ΥΠΑΑΤ: Κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Λιβαδιά Σερρών

ΥΠΑΑΤ: Κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Λιβαδιά Σερρών

Επειτα από εντολή του αρμόδιου υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος.

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντόπισε η Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών σε κατοικίδιους χοίρους συστηματικής εκτροφής στην τοποθεσία Λιβαδιά του Δήμου Σιντικής της Π.Ε. Σερρών, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επειτα από εντολή του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου, ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

– Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.

– Η Ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών, όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β’ 75 22.01.2009).

– Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.

– Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.

– Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση.

– Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

– Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Επισημαίνεται ότι ο ιός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT