«Πόλεμος» για την Uber στη Ρόδο

«Πόλεμος» για την Uber στη Ρόδο

Για κλίμα τρομοκρατίας που θυμίζει πρακτικές Μυκόνου κάνει λόγο η εταιρεία. «Θα υποστούμε τις συνέπειες για τον βανδαλισμό», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί του νησιού, Θεοδόσης Καστανίδης, «αλλά δεν θα τους επιτρέψουμε να μας πάρουν το ψωμί μας».

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σύλληψη ημεδαπού είναι ο μέχρις στιγμής απολογισμός μετά τη σφοδρή διαμάχη που ξέσπασε στη Ρόδο την Πέμπτη, ανάμεσα στους οδηγούς ταξί και εταιρεία διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου που συνεργάζεται με την Uber. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο άντρας ταυτοποίηθηκε για τη συμμετοχή του στα επεισόδια που αφορούσαν πρόκληση φθορών και τραυματισμό προσώπου που συνδεόταν με την εταιρεία. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διατάραξης κοινής ειρήνης, απειλής διάπραξης εγκλημάτων, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης περιουσίας και απειλής.

«Δεν μπορούν να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους»

«Οι ταξιτζήδες έσπασαν αυτοκίνητα της Uber και χτύπησαν τους οδηγούς. Τρεις άνθρωποι είναι χτυπημένοι, ο ένας με σπασμένο πόδι», λέει στην «Κ» γνώστης των περιστατικών σωματικών επιθέσεων και βανδαλισμού οχημάτων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με μαρτυρίες στην «Κ» αλλά και δημοσιεύματα τοπικών Μέσων, πλήθος κόσμου -περίπου 700 οδηγοί- κινήθηκαν προς την έδρα της εταιρείας στο πλαίσιο διαμαρτυρίας. Κάποιοι εξ αυτών, εισήλθαν στις εγκαταστάσεις προκαλώντας ζημιές που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ σε τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα με την αιτιολογία του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η επέμβαση του εισαγγελέα ήταν άμεση ενώ η εταιρεία κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία διαμεσολάβησης μεταφορών που συνεργάζεται με την Uber ξεκίνησε τη λειτουργία της την Τρίτη και σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο που ζήτησε να μιλήσει ανώνυμα στην «Κ», «από την πρώτη στιγμή υπήρχαν επεισόδια, τραμπουκισμοί στον δρόμο, ενώ οι ταξιτζήδες σταμάταγαν τους οδηγούς παράνομα για να ελέγξουν τα στοιχεία τους».
 
«Δεν μπορούν οι ταξιτζήδες να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους», λένε στην «Κ» πηγές κοντά στην εταιρεία, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για κλίμα τρομοκρατίας που θυμίζει πρακτικές Μυκόνου.
 
«Τα τελευταία 24ωρα, έχουν συμβεί στο νησί της Ρόδου αδιανόητες πράξεις απειλών, ξυλοδαρμών, εκβιασμών και δολιοφθορών από οργανωμένη και καθοδηγούμενη ομάδα, καταλύοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου και νόμιμης οικονομικής δραστηριότητας» αναφέρει η ανακοίνωση. «Δεν θα ανεχθούμε τις έκνομες ενέργειες τρίτων κατά των ανθρώπων και της περιουσίας της εταιρείας μας. Δεν θα αποδεχθούμε το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρούν να επιβάλουν με τις πράξεις τους, οι οποίες θυμίζουν εκείνες που τον Μάρτιο του 2023 έλαβαν χώρα στο νησί της Μυκόνου».

«Πόλεμος» για την Uber στη Ρόδο-1
«Από την πρώτη στιγμή υπήρχαν επεισόδια, τραμπουκισμοί στον δρόμο, ενώ οι ταξιτζήδες σταμάταγαν τους οδηγούς παράνομα για να ελέγξουν τα στοιχεία τους», καταγγέλλει στην «Κ» πηγή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη. Φωτ: Ροδιακή. 

«Καταδικάζουμε το περιστατικό, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μας πάρουν το ψωμί μας»

«Δεν ήταν κάποιοι άγνωστοι, ας είμαστε ειλικρινείς», λέει στην «Κ» από πλευράς του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου, Θεοδόσης Καστανίδης, σχολιάζοντας τα πρώτα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «επίθεση αγνώστων» και υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε ξυλοδαρμός, μόνο βανδαλισμός. «Θα υποστούμε τις συνέπειες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», τονίζει. «Το περιστατικό το καταδικάζουμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μας πάρουν το ψωμί μας», λέει ο Παναγιώτης Κοντός, πρόεδρος του Σωματείου Αμειβόμενων Οδηγών Ταξί Ρόδου. «Δεν μπορώ να μιλήσω άλλο για ό,τι έγινε, γιατί το διερευνά η αστυνομία, αλλά είμαστε σε επαγρύπνηση», προσθέτει.
 
Ο κ. Κοντός υποστηρίζει ότι βλέποντας το κινητό πελάτισσας που είχε κάνει χρήση της εταιρείας διαμεσολάβησης από το αεροδρόμιο, διαπίστωσε πως η χρέωση ήταν μικρότερη από το προβλεπόμενο κόμιστρο των 36 ευρώ, κάτι που συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό στον κλάδο. «Εμείς είμαστε οδηγοί οι οποίοι δουλεύουν για το μεροκάματο, περιμένουμε το καλοκαίρι για να δουλέψουμε τρεις μήνες», λέει.
 
«Λειτουργούν σαν αρπακτικά», υπερθεματίζει ο κ. Καστανίδης. «Είχαμε την εντύπωση ότι θα έρχονταν και θα είχαν συνεργασία με τα ταξί, αλλά αυτοί χρεώνουν ελάχιστα κόμιστρα και κλέβουν τους πελάτες μέσα από την πιάτσα των ταξί» λέει, ενώ υποστηρίζει ότι όλοι οι επαγγελματίες του νησιού που απασχολούνται στις μεταφορές (τα τουριστικά λεωφορεία, τα ΕΙΧ mini van και τα ενοικιαζόμενα με ή χωρίς οδηγούς) αντιτίθενται στη λειτουργία της συγκεκριμένης εταιρείας. «Οι ταξιτζήδες της Ρόδου έχουν βραβευτεί για την ποιότητα των υπηρεσιών τους», προσθέτει.
 
 «Με νομοθεσία του 2018 η λειτουργία των εταιρειών διαμεσολάβησης στις μεταφορές είχε απαγορευτεί, αλλά ακόμα και μετά την τροποποίηση του νόμου το 2019, δεν δραστηριοποιούνταν τέτοιες εταιρείες στην Ελλάδα», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος, Θεμιστοκλής Αμπλάς. Σύμφωνα με τον κ. Αμπλά, η εταιρεία στη Ρόδο είναι η πρώτη πανελλαδικά που παρέχει υπηρεσίες μεταφορών στα πρότυπα της Uber, χρεώνοντας μικρότερα κόμιστρα στους επιβάτες.
«Η ομοσπονδία είναι αντίθετη με το να υπάρχουν τέτοιες εταιρείες διαμεσολάβησης που έρχονται σε αντίθεση με αυτά που έχει θεσπίσει η Πολιτεία και με τα συμφέροντα της επαγγελματικής τάξης των οδηγών που δεν βιοπορίζονται με άλλον τρόπο», τονίζει ο κ. Αμπλάς, προσθέτοντας ότι οι επιβάτες θα πρέπει «να είναι επιφυλακτικοί» καθώς οι οδηγοί σε εταιρείες διαμεσολάβησης δεν έχουν επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις βάση των οποίων εργάζονται οι οδηγοί ταξί.

Σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση της νομιμότητας της λειτουργίας της, η εταιρεία, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για «ψευδείς ειδήσεις». «Τις διαψεύδουμε κατηγορηματικά και δηλώνουμε ότι: Η εταιρεία μας είναι νομίμως αδειοδοτημένη και τηρεί στο ακέραιο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT