Πύλος: Τι δείχνουν τα στοιχεία του BBC για το πολύνεκρο ναυάγιο

Πύλος: Τι δείχνουν τα στοιχεία του BBC για το πολύνεκρο ναυάγιο

Η ανάλυση της κίνησης άλλων πλοίων στην περιοχή δείχνει ότι το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος ήταν ακίνητο για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί, λέει το βρετανικό δίκτυο

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το BBC ισχυρίζεται ότι περιήλθαν στην κατοχή του στοιχεία που θέτουν υπό αμφισβήτηση τον απολογισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, κατά το οποίο υπάρχουν φόβοι ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η ανάλυση της κίνησης άλλων πλοίων στην περιοχή δείχνει ότι το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος ήταν ακίνητο για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί, λέει το βρετανικό δίκτυο.

Η Ακτοφυλακή εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι αυτές τις ώρες το σκάφος βρισκόταν σε πορεία προς την Ιταλία και δεν χρειαζόταν διάσωση, ενώ οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη απαντήσει στα ευρήματα που έθεσε υπ’ όψιν τους το BBC.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς, καθώς έχουν καταγραφεί ισχυρισμοί ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα νωρίτερα ώστε να ξεκινήσει πλήρους κλίμακας προσπάθεια διάσωσης.

Οι Ελληνες αξιωματούχοι, μεταδίδει το BBC, υποστηρίζουν ότι όσοι επέβαιναν στο πλοίο είπαν ότι δεν ήθελαν βοήθεια και δεν κινδύνευαν μέχρι λίγο πριν βυθιστεί το σκάφος τους.

Πύλος: Τι δείχνουν τα στοιχεία του BBC για το πολύνεκρο ναυάγιο-1

Στην κατοχή του BBC περιήλθαν δεδομένα που παρέχονται από την εφαρμογή MarineTraffic, πλατφόρμα ναυτιλιακών αναλύσεων που παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων διεθνώς.

Τα στοιχεία δείχνουν πολύωρη δραστηριότητα εστιασμένη σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή όπου το σκάφος των μεταναστών βυθίστηκε αργότερα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε προβλήματα με την πλοήγησή του.

Το αλιευτικό σκάφος δεν είχε ιχνηλάτη, επομένως δεν εντοπίζεται στον χάρτη. Ούτε η ακτοφυλακή και τα στρατιωτικά σκάφη που δεν είναι υποχρεωμένα να μοιράζονται την τοποθεσία τους.

Αμφισβητείται το επίσημο χρονοδιάγραμμα της ακτοφυλακής

Η Frontex, η συνοριακή δύναμη της Ε.Ε., λέει, σύμφωνα με το BBC, ότι εντόπισε για πρώτη φορά το σκάφος των μεταναστών γύρω στις 08:00 ώρα Ελλάδας την Τρίτη και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές.

Το Alarm Phone, μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη θάλασσα, λέει ότι έλαβε κλήση στις 12:17 GMT λέγοντας ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο.

Χρησιμοποιήσαμε βίντεο και φωτογραφίες που έχουν επαληθευθεί από την υπηρεσία BBC Verify, καθώς και δικαστικά αρχεία και ημερολόγια αποστολής, για να αναλύσουμε την κίνηση των πλοίων στην περιοχή τις επόμενες ώρες

Το κινούμενο σχέδιο από το Marine Traffic δείχνει ένα πλοίο που ονομάζεται Lucky Sailor να στρίβει απότομα βόρεια στις 15:00 GMT.

Ο ιδιοκτήτης του Lucky Sailor μάς έδωσε το ημερολόγιό του και επιβεβαίωσε ότι είχε ζητηθεί από την ακτοφυλακή να πλησιάσει το σκάφος των μεταναστών και να δώσει τροφή και νερό.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 15:35 GMT, το ελικόπτερο της ακτοφυλακής βρήκε το σκάφος με τους μετανάστες. Οι Αρχές επέμειναν στον ισχυρισμό τους ότι ήταν σε σταθερή πορεία εκείνη την εποχή, όπως γράφει το βρετανικό δίκτυο.

Πύλος: Τι δείχνουν τα στοιχεία του BBC για το πολύνεκρο ναυάγιο-2
©ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ωστόσο, δυόμισι ώρες αργότερα, γύρω στις 18:00 GMT, ένα άλλο σκάφος, το Faithful Warrior, ταξίδεψε στην ίδια περιοχή και έδωσε επίσης προμήθειες στο σκάφος.

Οι ιδιοκτήτες του Faithful Warrior μας παρέπεμψαν στις ανακριτικές αρχές.

Προέκυψε βίντεο –που φέρεται να τραβήχτηκε από το Faithful Warrior– που ισχυρίζεται ότι δείχνει τις προμήθειες να παραδίδονται στο πλοίο μεταναστών μέσω ενός σχοινιού στο νερό. Δεν φαίνονται άλλα πλοία.

Το BBC Verify το έλεγξε και διαπίστωσε ότι το σκάφος –το οποίο δεν κινείται στο βίντεο– ταίριαζε με το σχήμα του πλοίου με τους μετανάστες που φαίνεται στις φωτογραφίες, ενώ και οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίστοιχες με αυτές που αναφέρθηκαν εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς γυρίστηκε αυτό το βίντεο.

Από τις 19:40 έως τις 22:40, οι Ελληνες αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν αρχικά ότι το σκάφος κρατούσε «σταθερή πορεία και ταχύτητα».

Σύμφωνα με την αρχική τους δήλωση, παρατηρούσαν το σκάφος από διακριτική απόσταση, αλλά μια κοντινή εικόνα που δημοσίευσαν αργότερα οι ίδιοι –από αυτή τη χρονική περίοδο– υποδηλώνει ότι το σκάφος με τους μετανάστες είναι εντελώς ακίνητο.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε αργότερα ότι η ακτοφυλακή προσπάθησε να επιβιβαστεί στο σκάφος για να εκτιμήσει τον κίνδυνο, αλλά οι επιβαίνοντες αφαίρεσαν ένα σχοινί που ήταν συνδεδεμένο αρνούμενοι τη βοήθειά τους.

Ολη η δραστηριότητα των τελευταίων επτά ωρών επικεντρώθηκε γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο, υποδηλώνοντας ότι το σκάφος των μεταναστών δεν είχε μετακινηθεί σχεδόν καθόλου, όπως συνεχίζει το ρεπορτάζ του BBC.

Οι χαρτες υποδηλώνουν ότι ταξίδεψε ελάχιστα ναυτικά μίλια, κάτι αναμενόμενο για ένα φθαρμένο σκάφος που χτυπήθηκε από τον άνεμο και τα κύματα στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου.

Οι ενέργειες των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο, που ταρακουνούσαν το σκάφος, θα είχαν συμβάλει επίσης σε οποιαδήποτε κίνηση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι Ελληνες αξιωματούχοι επέμειναν ότι δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα και αντ’ αυτού βρισκόταν με ασφάλεια καθ’ οδόν προς την Ιταλία και έτσι η ακτοφυλακή δεν επιχείρησε τη διάσωση.

Στις 23:00, το σκάφος βυθίστηκε και το κινούμενο σχέδιο παρακολούθησης δείχνει μια μαζική μετακίνηση πλοίων προς βοήθεια, μεταξύ αυτών το Celebrity Beyond από το οποίο γυρίστηκαν πλάνα που στη συνέχεια στάλθηκαν στο BBC.

Ενα πολυτελές γιοτ, το Mayan Queen, λαμβάνει στη συνέχεια εντολή να βοηθήσει να μεταφερθούν ορισμένοι από τους 104 επιζώντες στην ξηρά.

Οσοι διασώθηκαν έφτασαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά άφησαν πίσω τους μια σειρά από ερωτήματα για την ελληνική ανταπόκριση στο τραγικό συμβάν, όπως γράφει το BBC.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT