Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή της σύλληψης του «σκιώδους τραπεζίτη» στη Γλυφάδα

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή της σύλληψης του «σκιώδους τραπεζίτη» στη Γλυφάδα

Σύμφωνα με τη Europol, ο συγκεκριμένος ξέπλενε βρώμικο χρήμα για λογαριασμό των μεγαλύτερων εγκληματιών του κόσμου και συνελήφθη στις 31 Μαΐου στη Γλυφάδα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύλληψη του 52χρονου «σκιώδους τραπεζίτη» καταγράφει καρέ-καρέ βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τη Europol, ο συγκεκριμένος ξέπλενε βρώμικο χρήμα για λογαριασμό των μεγαλύτερων εγκληματιών του κόσμου και συνελήφθη στις 31 Μαΐου στη Γλυφάδα.

Στο βίντεο απεικονίζονται αρχικώς δύο άνδρες, οι οποίοι φοράνε γιλέκα που τους κάνουν να μοιάζουν με εργάτες. Αμέσως μετά, ανοίγει η κεντρική πύλη του κτιρίου και ο 52χρονος εμφανίζεται πάνω σε ένα μαύρο σκούτερ. Αφού ανταλλάζει μερικά λόγια με τους άνδρες των αρχών, τον αιφνιδιάζουν, τον ακινητοποιούν και τον συλλαμβάνουν.

Δείτε το βίντεο:



Η σύλληψή του 52χρονου Ελληνα, αλβανικής καταγωγής αποτέλεσε το αποκορύφωμα μακράς έρευνας της ολλανδικής αστυνομίας για τη δράση του «σκιώδους τραπεζίτη», ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ολλανδία.

Ο άντρας θεωρείται ύποπτος ότι ηγείτο εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ, σε μηνιαία βάση, για εγκληματίες.

Η Europol κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος πληροφοριών εισχωρώντας στα συστήματα τριών εργαλείων κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι εγκληματίες, τα Encrochat, Sky ECC και ANOM. 

Δεν κινούσε υποψίες

Η στοχοποίησή του από τους Ολλανδούς προέκυψε έπειτα από μακρά έρευνα της ολλανδικής αστυνομίας για τη δράση του, καθώς θεωρείται ύποπτος ότι ηγείτο εγκληματικής οργάνωσης που -σε μηνιαία βάση- ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ για εγκληματίες.

Ο «τραπεζίτης» βρισκόταν από καιρό στη χώρα μας και είχε φροντίσει να διαμορφώσει ένα προφίλ ικανό να κρατά μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα και να μην προκαλεί υποψίες. 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του kathimerini.gr, ο συλληφθείς έκανε μία καλή ζωή και ακολουθούσε πιστά το καθημερινό του πρόγραμμά.

Ξυπνούσε νωρίς το πρωί, έκανε γυμναστική, στη συνέχεια πραγματοποιούσε συναντήσεις και, μετά τις δουλειές της ημέρας, επέστρεφε στο διαμέρισμα του. 

Ο άνδρας διατηρούσε στη χώρα μας μία εταιρεία real estate, η οποία είχε στη διάθεσή της περίπου 13 διαμερίσματα, όχι ιδιαίτερα μεγάλα ή πολυτελή, στις περιοχές της Δάφνης και της Ηλιούπολης, ενώ, όσο βρισκόταν στην Ελλάδα, δεν είχε ποτέ απασχολήσει τις Αρχές. 

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή της σύλληψης του «σκιώδους τραπεζίτη» στη Γλυφάδα-1

Πώς έφθασαν στα ίχνη του

Η αντίστροφη μέτρηση για τη στοχοποίηση και, εν τέλει, τη σύλληψη του 52χρονου ξεκίνησε έπειτα από την ανάλυση κρυπτογραφημένων συνομιλιών.

Ειδικότερα, η Europol κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος πληροφοριών, εισχωρώντας στα συστήματα τριών εργαλείων κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι εγκληματίες, τα Encrochat, Sky ECC και ANOM. 

Οι συνομιλίες αυτές αφορούσαν το χρονικό διάστημα Ιούνιος 2020 – Μάρτιος 2021 και η αποκρυπτογράφησή τους έγινε στο πλαίσιο επιχείρησης των ολλανδικών αρχών με την ονομασία «Κlaver».

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο «τραπεζίτης» του εγκλήματος κατάφερε να διακινήσει σε 10 μήνες το ποσό-μαμούθ των 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διακίνηση των χρημάτων γινόταν μέσω «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος, με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, ενώ πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων, αλλά κυρίως από εμπόριο ναρκωτικών. 

«Είχε καταφέρει να κάνει τη διακίνηση χρημάτων εξ αποστάσεως χωρίς να δημιουργεί καθόλου υποψίες. Πρόκειται για ηγετικό στέλεχος στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Κατεύθυνε τις διαδρομές των χρημάτων μέσω υπόγειων τραπεζικών συστημάτων, ενώ στην Ολλανδία έκανε διανομή μετρητών μέσω κούριερ. Στο τέλος της ημέρας του έστελναν το ισοζύγιο πληρωμών, δηλαδή μία γενική αναφορά για τα χρήματα που είχαν διακινηθεί» εξήγησαν στην «Κ» καλά ενημερωμένες πηγές.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή