Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου

Φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο - Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο φορτηγά πλοία συγκρούστηκαν 9 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Χίου

Το ένα, σημαίας Βανουάτου, έχει 13 άτομα πλήρωμα και το άλλο, σημαίας Σιγκαπούρης, 19 άτομα – όλοι τους αλλοδαποί, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό. Δεν υπήρξαν αναφορές από τους πλοιάρχους για τραυματίες. 

Ο καιρός στην περιοχή ήταν καλός και στο σημείο έσπευσαν για παροχή βοήθειας σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης, τρία ελικόπτερα Super Puma και άλλα παραπλέοντα πλοία. 

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου-1
Το σημείο της σύγκρουσης των Potentia και ANT

 

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου-2
Το ΑΝΤ. Φωτογραφία Λιμενικό Σώμα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα πλοία που συγκρούστηκαν ήταν κενά φορτίου. Αν και δεν διατρέχουν κίνδυνο να βυθιστούν, το ένα έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. 

To πλοίο ΑΝΤ, με σημαία Βανουάτου, είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είχε προορισμό την Ουκρανία. Το άλλο, το Potentia, είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη. H σύγκρουση σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα, σε ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση. 

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου-3
Πηγή Λιμενικό

 

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου-4
Φωτογραφία αρχείου: Το POTENTIA συγκρούστηκε με το ANT

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, διασώστης επιβιβάστηκε από ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλοίο ΑΝΤ, αλλά το πλήρωμα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί συνδρομή. Μετά την αποχώρηση του στελέχους του Λ.Σ από το πλοίο, το ΑΝΤ κατευθύνθηκε προς την Τουρκία. Συνοδεύεται από πλωτά του Λιμενικού Σώματος, έως ότου βγει από την ελληνική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης.

Το δεύτερο πλοίο δεν έχει υποστεί ζημιές. 

To ΑΝΤ πλέει με ταχύτητα 4 κόμβων προς την Τουρκία και συνοδεύεται από 4 σκάφη του Λιμενικού. Το Potentia παραμένει στο σημείο και δεν έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Είναι αυτό που προσέκρουσε στο ΑΝΤ προκαλώντας του ρήγμα. 

Στο σημείο βρέθηκαν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής δίχως να προκληθεί ένταση με τα πλωτά του Λιμενικού. Εξάλλου, οι ελληνικές αρχές, διαπιστώνοντας ότι το πλήρωμα του ΑΝΤ αποτελείτο αποκλειστικά από Τούρκους ναυτικούς, αποφάσισαν να στείλουν μεγάλο αριθμό σωστικών μέσων προκειμένου να μην αφήσουν περιθώριο στην τουρκική ακτοφυλακή να αμφισβητήσει την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης (SAR).

Ο κυβερνήτης των τουρκικών συμφερόντων πλοίου ΑΝΤ δεν απαντούσε μέσω ασυρμάτου στις κλήσεις και στα ερωτήματα των στελεχών του ελληνικού θαλάμου επιχειρήσεων, που τον ρωτούσαν εάν χρειάζεται συνδρομή.  Αποφασίστηκε ο διασώστης του Λ.Σ. να μεταφερθεί στο πλοίο με ελικόπτερο Super Puma του Λιμενικού και να διαμηνύσει στον κυβερνήτη ότι βρίσκεται σε ελληνική περιοχή “Search and Rescue” και ότι εάν χρειαστεί βοήθεια θα την ζητήσει από τις ελληνικές αρχές. Εχει παρουσιαστεί εισροή υδάτων σε μια από τις δεξαμενές.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για σύγκρουση του Φ/Γ πλοίου «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου με δεκατρείς (13) αλλοδαπούς πλήρωμα, με το Φ/Γ πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με δεκαεννέα (19) αλλοδαπούς πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου, σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. άμεσα έσπευσαν στο σημείο επτά (07) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ συνέδραμαν επίσης ένα (01) πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία (03) ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία. Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το δεύτερο ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στην περιοχή, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή