” σε χώρα του εξωτερικού», σημειώνει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, αντιδρώντας σε λεγόμενα του συνηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια, κατά τη διάρκεια κατάθεσης γιατρού που είχε κληθεί ως μάρτυρας. 

Την Τετάρτη, ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης ερωτήθηκε από τον Αλέξη Κούγια «αν αποστέλλει όργανα παιδιών για μεταμοσχεύσεις». Ο γιατρός απάντησε εκνευρισμένος «δεν είμαι κούριερ», δηλώνοντας υπερήφανος για τη συνεισφορά του στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Κούγια, ο εντατικολόγος πρόσθεσε πως οι ερωτήσεις του δικηγόρου συνιστούν «προσβολή για τους γονείς που έχουν δωρίσει όργανα».

«Ο χαρακτηρισμός αυτός προσβάλλει κατάφωρα όλους τους εντατικολόγους της χώρας. αλλά και τον Ιερό Θεσμό της Δωρεάς Οργάνων. Το μέγιστο Δώρο Ζωής είναι η Δωρεά Οργάνων» σημειώνει η ΕΕΕΘ.

«Θεωρούμε ότι η ιδέα της δωρεάς δέχεται μια ανοίκεια επίθεση με εντελώς αβάσιμα επιχειρήματα. Η οικογένεια των εντατικολόγων, που καθημερινά προσπαθεί να προσφέρει ζωή, παραβλέποντας το προσωπικό κόστος, σήμερα θλίβεται από την επίθεση στο έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από το μεταμοσχευτικό τέλμα. Διαρκής προσπάθεια των εργαζομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι να προσφέρουμε στους Ελληνες πολίτες το δώρο της μεταμόσχευσης, δηλαδή το ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ» καταλήγει η πρόεδρος της ΕΕΘ, Μ. Θεοδωρακοπούλου.

Πλεύρης: Ασφαλείς οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Μετά τη χθεσινή στιχομυθία Κούγια – Ηλιάδη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έγραψε στο Twitter: «Οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας γίνονται με ασφάλεια και σώζουν ζωές συνανθρώπων μας. Ο ΕΟΜ και οι γιατροί που συνδράμουν σε αυτές επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο. Εξυπακούεται ότι τους στηρίζουμε και στο έργο τους και στην προάσπιση της τιμής τους με κάθε έννομο μέσο».

Η ανταπάντηση Κούγια

Ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «ατόπημα» του Θάνου Πλεύρη, που «ενώ είναι δικηγόρος, παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης με προεκλογικής σκοπιμότητας δηλώσεις». Παράλληλα χαρακτηρίζει «περίεργο» τον εντατικολόγο, μεταφέροντας ισχυρισμούς της πελάτισσάς του πως «έσπευσε να ψύξει τον εγκέφαλο» της Τζωρτζίνας.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Ανακοίνωση για τα τεκταινόμενα εντός της δικαστικής αίθουσας εξέδωσε και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, που, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι, στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας πολύκροτης δίκης, πλήττεται βάναυσα η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων, καθώς και το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που εμπλέκεται σε αυτή.

«Προφανώς ο συνήγορος δεν έχει επαρκή ενημέρωση και δεν γνωρίζει ότι στις αποφάσεις και στις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων εμπλέκονται δεκάδες ιατροί, τόσο στην πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου του δότη όσο και στην αφαίρεση και μεταμόσχευση των οργάνων.

Επιπρόσθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης δεν γνωρίζει ότι η προσφορά των οργάνων, μετά την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου και την απαραίτητη συναίνεση της οικογένειας του δότη, συντονίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και μόνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή