Μεταναστευτικό: Εκατομμύρια για να βάλει πλάτη η Τυνησία

Μεταναστευτικό: Εκατομμύρια για να βάλει πλάτη η Τυνησία

Πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 25,8 εκατ. ευρώ θα προωθήσει το Παρίσι προς την Τύνιδα προκειμένου να δoθεί τέλος στον διάπλου της Μεσογείου από μικρά σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 25,8 εκατ. ευρώ θα προωθήσει το Παρίσι προς την Τύνιδα προκειμένου να δoθεί τέλος στον διάπλου της Μεσογείου από μικρά σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στην Τύνιδα. Η Ε.Ε. είχε αποφασίσει τον περασμένο μήνα να χορηγήσει έκτακτη χρηματοδότηση 105 εκατ. ευρώ στην Τυνησία για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, με αποτελεσματικότερη επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής, τη διοργάνωση αποστολών έρευνας και διάσωσης και την πάταξη της διακίνησης ανθρώπων. Η Τυνησία θα λάβει συνολικά 900 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 11 Ιουνίου.

Τυνήσιοι επικριτές της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας υπογραμμίζουν ότι η γενναιόδωρη χρηματοδότηση προς το αυταρχικό καθεστώς του προέδρου Καΐς Σαϊέντ έχει αποθρασύνει την κυβέρνηση της Τύνιδας, όπου τουλάχιστον 30 πολιτικοί αντίπαλοι του Σαϊέντ βρίσκονται στις φυλακές. Τυνήσιοι διαφωνούντες κατηγορούν την κυβέρνηση για ευθυγράμμιση με τις επιταγές της Ευρώπης εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, καλώντας σε ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο ευρωβουλευτής Μουνίρ Σατούρι έχει δώσει μάχη κατά του Τυνήσιου προέδρου και της κατάπνιξης της ελευθερίας έκφρασης στη χώρα. Η πολιτική του ομάδα, των Πράσινων, έχει διοργανώσει πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στην Τυνησία. «Ολα αυτά για τα οποία εργαστήκαμε πετάχτηκαν από το παράθυρο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της μετανάστευσης», εξήγησε ο Γάλλος ευρωβουλευτής. Τους τελευταίους μήνες η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ασκεί πιέσεις στη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την Τυνησία καθώς η χώρα δοκιμάζεται από βαθιά οικονομική κρίση. Οπως ανέφερε στην ιστοσελίδα New Arab ο Σατούρι, οι σχέσεις μεταξύ ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς και αυταρχικού καθεστώτος στην Τύνιδα είναι εξόχως προβληματικές. «Υπάρχει ένας αντικατοπτρισμός ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς και δικτατόρων. Εκμεταλλεύονται τον φόβο της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας. Ο Σαϊέντ υπόσχεται στην Ευρώπη ότι θα αποτρέψει την έλευση μεταναστών, ενώ η Μελόνι δείχνει στους Ιταλούς ότι καταπολεμά τη μετανάστευση».

Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν πηγή ανησυχίας μετά το πραξικόπημα του Σαϊέντ και η κατάσταση επιδεινώνεται συστηματικά τους τελευταίους μήνες. Τον Φεβρουάριο ο πρόεδρος της χώρας χρησιμοποίησε τη θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης σε μια πρωτόγνωρη δήλωση, ισχυριζόμενος ότι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική έρχονται στην Τυνησία για να αλλάξουν τη δημογραφική της σύνθεση. Εκτοτε έχουν καταγραφεί δεκάδες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μαύρων στη χώρα. «Για τον Σαϊέντ η μετανάστευση είναι ένα πολιτικό εργαλείο. Οπως συμβαίνει με την Τουρκία και το Μαρόκο το άνοιγμα ή κλείσιμο των “πυλών” είναι το διαπραγματευτικό του χαρτί με την Ευρώπη», εκτιμά η Μόνια Μπεν Χαμάντι, δημοσιογράφος και πολιτική αναλύτρια, η οποία πιστεύει ότι η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί αφού καμία από τις δύο πλευρές, ούτε η Ε.Ε. ούτε η Τυνησία, δεν θέλει να δεχθεί άλλους μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT