Δίκη για τη δολοφονία του Αλκη: Οι γονείς μήνυσαν μάρτυρες – ιατροδικαστές

Δίκη για τη δολοφονία του Αλκη: Οι γονείς μήνυσαν μάρτυρες – ιατροδικαστές

Στις καταθέσεις τους είχαν πάρει αποστάσεις από το περιεχόμενο της ιατροδικαστικής έκθεσης που συνέταξε συνάδελφός τους ως προς τα αίτια θανάτου του 19χρονου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυση εναντίον των τριών ιατροδικαστών που κατέθεσαν με τις ιδιότητες των μαρτύρων υπεράσπισης – τεχνικών συμβούλων στη δίκη για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού υπέβαλαν οι γονείς του 19χρονου.

Στην προφορική μήνυση που υποβλήθηκε, διά του συνηγόρου τους, Αλέξη Κούγια, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, οι γονείς στρέφονται κατά των ιατροδικαστών Κατερίνας Αποστολίδου, Γρηγόρη Λέων και Δημήτρη Γαλεντέρη.

Στις καταθέσεις τους είχαν πάρει αποστάσεις από το περιεχόμενο της ιατροδικαστικής έκθεσης που συνέταξε η συνάδελφός τους Λήδα Κοβάτση ως προς τα αίτια θανάτου του 19χρονου, διατυπώνοντας την επιστημονική τους άποψη ότι το χτύπημα στη μηριαία αρτηρία ήταν αυτό που προκάλεσε τον θάνατο (σ.σ.: η Λ. Κοβάτση έκανε λόγο για συρροή κακώσεων στα κάτω άκρα και στο κεφάλι).

Υπό αυτές τις συνθήκες, η οικογένεια του 19χρονου υπέβαλε μήνυση για τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης και της απάτης ενώπιον δικαστηρίου, ζητώντας να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τα πρακτικά της δίκης με το περιεχόμενο των καταθέσεών τους και των ιατροδικαστικών γνωματεύσεων που συνέταξαν.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντίδραση από μερίδα των συνηγόρων υπεράσπισης, που καταλόγισαν στην πολιτική αγωγή «ένδεια επιχειρημάτων», ενώ ακολούθησε ένταση στη δικαστική αίθουσα.

Προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου καταλόγισε η εισαγγελέας σε ιατροδικαστή

Προσπάθεια παραπλάνησης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού καταλόγισε η εισαγγελέας της έδρας, Κυριακή Κλιάμπα, στον ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη, ο οποίος καταθέτει από το πρωί ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Αφορμή αποτέλεσε μια φωτογραφία που προσκόμισε ο ιατροδικαστής, τεχνικός σύμβουλος δύο εκ των κατηγορουμένων, και περιλαμβάνεται στην ιατροδικαστική του γνωμάτευση. Ο μάρτυρας, στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι τα τραύματα στο κεφάλι του Αλκη δεν προκάλεσαν τον θάνατο του 19χρονου, αναφέροντας ότι προήλθαν από χέρια και πόδια, διαφορετικά θα έπρεπε να συνδέονται με θλαστικά εντυπώματα.

Προκειμένου να τεκμηριώσει την επιστημονική του άποψη χρησιμοποίησε στην τεχνική του έκθεση φωτογραφία από διεθνές επιστημονικό σύγγραμμα, υποστηρίζοντας ότι απεικονίζει ένα κρανίο με τραύμα από θλων όργανο (ράβδο). Οπως παρατήρησε, όμως, η εισαγγελέας, επικαλούμενη το συγκεκριμένο σύγγραμμα, πρόκειται για τραύμα που αποδίδεται σε νύσσον και τέμνον όργανο και συγκεκριμένα σε μπαλτά.

Για τον λόγο αυτόν, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε μόλις ολοκληρωθεί η δίκη να διαβιβαστούν τα πρακτικά της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα και να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης και της ψευδούς πραγματογνωμοσύνης εις βάρος του ιατροδικαστή.

Μετά το Πάσχα η συνέχεια της δίκης

Η δίκη διεκόπη για τις 24 Απριλίου, οπότε αναμένεται να καταθέσει ο τελευταίος μάρτυρας υπεράσπισης (πραγματογνώμονας επί τεχνικών ζητημάτων). Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των 12 κατηγορουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή