«Ηρθα εδώ για να αφήσω πετραδάκια στον τάφο του δημάρχου»

«Ηρθα εδώ για να αφήσω πετραδάκια στον τάφο του δημάρχου»

Τους 75 ταξιδιώτες υποδέχθηκαν με παραδοσιακό μπακλαβά και ζεστό χαμόγελο

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηρθα εδώ για να αφήσω πετραδάκια στον τάφο του δημάρχου, που μας είχε φιλοξενήσει τόσο εγκάρδια την προηγούμενη φορά». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια ενός ηλικιωμένου Ισραηλινού, μόλις πάτησε το πόδι του στα Ιωάννινα· ήταν ένας από τους 75 ταξιδιώτες, που έφθασαν το βράδυ της Τετάρτης στα Ιωάννινα με την πρώτη απευθείας σύνδεση Τελ Αβίβ- Ιωάννινα. Στο αεροδρόμιο τους περίμεναν οι Γιαννιώτες με παραδοσιακά μπακλαβαδάκια, πληροφοριακό υλικό και ένα ζεστό χαμόγελο. Η πτήση της Aegean, που θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, αποτελεί τον καρπό συστηματικής προσπάθειας του Δήμου Ιωαννιτών και του αείμνηστου Δημάρχου, Μωυσή Ελισάφ, από κοινού με την Περιφέρεια Ηπείρου. Τα τελευταία χρόνια οι αφίξεις από Ισραήλ βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. Ενδεικτικά, το 2017 τη χώρα μας επισκέφθηκαν 400.000 Ισραηλινοί, ενώ το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιώτες έφθασαν τους 489.522, αριθμός εντυπωσιακός αν συνυπολογίσουμε ότι ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια. Στη Θεσσαλονίκη οι Ισραηλινοί αποτελούν την πρώτη χώρα προέλευσης τουριστών, ενώ μεγάλη είναι μέχρι σήμερα η προσέλευση τους στα Ιωάννινα και ευρύτερα σε όλο τον Νομό. Ενδεικτικά, στο Σπήλαιο του Περάματος τον Οκτώβριο του 2022 το 50% των αλλοδαπών επισκεπτών ήταν Ισραηλινοί. 

«Ηρθα εδώ για να αφήσω πετραδάκια στον τάφο του δημάρχου»-1

Οι επισκέπτες ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την πόλη όπου άκμασε η ρωμανιώτικη κοινότητα και να αναζητήσουν πιθανώς τις ρίζες τους· τους ελκύουν όμως και οι ορεινοί όγκοι του νομού Ιωαννίνων. «Για εκείνους είναι κάτι το εξωτικό, καθώς το Ισραήλ είναι λίγο πολύ επίπεδο» παρατηρεί ο κ. Θοδωρής Βαντώλας, ξενοδόχος στο κεντρικό Ζαγόρι, που υποδέχεται Ισραηλινούς τα τελευταία δέκα χρόνια. «Το 80% όσων υποδεχόμαστε έρχεται οδικώς από Θεσσαλονίκη» διευκρινίζει, «είναι ως επί το πλείστον οικογένειες με παιδιά». Πραγματοποιούν από τρεις έως επτά διανυκτερεύσεις, συνδυάζοντας μια ημερήσια στα Ιωάννινα και συχνά συνεχίζουν σε Τζουμέρκα, Κόνιτσα, Μέτσοβο, ακόμα και Μετέωρα. «Τους αρέσουν οι υπαίθριες δραστηριότητες, το rafting, το hiking» αναφέρει ενδεικτικά. «Ως επί το πλείστον έρχονται από Απρίλιο έως και τέλη Οκτώβρη, εποχή δηλαδή κατά την οποία δεν μας προτιμούν οι Ελληνες» σημειώνει ο ίδιος, «επί κορωνοϊού, ωστόσο, είχαμε αφίξεις Ισραηλινών και Χριστούγεννα και εν γένει χειμώνα». Και προσθέτει, «τώρα που σας μιλάω το 50% των κλινών μου έχουν καλυφθεί από Ισραηλινούς». Την ικανοποίησή του δεν κρύβει και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, κ. Σπύρος Σουρέλης. «Η παρουσία των Ισραηλινών επισκεπτών είναι σταθερή εδώ και δέκα χρόνια τόσο σε ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής» υπογραμμίζει στην «Κ». 

«Από την ημέρα που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή θέσαμε ως προτεραιότητα μας την εξωστρέφεια της πόλης και τη διασύνδεσή της με άλλα μέρη» σημειώνει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Γιώργος Λώλης. «Τον Φεβρουάριο του 2020 είχαμε μεταβεί με τον Δήμαρχο στο Τελ Αβίβ για να συμμετάσχουμε στη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΜΤΜ» περιγράφει, «εκεί είχαμε σειρά συναντήσεων με τον δήμαρχο της πόλης, τον τότε γενικό γραμματέα Υπουργείου Τουρισμού, tour operators και αεροπορικές εταιρείες low cost». Οταν επιστρέφει η ελληνική αποστολή στα Ιωάννινα, αρχίζει το πρώτο lockdown. «Ο δήμαρχος, ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα έκανε συνεχώς επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της Aegean και προωθούσε το αίτημα μας για σύνδεση με το Τελ Αβίβ, όπως και με δύο άλλους προορισμούς που μας ενδιαφέρουν, την Κύπρο και τη Γερμανία». Η ελληνική αεροπορική εταιρεία έδωσε τελικώς το «πράσινο» φως και ανακοίνωσε την έναρξη της σύνδεσης τον περασμένο Οκτώβριο- ο Μωυσής Ελισάφ πρόλαβε να πληροφορηθεί το χαρμόσυνο νέο… 

«Αποφασιστικής σημασίας ήταν η προβολή που δόθηκε στην πόλη μας μέσω του ντοκιμαντέρ που είχε γυρίσει ομάδα του «i24 news tv channel», το οποίο προβάλλει το πρόγραμμα του σε εβραϊκά, γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και αραβικά και ως εκ τούτου θεωρείται το πιο επιδραστικό μέσο στο εβραϊκό κοινό των ΗΠΑ» συμπληρώνει ο κ. Λώλης. Ταυτόχρονα, μέχρι και τα τέλη Ιουνίου «τρέχει» μια ψηφιακή καμπάνια προώθησης των Ιωαννίνων στο Ισραήλ. «Η απευθείας σύνδεση πρέπει να στηριχθεί από όλους μας- φορείς και πολίτες» τονίζει ο Αντιδήμαρχος, «τώρα που άνοιξε ο δρόμος να βοηθήσουμε όλοι να παραμείνει ανοιχτός». 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή