Παρίσταναν τους λογιστές και «άδειαζαν» τραπεζικούς λογαριασμούς

Παρίσταναν τους λογιστές και «άδειαζαν» τραπεζικούς λογαριασμούς

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε απάτες μέσω Διαδικτύου και στην αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Η επιχείρηση για τον τερματισμό της παράνομης δράσης τους έλαβε χώρα ύστερα από περίπτωση απάτης που διαπράχθηκε μέσω υπολογιστή την Παρασκευή, 6 Απριλίου 2023, εις βάρος κατοίκου της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας, του οποίου η χρεωστική κάρτα χρησιμοποιήθηκε για αγορές σε κατάστημα της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωινές ώρες του Σαββάτου, 7 Απριλίου 2023, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΔΑΕΑ) και της ΟΠΚΕ, εντοπίστηκαν, εντός ορίων του αυτοφώρου, και συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών τρία μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Εις βάρος τους, καθώς και εις βάρος ακόμη τριών ατόμων, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απάτης, απάτης με υπολογιστή, παράνομης απόκτησης άυλων μέσων πληρωμής, αποδοχής και διάθεσης παρανόμως αποκτηθέντων άυλων μέσων πληρωμής, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενεργώντας είτε από κοινού είτε μεμονωμένα, προέβησαν, κατά το διάστημα από 28 Ιανουαρίου 2023 έως και 6 Απριλίου 2023, σε τουλάχιστον 14 περιπτώσεις απάτης με υπολογιστή, με το παράνομο οικονομικό όφελος από αυτές να ανέρχεται στις 60.000 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi):

 • Τηλεφωνούσαν σε επιχειρήσεις, καταστήματα, ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, όπου παρουσιάζονταν είτε ως υπάλληλοι λογιστηρίων, δημόσιων υπηρεσιών, είτε ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές για αγγελίες, με σκοπό δήθεν την εξόφληση χρέους, την καταβολή επιδόματος ή την αποστολή προκαταβολής αγοράς.
 • Αποκτούσαν πρόσβαση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αφού προηγουμένως τους έπειθαν να καταχωρήσουν τα διαπιστευτήρια εισόδου τους με μεθόδους χειραγώγησης ή μέσω απατηλών υπερσυνδέσμων (phishing links) που τους απέστελλαν μέσω email ή sms και οδηγούσαν σε απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών.
 • Ενεργοποιούσαν τις χρεωστικές τους κάρτες, σε άυλη μορφή, στα ψηφιακά πορτοφόλια (e-wallets) των κινητών τους τηλεφώνων, με τα οποία στη συνέχεια προέβαιναν σε αγορές, μέσω ανέπαφων συναλλαγών, από καταστήματα πώλησης προϊόντων τεχνολογίας, και συγκεκριμένα συσκευών κινητών τηλεφώνων μεγάλης αξίας και αυξημένης ζήτησης.
 • Μεταπωλούσαν τις ανωτέρω συσκευές σε καταστήματα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην περιοχή των Αχαρνών, ιδιοκτησίας δύο μελών της εγκληματικής ομάδας, τα οποία στη συνέχεια τα πουλούσαν σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο οικίες και σε δύο καταστήματα πώλησης προϊόντων κινητής τηλεφωνίας στις Αχαρνές, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 9 σφραγισμένες συσκευές κινητής τηλεφωνίας μεγάλης αξίας,
 • 2 τηλεοράσεις (SmartTV) προερχόμενες από την εν λόγω εγκληματική δραστηριότητα,
 • 14 κινητά τηλέφωνα, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 2 τάμπλετ,
 • κυνηγετικό όπλο, 25 φυσίγγια, και μαχαίρι με μήκος λάμας 21 εκατοστών,
 • σύστημα καταγραφής εικόνας,
 • 1.850 ευρώ,
 • 147 σφραγισμένα πακέτα σύνδεσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ενεργοποιημένα σε αλλοδαπούς υπηκόους (ghostnumbers) και
 • πλήθος εγγράφων σχετιζόμενα με την εγκληματική δραστηριότητα.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, όπλα και χρηματικό ποσό, θα αποσταλούν αρμοδίως.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό της πλήρους δράσης της εν λόγω εγκληματικής ομάδας συνεχίζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT