Ναυάγιο στην Πύλο: «Τώρα αρχίζει η τραγωδία για τους διασωθέντες»

Ναυάγιο στην Πύλο: «Τώρα αρχίζει η τραγωδία για τους διασωθέντες»

Για τις εικόνες που αντίκρισαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες από το ναυάγιο της Πύλου, μίλησαν διασώστες στην «Κ».

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βλέμματα χαμένα, σώματα ταλαιπωρημένα και αφυδατωμένα, απόγνωση, πανικός, απελπισία.

Με αυτά τα λόγια περιγράφουν διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο kathimerini.gr τις εικόνες που αντίκρισαν όταν έσπευσαν στο λιμάνι της Καλαμάτας προκειμένου να βοηθήσουν τους διασωθέντες από το φονικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη ακόμα και για τα πιο έμπειρα στελέχη του διασωστικού οργανισμού. Οι λέξεις δύσκολα βγαίνουν από το στόμα τους. Οι εικόνες που είδαν και αυτά που άκουσαν σίγουρα θα τους ακολουθούν για καιρό. 

Ναυάγιο στην Πύλο: «Τώρα αρχίζει η τραγωδία για τους διασωθέντες»-1

«Είναι δύσκολο να περιγράψεις αυτά που έζησες»

Μια διασώστρια που έσπευσε από τους πρώτους στην περιοχή για να προσφέρει τη βοήθεια της είναι η Σταυρούλα Μπάμπαλη, επικεφαλής της επιχείρησης που έστησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στη Μεσσηνία. 

Η κ. Μπάμπαλη, μιλώντας στην «Κ», έκανε λόγο για καταστάσεις πρωτοφανείς, τις οποίες δεν είχε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα. 

«Είναι δύσκολο να περιγράψεις αυτά που έζησες. Στην Καλαμάτα δεν έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοιο συμβάν. Από τη μία χαίρεσαι που βοηθάς τους ανθρώπους και από την άλλη δεν αντέχεις όταν τους βλέπεις σε πανικό και σε απόγνωση με μάτια να διερωτώνται “πού είμαι, πού θα με πάτε, τι θα πάθω;”. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση», περιέγραψε. 

Αναφορικά με την κατάσταση των ανθρώπων που διασώθηκαν, η Στ. Μπάμπαλη είπε πως είναι πολύ ταλαιπωρημένοι, προσθέτοντας ότι πολλοί από αυτούς φέρουν εγκαύματα λόγω της πολυήμερης έκθεσης στον ήλιο, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και έχουν νοσήσει από πνευμονία. 

Παράλληλα, η κ. Μπάμπαλη τόνισε ότι, με βάση μαρτυρίες από τους διασωθέντες, στα αμπάρια του πλοίου που βυθίστηκε υπήρχαν γυναίκες και παιδιά, τα οποία βρίσκονταν εκεί προκειμένου να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες. «Πρόκειται για τραγική κατάσταση. Ευτυχώς υπάρχουν γιατροί που βοηθούν τους ανθρώπους, καθώς και πολίτες που από την πρώτη στιγμή ήρθαν στο σημείο και έφεραν τρόφιμα και ρούχα».

Ναυάγιο στην Πύλο: «Τώρα αρχίζει η τραγωδία για τους διασωθέντες»-2

«Εριχναν ξερά φρούτα σε θαλασσινό νερό για να ξεγελάσουν τη γεύση»

Τις ίδιες εικόνες περιγράφει και ο Θανάσης Θωμόπουλος, εθελοντής διασώστης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. 

Ο κ. Θωμόπουλος, μιλώντας στην «Κ», σημείωσε πως πολλοί από τους διασωθέντες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς είναι αφυδατωμένοι και φέρουν εγκαύματα. 

«Ηταν μέσα στο καράβι για 5 – 6 ημέρες, χωρίς τροφή. Οπως μας είπαν, λόγω της αφυδάτωσης, για να ξεγελάσουν τη δίψα τους έριχναν μέσα σε θαλασσινό νερό ένα ξερό φρούτο για να αλλάξει λίγο η γεύση και να ψιλοπιούν καμιά γουλιά. Δυστυχώς η τραγωδία ξεκινάει τώρα, που θα αντιληφθούν πως άνθρωποι που ήταν μαζί τους στο ταξίδι δεν υπάρχουν πια». 

Επίσης, ο κ. Θωμόπουλος ανέφερε πως οι περισσότεροι από τους διασωθέντες, ειδικά αυτοί που δεν είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας, με το που έφτασαν στην αποθήκη, στο λιμάνι, έπεσαν σε βαθύ ύπνο λόγω της τεράστιας κούρασης που αντιμετώπιζαν. 

«Οι περισσότεροι άρχισαν να συνέρχονται ύστερα από αρκετές ώρες και μιλούσαν για ανθρώπους με τους οποίους βρίσκονταν μαζί στο πλοίο. Εχουμε στο messenger μηνύματα όπου μας ζητούν οι άνθρωποι να ελέγξουμε τα ονόματα των διασωθέντων και να δούμε εάν οι δικοί τους άνθρωποι είναι ζωντανοί», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ναυάγιο στην Πύλο: «Τώρα αρχίζει η τραγωδία για τους διασωθέντες»-3

«Πέρασαν αρκετές ώρες μέχρι να καταλάβουν πού βρίσκονται»

Για τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου αποβιβάστηκαν οι 104 διασωθέντες, μίλησε στην «Κ» και ο Κώστας Κατσαρός,  διευθυντής ΕΚΑΒ της 10ης Περιφέρειας, η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αργολίδας.

«Οταν ξεκίνησαν να αποβιβάζονται στο λιμάνι από τη θαλαμηγό που τους περισυνέλεξε, αρχίσαμε να αντικρίζουμε ανθρώπους σε πολύ κακή κατάσταση. Η εικόνα ήταν θλιβερή. Σώματα ταλαιπωρημένα και στα πρόσωπά τους αποτυπώνονταν ξεκάθαρα η αγωνία, ο φόβος και ο πόνος. Τα ρούχα τους, ακόμα βρεγμένα».

Οπως λέει ο κ. Κατσαρός, οι διασωθέντες που εξέρχονταν από τη θαλαμηγό αντιμετώπιζαν λιποθυμικά επεισόδια, είχαν πυρετό και άρα καταβολή, κοιλιακό άλγος, ενώ άλλοι είχαν ορατά εγκαύματα από τον ήλιο. Οι συγκεκριμένοι έπρεπε να παραληφθούν αμέσως από τα οχήματα του ΕΚΑΒ.

«Πέρασαν αρκετές ώρες μέχρι να καταλάβουν πού βρίσκονται», σημειώνει ο κ. Κατσαρός. Πρόσθεσε επίσης ότι ταοχήματα του ΕΚΑΒ παραμένουν στο λιμάνι της πόλης. «Υπάρχει μια διάθεση από όλους εδώ να διατηρήσουμε ελπίδες ότι μπορεί να έρθουν ακόμα διασωθέντες».

Ναυάγιο στην Πύλο: «Τώρα αρχίζει η τραγωδία για τους διασωθέντες»-4
Φωτ. Reuters

«Προσπαθούμε να έχουν τουλάχιστον μια αξιοπρεπή ταφή»

Εν τω μεταξύ, οι 78 σοροί που περισυνελέγησαν από το ελληνικό Λιμενικό έφτασαν ήδη στο νεκροτομείο του Σχιστού. Εκεί, τη συνέχεια του έργου της ταυτοποίησής τους θα αναλάβουν οι δύο ιατροδικαστικές ομάδες, Αθηνών και Πειραιά, ώστε να έρθει πιο γρήγορα εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο και να αρχίσει αυτό της επικοινωνίας με τις πρεσβείες των χωρών καταγωγής των νεκρών.

Ο Βασίλης Χαντζής, περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας στην Πελοπόννησο, βρέθηκε στην νταλίκα που μετέφερε τις σορούς από την Καλαμάτα στην Αθήνα.

Λίγο πριν φτάσει στο κοιμητήριο του Σχιστού, μας είπε τα εξής: «Προσπαθούμε, γι’ αυτούς που έχασαν τη ζωή τους με τόσο τραγικό τρόπο, να έχουν τουλάχιστον μια αξιοπρεπή ταφή. Από τα χαράματα της Τετάρτης, όταν και ειδοποιηθήκαμε ότι μια πολύ μεγάλη τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανοιχτά της Πύλου, μέχρι και σήμερα, που παραδώσαμε τις σορούς στο νεκροταφείο, ζούμε πολύ δύσκολες στιγμές, μιας και ο αριθμός των θυμάτων είναι τόσο μεγάλος. Βέβαια, αυτό που αισθανόμαστε εμείς είναι ένα τίποτα μπροστά σε αυτά που πέρασαν όσοι βρέθηκαν σε αυτό το πλοίο. Η κινητοποίηση της Πολιτείας ήταν πραγματικά τεράστια. Πλέον, όλοι φοβόμαστε ότι ένα ζοφερό κομμάτι ίσως ξεκινήσει εφεξής. Φοβόμαστε όλοι για ανάσυρση πολλών νεκρών».

Το ίδιο συναίσθημα του φόβου μάς μεταφέρει και ο δήμαρχος της Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος. Ο ίδιος μας έδωσε και την εικόνα που επικρατεί στην πόλη αυτή τη στιγμή: «Οι άνθρωποι σήμερα είναι καλύτερα στην υγεία τους. Από την άλλη, είναι σαν να βγαίνουν από λήθαργο. Σοκάρονται. Μας ζητούν τα τηλέφωνά μας για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους. Ευτυχώς, το κύμα ανθρωπιάς στην Καλαμάτα ήταν άμεσο, μεγάλο και συγκινητικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT