Σουδάν: Διαβουλεύσεις για ελληνικό C-130 στο Χαρτούμ

Σουδάν: Διαβουλεύσεις για ελληνικό C-130 στο Χαρτούμ

Εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο τρίγωνο Αθήνας – Βερολίνου – Παρισιού, με σκοπό την αμεσότερη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον απεγκλωβισμό Ελλήνων ή άλλων πολιτών από το Χαρτούμ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο τρίγωνο Αθήνας – Βερολίνου – Παρισιού, με σκοπό την αμεσότερη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον απεγκλωβισμό Ελλήνων ή άλλων πολιτών από το Χαρτούμ.

Οι επαφές γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο, με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας να βρίσκονται σε διαρκή επαφή. Συγκεκριμένα, από τους Γάλλους και τους Γερμανούς οι οποίοι ελέγχουν την αεροπορική βάση Ουαντί Σεϊντνά, που βρίσκεται περίπου 25 χλμ. βόρεια του Χαρτούμ, ζητείται η δυνατότητα μεταστάθμευσης του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από το Ασουάν.

Στόχος της Αθήνας είναι οι επόμενοι απεγκλωβισμοί Ελλήνων και συγγενών τους ή άλλων πολιτών, εφόσον ζητηθεί από τις χώρες τους, να γίνουν απευθείας από το Χαρτούμ. Πρακτικά, στην αεροπορική βάση Ουαντί Σεϊντνά έχει δημιουργηθεί ένα συντονιστικό κέντρο για όλες τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ο Ελληνας πολυτραυματίας που χειρουργήθηκε σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο πρέπει να χειρουργηθεί ξανά εντός 48 ωρών.

Αποτελεί αποκλειστικά γαλλογερμανική πρωτοβουλία και όχι ευρωπαϊκή, καθώς θεσμικά η Ε.Ε. είναι εξαιρετικά αδύναμη σε αυτόν τον τομέα.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για αύξηση του αριθμού των ανδρών των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, ο οποίος παραμένει στα δύο τμήματα (12 άτομα).

Χθες έφθασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι Ελληνες και οι οικογένειές τους, ενώ ο ρυθμός απεγκλωβισμού επιταχύνθηκε. Βασικό μέλημα της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, που όλες αυτές τις ημέρες συντονίζει τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, ήταν ο απεγκλωβισμός του μητροπολίτη Νουβίας και Σουδάν κ. Σάββα.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ το δεύτερο C-27 που απογειώθηκε χθες από την Ελευσίνα με προορισμό του Ασουάν επρόκειτο να μεταβεί στο Τζιμπουτί και από εκεί να κάνει στάση στην Ακαμπα της Ιορδανίας. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς παρέμεινε στο Ασουάν, απ’ όπου, μαζί με αξιωματικούς και διπλωμάτες, παρακολουθεί τη διαδικασία, σε διαρκή επικοινωνία με την Αθήνα.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ αναμενόταν η άφιξη στην Ελευσίνα και του πολυτραυματία που χειρουργήθηκε σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Τζιμπουτί. Πρέπει να χειρουργηθεί ξανά εντός 48 ωρών, καθώς έχει σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή