Κρήτη: Ανήλικος καταγγέλλει ξυλοδαρμό και ομαδικό βιασμό σε φυλακές νέων

Κρήτη: Ανήλικος καταγγέλλει ξυλοδαρμό και ομαδικό βιασμό σε φυλακές νέων

Ο 17χρονος αναφέρει πως υπέστη ξυλοδαρμούς και ομαδικούς βιασμούς, λέγοντας πως στη φυλακή έζησε τις χειρότερες στιγμές της ζωής του

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονιστικές είναι οι καταγγελίες ενός 17χρονου από το Ηράκλειο, ο οποίος παρέμεινε για περίπου έξι μήνες έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης νέων. 

Ο 17χρονος αναφέρει πως υπέστη ξυλοδαρμούς και ομαδικούς βιασμούς, λέγοντας πως στη φυλακή έζησε τις χειρότερες στιγμές της ζωής του. 

«Με βίαζαν πέντε άτομα σχεδόν κάθε βράδυ για περίπου 15 ημέρες μέχρι που αποφυλακίστηκα», αποκαλύπτει το αγόρι στο Cretalive.gr, έχοντας στο πλευρό του τους γονείς του. Καταγγέλλει ακόμα ότι η ομάδα των «5», τους οποίους κατονομάζει έναν προς έναν, είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και άλλο παιδί στον χώρο του μπάνιου.

Στις 20 Μαρτίου, τρεις ημέρες αφ’ ότου βγήκε από το ειδικό κατάστημα κράτησης, η μητέρα του μετέβη στην Ασφάλεια Ηρακλείου για να καταγγείλει όσα της είχε εκμυστηρευτεί ο γιος της μέσα στο αυτοκίνητο, λίγη ώρα μετά την αποφυλάκισή του. Το αγόρι κλήθηκε να δώσει κατάθεση παρουσία ψυχολόγου, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία. Πλέον η διερεύνηση των βαρύτατων καταγγελιών είναι σε εξέλιξη.

Το καψώνι της υποδοχής

Την πρώτη μέρα που μπήκε μέσα, του έκλεψαν τα ρούχα και τον εξανάγκασαν να παίξει ξύλο με συγκρατούμενό του. Ήταν το απαραίτητο τελετουργικό υποδοχής. Το αναπόφευκτο καψώνι του νεοεισερχόμενου. «Αν δεν το έκανα, θα έπεφταν πάνω μου 20 άτομα να με χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές», υποστηρίζει.

Απογοητευμένος και τρομαγμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με συγγενικό του πρόσωπο, όμως το περιεχόμενο της συνομιλίας έγινε αντιληπτό από άλλα παιδιά και έτσι ξυλοκοπήθηκε εκ νέου για συμμόρφωση.

Ζήτησε, όπως λέει, από τη δεύτερη μέρα να μεταφερθεί σε πτέρυγα προστασίας. Διέρρευσε στη φυλακή και δέχθηκε νέο ξυλοδαρμό. «Τέσσερα άτομα με έριξαν στο πάτωμα και άρχισαν να με χτυπούν με κλωτσιές και μπουνιές. Με πατούσαν κάτω».

Παράλληλα, υπήρξε και ένα τόσο σοβαρό επεισόδιο σε βάρος του, που χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι γονείς του ενημερώθηκαν για τον βάναυσο ξυλοδαρμό του κατόπιν δικής τους επιμονής, καθώς το παιδί είχε να επικοινωνήσει μαζί τους τρεις ημέρες και είχαν αρχίσει να ανησυχούν.

Το αποκορύφωμα ήταν οι αποκαλύψεις για τους συνεχείς βιασμούς, που όπως καταγγέλλει, υπέμεινε μέσα στο κελί του από την «κλίκα» των πέντε. 

Η μητέρα του 17χρονου ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ατόμων που κακοποίησαν τον γιο της, ενώ εξαπολύει «πυρά» και σε εκείνους που δεν τον προστάτευσαν ως όφειλαν, ηθικά και θεσμικά. Και ο ανήλικος όμως ζητά να τιμωρηθούν για όσα έκαναν σε εκείνον αλλά και σε άλλα παιδιά. 

«Οι υπαίτιοι δράστες θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη»

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Κοκοσάλης, παρακολουθεί στενά την πορεία της προανάκρισης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. «Γίναμε αποδέκτες άλλης μίας υπόθεσης παιδικής κακοποίησης με την έννοια της σεξουαλικής βίας που ασκήθηκε πάνω σε αυτό το παιδί στο πλαίσιο ενός ελεγχόμενου φορέα, όπως είναι το ειδικό κατάστημα κράτησης των συγκεκριμένων νέων, όπου για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε ο ανήλικος.

Δυστυχώς, αν και έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της εναλλακτικής αντιμετώπισης των νεαρών παραβατών, η κατάσταση παραμένει δύσκολη έως και τραγική.

Με το που αποφυλακίστηκε το παιδί βρήκε το θάρρος και εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του τα όσα βίωνε. Απευθύνθηκαν στην Ασφάλεια Ηρακλείου που διενεργεί προανάκριση και είμαστε σίγουροι ότι οι υπαίτιοι δράστες θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν στην ποινική δικαιοσύνη».

Πηγή: Cretalive.gr

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή