Ναυάγιο στην Πύλο: «Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια τραγωδία στη χώρα μας»

Ναυάγιο στην Πύλο: «Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια τραγωδία στη χώρα μας»

Ο μηχανισμός διάσωσης τέθηκε σε εφαρμογή από τις 04.00 τα ξημερώματα, αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πρώτο τηλεφώνημα για την τραγωδία το δέχθηκα στις 04.00 τα ξημερώματα. Ο λιμενάρχης Καλαμάτας μου είπε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ναυάγιο το οποίο λαμβάνει χώρα ανοιχτά της Πύλου και πως θα κληθούμε να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Κάλεσα αμέσως τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Καλαμάτας προκειμένου να μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης, στην πόλη μας».

Αυτά αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, συγκλονισμένος και ο ίδιος με την τραγωδία που συνέβη στα πιο βαθιά νερά της Μεσογείου (το Φρέαρ των Οινουσσών).

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, μέχρι να φτάσουν οι πρώτοι διασωθέντες στις 11.30, ο επιχειρησιακός μηχανισμός είχε εμπλέξει πάρα πολλά από τα νοσοκομεία της Πελοποννήσου, ασθενοφόρα ΕΚΑΒ από όλο σχεδόν τον νομό, αλλά και μεγάλο αριθμό εθελοντών και διασωστών. «Εγινε αντιληπτό ότι θα βλέπαμε από κοντά μια τραγωδία που παρόμοια της δεν έχει ξαναζήσει η Ελλάδα και απ’ ό,τι φαίνεται ολόκληρη η Μεσόγειος».

Τελικά, οι πρώτοι διασωθέντες έφτασαν στην Καλαμάτα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, στις 11.30, και από την αφυδάτωση και την κακουχία, λιποθύμησαν. «Οι διασωθέντες είναι όλοι άντρες από 16 έως 41 ετών. Το ότι δεν υπάρχουν καθόλου γυναίκες και παιδιά, μεταξύ των διασωθέντων και των νεκρών, ενισχύει αυτό που μάς λένε εδώ οι άνθρωποι που σώθηκαν, πως δηλαδή γυναίκες και παιδιά ήταν όλοι στα αμπάρια, στην πιο ευάλωτη θέση» σημειώνει ο δήμαρχος.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα πως ο αμετάβλητος αριθμός των διασωθέντων (104), έχει «ψαλιδίσει» κατά πολύ τις ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί κι άλλοι επιβαίνοντες του πλοίου.

Όσον αφορά στον αριθμό των επιβαινόντων, ο κ. Βασιλόπουλος λέει πως απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα εξακριβωθεί ποτέ: «οι άντρες πάντως που επέβαιναν στο πλοίο και μιλούν σε διασώστες και γιατρούς κάνουν λόγο για 600 έως 750 άτομα».

Τέλος, ο δήμαρχος υπογράμμισε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. «Από την ώρα που έφτασαν στο σημείο οι διασωθέντες, κινητοποιήθηκαν άπαντες. Αθλητικός σύλλογος προσέφερε 160 μερίδες φαγητού και αρκετοί είναι οι πολίτες που δίνουν ρούχα και κουβέρτες. Θα ξημερώσει δυστυχώς, μια πολύ δύσκολη μέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή