Ναυάγιο: Ομολόγησε ένας εκ των 9 συλληφθέντων για διακίνηση μεταναστών

Ναυάγιο: Ομολόγησε ένας εκ των 9 συλληφθέντων για διακίνηση μεταναστών

Ο άνδρας ομολόγησε πως εισέπραξε χρήματα προκειμένου να εκτελεί εργασίες πάνω στο σκάφος «Αντριάνα»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εμπλοκή του στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών ομολόγησε ένας εκ των συλληφθέντων για το πολύνεκρο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου

Ο άνδρας ομολόγησε πως εισέπραξε χρήματα προκειμένου να εκτελεί εργασίες πάνω στο σκάφος «Αντριάνα» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ισχυρίστηκε ωστόσο πως δεν αποτελεί «βασικό μέλος» του κυκλώματος διακίνησης.  

Οι υπόλοιποι οχτώ αρνούνται όλες τις κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 20 έως 40 ετών), θεωρείται πως αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη διακίνηση των μεταναστών. «Επρόκειτο για οργανωμένη προσπάθεια διακίνησης που προετοιμαζόταν επί 40, πιθανόν και 50 ημέρες», δήλωσε στην «Κ» στέλεχος του Λιμενικού.

Κατάθεση επιζώντα: Ημασταν 700 στο πλοίο

Εν τω μεταξύ, η κατάθεση ενός διασωθέντα, 24χρονου Παλαιστινίου, ρίχνει φως σε όσα προηγήθηκαν, τη μέθοδο των διακινητών και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ταξίδι. Εκτιμά πως στο σκάφος επέβαιναν περίπου 700 άτομα. 

Ο άνδρας κατέθεσε πώς πλήρωσε 4.000 δολάρια για το ταξίδι έως την Ιταλία και στοιβάχτηκε από τους διακινητές στο πλοιάριο.

«Πλήρωσα 4.000 δολάρια να πάω από τη Λιβύη στην Ιταλία. Στις 8 ή 9 Ιουνίου, με φορτηγό με άλλα περίπου εκατό άτομα, πήγα σε μια παραλία στο Τομπρούκ. Εκεί υπήρχε ένα μικρό σκάφος που μας μετέφερε 50 – 50 σε ένα μεγαλύτερο. Το σκάφος αυτό ήταν χρώματος μπλε, παλιό ψαράδικο. Εκεί υπήρχαν κάποια άτομα που φαινόταν ξεκάθαρα ότι έκαναν κουμάντο στο σκάφος. Κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν μαζί μας, άλλοι έφυγαν».

Περιγράφει πως μετά από δύο εικοσιτετράωρα ξέμειναν από φαγητό και νερό. Ταξίδευαν πέντε μέρες όταν ζήτησαν από ένα πλοίο νερό. «Τη δεύτερη νύχτα χαλούσε συνέχεια η μηχανή του σκάφους την επισκεύαζαν και ξαναχαλούσε», θυμάται.

Για τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν τη βύθιση

«Άκουσα από το δορυφορικό κανάλι να καλεί ένα μεγάλο πλοίο σημαίας DELAWARE το δικό μας σκάφος και να ρωτάει αν χρειαζόμαστε βοήθεια, και ο καπετάνιος ο δικός μας απάντησε “όχι”. Το σκάφος ξαφνικά γύρισε από τη μια μεριά γιατί είχε περισσότερο κόσμο, μπήκαν νερά και άρχισε να βυθίζεται σιγά – σιγά».

«Όσοι ήμασταν στο πάνω κατάστρωμα πέσαμε στη θάλασσα. Διακόσια άτομα περίπου. Οι υπόλοιποι έμειναν στο σκάφος ενώ αυτό βυθιζόταν. Στην περιοχή βρίσκονταν δύο μεγάλα πλοία και μία θαλαμηγός που μας μάζεψε και μας έφερε εδώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή