Παράνομες πέντε απεργίες κατά της αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων

Παράνομες πέντε απεργίες κατά της αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων

Το Πρωτοδικείο έκρινε ότι οι εξαγγελθείσες απεργίες είναι καταχρηστικές, δεδομένου ότι αφορούν σε αποχές των υπαλλήλων από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνδέεται με τη διαδικασία της αξιολόγησης και στοχοθεσίας του ν. 4940/2022.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράνομες κρίθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει κατά της αξιολόγησης-στοχοθεσίας των δημοσίων υπαλλήλων πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις. 

Το Πρωτοδικείο έκρινε ότι οι εξαγγελθείσες απεργίες είναι πολιτικές απεργίες και κρίνονται παράνομες, αφού επιχειρούν ουσιαστικά να καταλύσουν το δικαίωμα της πολιτειακής εξουσίας να νομοθετεί, σε ζήτημα μάλιστα που ανήκει στην αποκλειστική ρυθμιστική της εξουσία.

Αναλυτικά, παράνομες κρίθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των κάτωθι οργανώσεων, επί αγωγών που κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο, κατόπιν εντολών του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη:

α) «Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας»

β) «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ»

γ) «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας – ΠΟΣΕΥΓ»

δ) «Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας – ΟΣΕΑΔΕ»

ε) «Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας – ΟΣΥΑΠΕ» 

Το Πρωτοδικείο έκρινε ότι οι εξαγγελθείσες απεργίες, δεδομένου ότι αφορούν σε αποχές των υπαλλήλων από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνδέεται με τη διαδικασία της αξιολόγησης και στοχοθεσίας του ν. 4940/2022 μέχρι το πέρας αυτής για την αξιολογική περίοδο 2023, είναι ως εκ τούτου καταχρηστικές.

Επίσης, με την υπ’ αρ. 369/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία εκδόθηκε επί αγωγής του ελληνικού Δημοσίου κατόπιν εντολής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κρίθηκε παράνομη η εξαγγελθείσα απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης στοχοθεσίας του «Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη».

Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με προηγούμενη απόφαση του είχε κρίνει παράνομη και την απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ με την οποία καλούσε τα μέλη της να απέχουν από την αξιολογητική διαδικασία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας τις νέες αποφάσεις του δικαστηρίου δήλωσε: «Η αξιολόγηση-στοχοθεσία των δημοσίων υπαλλήλων συνιστά ένα καινοτόμο εργαλείο το οποίο στοχεύει πρωτίστως και κυρίως στη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρωπίνου δυναμικού του Δημοσίου Τομέα το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην αναμόρφωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Προσφύγαμε στα δικαστήρια προκειμένου να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της αξιολογητικής διαδικασίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά και της ελληνικής κοινωνίας συντάσσεται με τη στόχευσή μας και δεν σκοπεύουμε να υποχωρήσουμε ούτε κατ’ ελάχιστον σε αυτή την απαίτηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει, προς πάσα κατεύθυνση, ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης-στοχοθεσίας που έχουμε θέσει σε εφαρμογή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται απρόσκοπτα, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων που επιδιώκουν να διατηρήσουν τη Δημόσια Διοίκηση καθηλωμένη στον εξισωτισμό της Αριστεράς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή