Υπόθεση μαστροπείας: Σε ευάλωτη θέση η 14χρονη, missing alert για την αδελφή της

Υπόθεση μαστροπείας: Σε ευάλωτη θέση η 14χρονη, missing alert για την αδελφή της

Ο νομικός εκπρόσωπος της μητέρας ζητά οι δύο αδελφές να μεταφερθούν όσο πιο άμεσα γίνεται σε μια κλειστή δομή προστασίας ώστε να είναι προφυλαγμένες

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ελλιπή μέριμνα και φρόντιδα εκ μέρους της Πολιτείας απέναντι σε δύο ανήλικα, σε ευάλωτη θέση, κορίτσια, κάνει λόγο μιλώντας στην «Κ» ο Όθωνας Παπαδόπουλος, δικηγόρος της μητέρας της 14χρονης που έπεσε θύμα κυκλώματος μαστροπείας ενώ διέμενε σε δομή παιδικής προστασίας στη Νέα Σμύρνη. 

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας πριν από έναν μήνα και είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης κατά τριών ανδρών για μαστροπεία, γενετήσιες πράξεις με ανήλικο και παιδική πορνογραφία.

Το ντόμινο των εξελίξεων έχει φέρει την μεν 14χρονη να διαμένει σχεδόν ένα μήνα τώρα σε Nοσοκομείο Παίδων της Αθήνας και την 17χρονη αδερφή της να έχει εξαφανιστεί για ακόμα μία φορά από την δομή. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η αδυναμία επιτήρησης των ανήλικων κοριτσιών που διαμένουν στην εν λόγω δομή συνεχίζεται, παρά τη μεγάλη διάσταση που έλαβε το θέμα.

«Το φαινόμενο των συνεχών εξαφανίσεων από τη δομή έχει φτάσει στο απροχώρητο, ενώ η 14χρονη βρίσκεται μαζί με άλλα ανήλικα παιδιά σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον, αυτό ενός νοσοκομείου» λέει ο κ. Παπαδόπουλος και συνεχίζει: «Όσο για την 17χρονη αδερφή της, αυτή βρίσκεται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Την περασμένη Τρίτη (18/04/2023) το πρωί, ζήτησε άδεια εξόδου από τη δομή και την έλαβε. Έπρεπε να επιστρέψει στις 20.00, αλλά δεν το έκανε. Την επόμενη ημέρα δηλώθηκε η εξαφάνισή της και μια μέρα μετά εκδόθηκε και missing alert. Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα».

Missing alert είχε εκδοθεί για την 17χρονη και τον περασμένο Μάρτιο (στις 08/03/2023). Ο κ. Παπαδόπουλος λέει ότι η μητέρα της ανησυχεί τώρα έντονα για την ασφάλεια και τη σωματική της ακεραιότητα.

Όπως περιγράφει ο ίδιος, η 17χρονη εξαφανίζεται εξίσου συχνά με τη 14χρονη αδελφή της, «με σύστημα», ανά τακτά διαστήματα, ενώ «τον περασμένο Σεπτέμβριο απουσίαζε από τη δομή για τρεις ολόκληρες εβδομάδες».

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη δομή στη Νέα Σμύρνη εμφανίζει διαχρονικά και ποικίλα προβλήματα στη λειτουργία της. Το 2013, έναν μόλις χρόνο αφότου ξεκίνησε να λειτουργεί ως μονάδα παιδικής προστασίας αμιγώς για έφηβα κορίτσια, τρεις κοπέλες προχώρησαν σε γραπτή καταγγελία ότι άνδρας εργαζόμενος στη μονάδα ως κοινωνικός λειτουργός ασελγούσε σε βάρος τους. Η υπόθεση τελεσιδίκησε το 2018 και ο άνδρας αθωώθηκε.

Επίσης το 2013, ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκίνησε έρευνα σε βάθος πενταετίας, ύστερα από αναφορές που έλαβε από ανήλικες που διέμεναν στη δομή. Το πόρισμα ήρθε το 2018. Ανάμεσα στα βασικά ποβλήματα που διαπίστωνε τότε η ανεξάρτητη αρχή, ήταν πως το μέγεθος του κτιρίου, η ανομοιογένεια των φιλοξενούμενων και η σοβαρότητα των προβλημάτων τους, όπως και τα προβλήματα συνεργασίας του προσωπικού, προκαλούσαν δυσλειτουργία της μονάδας.

Το πιο σημαντικό ζήτημα πάντως, ήταν και παραμένει, οι διαρκείς φυγές των κοριτσιών, τα οποία διαμένουν στη δομή. Σημειώνονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία και όπως έχουν πει αστυνομικές πηγές στην «Κ», θεωρούνται «εκούσιες» και διαρκούν από κάποιες ώρες έως και αρκετές ημέρες. 

Όσον αφορά στο ποινικό κομμάτι της υπόθεσης μαστροπείας, η δικογραφία μόλις ολοκληρώθηκε και «οδεύει» στον Εισαγγελέα. Έχουν προφυλακιστεί οι δύο άνδρες που φέρεται να είναι οι μαστροποί της 14χρονης, ενώ ένας τρίτος -πελάτης του κοριτσιού- συνεχίζει να καταζητείται.

Αίτημα στην Εισαγγελία Ανηλίκων

Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει πως εκτός από τις δύο αδελφές, σε δύσκολη θέση βρίσκεται και η μητέρα τους, η οποία αδυνατεί αυτή τη στιγμή να τις φροντίσει, μιας και η ίδια έχει πέσει θύμα συστηματικής, βαριάς κακοποίησης από τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή υπόλογος για άσκηση σωματικής βίας και στην 14χρονη κόρη του.

Δεδομένου ότι η μητέρα δεν μπορεί ακόμα να αναλάβει τις δύο ανήλικες πού διαμένουν στη δομή στη Νέα Σμύρνη, καθώς αναζητεί εργασία, μετέβη σήμερα μαζί με τον κ. Παπαδόπουλο στην Εισαγγελία Ανηλίκων.

Εκεί, ο νομικός εκπρόσωπος της μητέρας, ζήτησε οι δύο αδελφές να μεταφερθούν όσο πιο άμεσα γίνεται σε μια κλειστή δομή προστασίας, έτσι ώστε να είναι προφυλαγμένες. «Η απάντηση που πήραμε είναι πως υπάρχει μεγάλη πληρότητα στις δομές, πως υπάρχει αναμονή και πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκπληρωθεί αυτή τη στιγμή το αίτημα» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Όσο για το περιβάλλον του νοσοκομείου που βρίσκεται εδώ και έναν μήνα περίπου η 14χρονη, αυτό είναι εξίσου προβληματικό σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο. 

Παιδιά «κολλημένα» σε νοσοκομεία

Για το διαχρονικό πρόβλημα των ανηλίκων που πρέπει να απομακρυνθούν από επικίνδυνα περιβάλλοντα και μεταφέρονται με εισαγγελική παραγγελία σε νοσοκομεία Παίδων μίλησε στην «Κ» ο Δήμος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων στο Παίδων «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με τον  κ. Κωνσταντόπουλο, αυτήν την περίοδο, βρίσκονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο 16 παιδιά. Όπως περιγράφει, ο αριθμός τους αλλάζει διαρκώς, ενώ υπάρχουν περίοδοι που ανεβαίνει επικίνδυνα. «Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές και σε όλους τους τόνους πως τα νοσοκομεία δεν είναι οι σωστοί χώροι για να διαμένουν τα παιδιά, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν από ακατάλληλα περιβάλλοντα».

Από την άλλη, όμως, πρέπει να εξασφαλίζεται πως και το περιβάλλον στο οποίο θα μεταβούν, θα είναι κατάλληλο. «Στα Παίδων νοσοκομεία τα εξετάζουν και τα φροντίζουν παιδοψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί. Δυστυχώς, πολλές φορές “κολλάνε” στα νοσοκομεία μας για μεγάλα διαστήματα. Ειδικά, αν αντιμετωπίζουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα, αρκετές δομές δεν τα δέχονται καθόλου. Αυτά τα παιδιά μπορούν να “κολλήσουν” σε ένα νοσοκομείο, χρόνια ολόκληρα».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, 25 παιδιά έκαναν Πάσχα πριν από λίγες ημέρες στα τρία νοσοκομεία Παίδων της Αττικής, ενώ αρκετά ακόμα στις παιδιατρικές κλινικές των Γενικών νοσοκομείων.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή