Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η κήρυξη του Ανένδοτου Αγώνα

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η κήρυξη του Ανένδοτου Αγώνα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 4 Νοεμβρίου 1961, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται για τέταρτη φορά πρωθυπουργός, μετά τις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου, στις οποίες πέτυχε πλειοψηφία άνω του 50%. Στην πραγματικότητα, ο σχηματισμός τέταρτης κυβέρνησης υπό τον Κων. Καραμανλή ερχόταν έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση, η οποία οδήγησε στην κήρυξη του Ανένδοτου Αγώνα από τον Γεώργιο Παπανδρέου και την Ενωση Κέντρου, μετά τις καταγγελίες περί εκλογών βίας και νοθείας.

«Ο αρχηγός της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως παρουσίασε χθες εις τον Βασιλέα μίαν λαμπράν Κυβέρνησιν, την καλυτέραν που ηδύνατο να σχηματίση. Και όχι μόνον ως πρόσωπα, αλλά και ως κατανομή αρμοδιοτήτων η Κυβέρνησις αυτή είναι επιτυχής», αναφέρει η «Καθημερινή» στις 5 Νοεμβρίου. «Αι Κυβερνήσεις δεν κρίνονται προκαταβολικώς. Προκαταβολικώς παρέχουν υπόσχεσιν χρησίμου έργου. Κρίνονται εκ των έργων των. Μια εγγύησις επιτυχίας της τετάρτης Κυβερνήσεως Καραμανλή είναι η προσωπική πείρα, σύνεσις και εργατικότης του κ. Πρωθυπουργού».

Την ίδια ώρα, ο Γεώργιος Παπανδρέου ανακοίνωνε: «Εξ ονόματος της Ε.Κ. θεωρώ καθήκον να επαναλάβω, ότι [την κυβέρνηση της ΕΡΕ] δεν την αναγνωρίζομεν ως νόμιμον Κυβέρνησιν».

Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η κήρυξη του Ανένδοτου Αγώνα-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή