Μπλόκο ΥΠΕΝ για τα αιολικά πάρκα στην «απάτητη» Σκύρο

Μπλόκο ΥΠΕΝ για τα αιολικά πάρκα στην «απάτητη» Σκύρο

«Ταφόπλακα» στα σχέδια κατασκευής έξι αιολικών πάρκων στην απάτητη νότια Σκύρο βάζει η αρνητική γνωμοδότηση (και) της Διεύθυνσης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ταφόπλακα» στα σχέδια κατασκευής έξι αιολικών πάρκων στην απάτητη νότια Σκύρο βάζει η αρνητική γνωμοδότηση (και) της Διεύθυνσης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οπως εκτιμά, η κατασκευή του έργου θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας, όπως ο μαυροπετρίτης και ο σπιζαετός. Παράλληλα, απορρίπτει τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτάθηκε να πραγματοποιηθούν σε άλλες περιοχές της χώρας, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να αποσκοπούν στην ακεραιότητα του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το ίδιο το έργο.

Οπως αναφέρει η γνωμοδότηση της υπηρεσίας:

• Τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας της περιοχής κατασκευής των έργων και κυρίως ο μαυροπετρίτης και ο σπιζαετός, κινδυνεύουν από θανάτωση λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες, καθώς ανήκουν στα ευπαθή σε επιπτώσεις από εγκατάσταση ανεμογεννητριών είδη.

• Η Σκύρος αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό πέρασμα και μεταναστευτικό σταθμό για την αποδημητική ορνιθοπανίδα, καθώς 102 είδη από τα 173 που έχουν καταγραφεί στο νησί απαντώνται κατά τη μεταναστευτική περίοδο, ανάμεσά τους και πολλά αρπακτικά είδη. Τα μεταναστευτικά πτηνά επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις ανεμογεννήτριες, καθώς ταξιδεύουν σε μεγάλα σμήνη και κατά μήκος καθορισμένων διαδρομών. Τυχόν εμπόδια που προκαλούν φραγμό στις διαδρομές αυτές, όχι μόνο προκαλούν ατυχήματα λόγω πρόσκρουσης αλλά και υποχρεώνουν τα πουλιά να δαπανήσουν επιπλέον κρίσιμα ενεργειακά αποθέματα για να παρεκκλίνουν της πορείας τους και να εγκαταλείψουν τους δεδομένους σταθμούς ανάπαυσης. Οι επιπτώσεις αυτές αναμένονται να είναι ιδιαίτερα έντονες στο εν θέματι έργο, καθώς η διάταξη των ανεμογεννητριών είναι σε επάλληλες σειρές εγκάρσια στον άξονα μετανάστευσης των πουλιών.

• Τα προτεινόμενα μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων, όπως η εγκατάσταση συστημάτων αποτροπής πρόσκρουσης με τον θόρυβο που παράγουν, θα επιφέρουν επιπλέον εκτοπισμό των ειδών ορνιθοπανίδας από τα κύρια ενδιαιτήματά τους, ειδικότερα για τον μαυροπετρίτη, όπου η αποικία της Σκύρου είναι η βορειότερη σημαντική αποικία του είδους στην Ελλάδα.

• Η υπηρεσία «καυτηριάζει» τη χρήση μέτρων και διαχειριστικών δράσεων από προγράμματα LIFE που πραγματοποιήθηκαν για την προστασία του μαυροπετρίτη, ως αντιστάθμιση στις επιπτώσεις των έργων. Οπως αναφέρει, τα αντισταθμιστικά μέτρα θα πρέπει να αποσκοπούν στο να διασφαλίζεται η ακεραιότητα του τόπου όπου εκπονείται το έργο, και όχι στην ανάπτυξη αποικιών σε περιοχές που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά.

• Τέλος σημειώνει ότι η κατασκευή των έργων θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη αλλοίωση του υψηλής αισθητικής αξίας φυσικού τοπίου της προστατευόμενης περιοχής.

Οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις τόσο της συγκεκριμένης υπηρεσίας όσο και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ) πιθανότατα θα οδηγήσουν στην απόρριψη του έργου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η ένταξη της περιοχής στα «απάτητα βουνά», ένα διετές καθεστώς προστασίας, μέχρι την έγκριση του οριστικού πλαισίου για την περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή