Εκλογές 2023: Μανδύα ανεξάρτητου φοράει τώρα ο Κασιδιάρης

Εκλογές 2023: Μανδύα ανεξάρτητου φοράει τώρα ο Κασιδιάρης

Προσπαθεί να παρακάμψει τις απαγορεύσεις του πρόσφατου νόμου – «Δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή πλεύσης από το ανώτατο δικαστήριο», λένε στην «Κ» έμπειροι δικαστές.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό νέο εκλογικό μανδύα επιχειρεί ο έγκλειστος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης να περάσει τον έλεγχο νομιμότητας που θα διενεργήσει από μηδενική βάση ο Αρειος Πάγος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ο Ηλίας Kασιδιάρης με χθεσινή δήλωσή του έκανε γνωστό ότι προτίθεται να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τον συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων υπό την επωνυμία «Ελληνες».

Οπως εξηγεί ο ίδιος στη δήλωσή του, η εκλογική του κάθοδος με συνασπισμό ανεξαρτήτων που θα θέσουν υποψηφιότητα σε πολλές εκλογικές περιφέρειες της επικράτειας δεν προσκρούει στις απαγορεύσεις του πρόσφατου νόμου. Μάλιστα προς επίρρωση των ισχυρισμών του ο Ηλίας Κασιδιάρης χρησιμοποίησε στη δήλωσή του παλαιότερη αναφορά του γνωστού συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Αλιβιζάτος τοποθετήθηκε αμέσως μετά τη δήλωση Κασιδιάρη τονίζοντας πως ο εκλογικός μανδύας με τον οποίο επιχειρεί να κατέλθει στις εκλογές ο έγκλειστος της Χρυσής Αυγής δεν εξαιρείται των ρητών απαγορεύσεων του πρόσφατου νόμου. «Δεν νοείται, ανέφερε ο κ. Αλιβιζάτος, συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για πολιτικό κόμμα. Είναι μια προφανής προσπάθεια να καταστρατηγηθούν οι απαγορευτικές ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου».

Αλλωστε, έγκυρες δικαστικές πηγές από τον Αρειο Πάγο σημείωναν με νόημα στην «Κ» ότι οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες απαγορεύεται σε καταδικασμένα πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής να μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία δεν αφήνουν περιθώρια για αλλαγή πλεύσης από το ανώτατο δικαστήριο, το οποίο απαγόρευσε τη συμμετοχή Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι ίδιες πηγές δήλωναν πως ο συνασπισμός ανεξάρτητων υποψηφίων, τον οποίο επικαλείται ο Ηλίας Κασιδιάρης, επί της ουσίας συνιστά κόμμα, παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί κομμάτων, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία Αλιβιζάτου αλλά και την επιστημονική θέση που ήδη έχει διατυπώσει σε ανύποπτο χρόνο ο πανεπιστημιακός κ. Παν. Παντελής που μετέχει στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο συμμετοχής Κασιδιάρη στις επόμενες εκλογές θα κριθεί εξ υπαρχής από τον Αρειο Πάγο, όπως θα κριθεί και η συμμετοχή όλων των κομμάτων και των πολιτικών σχηματισμών που θα υποβάλουν αίτημα συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές. Οπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, Α1, η διαδικασία για τον έλεγχο νομιμότητας για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά τη διάλυση της Βουλής που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, ενώ η ανακήρυξη κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών θα γίνει αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ο Αρειος Πάγος θα εξετάσει τυπικά και ουσιαστικά τις αιτήσεις όλων των κομμάτων ξεκινώντας από τις επωνυμίες τους και τα εμβλήματα, όπως έγινε και με τις πρόσφατες εκλογές, όπου κόμματα όπως των κ.κ. Εμφιετζόγλου, Μπογδάνου και Αφροδίτης Λατινοπούλου δεν πέρασαν τον έλεγχο νομιμότητας για τυπικούς λόγους. Ωστόσο, αν οι λόγοι αυτοί έχουν εκλείψει μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση συμμετοχής στις εκλογές και να κριθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή