Συνέδριο Nostos: Η συζήτηση του Ομπάμα με τον πρόεδρο του ΙΣΝ

Συνέδριο Nostos: Η συζήτηση του Ομπάμα με τον πρόεδρο του ΙΣΝ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τους τρόπους ενίσχυσης της Δημοκρατίας και για τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Nostos, με κεντρικό θεματικό άξονα την ψυχική υγεία.

«Ο κόσμος έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν πιστεύει σε τίποτα και αυτό ζημιώνει τη Δημοκρατία μας. Πρέπει να συνομιλήσουμε με όσους διαφωνούμε. Αυτό θα οικοδομήσει νέες κοινωνίες. Να ασχοληθούμε με τους νέους που χρησιμοποιούν τα social media, ώστε να ακυρώσουμε τους φόβους μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εντεινόμενες ανισότητες στην οικονομία, επίσης. Μια τάση που επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Για να λειτουργήσει η Δημοκρατία μας, πρέπει να έχουμε όλοι τα βασικά αγαθά. Να μπορεί ο καθένας να θρέψει την οικογένειά του. Οι οικονομικές βάσεις είναι σαθρές και αυτό δημιουργεί διαφορές και ανισότητες σε παγκόσμια κλίμακα. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτές τις ανισότητες. Να μορφώσουμε τους νέους μας, να στείλουμε βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Με σύνθημα «Ευαίσθητη και ανθεκτική, θωρακισμένη και απροστάτευτη, η ψυχική υγεία δεν έχει μόνο μία πτυχή», η φετινή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το SNF Agora Institute του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμό iMEdD, επιφυλάσσει τέσσερις ημέρες διαλόγου, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Επτά χρόνια μετά την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επέστρεψε στη σκηνή της Λυρικής και μίλησε για τους τρόπους ενίσχυσης της Δημοκρατίας και για τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών.

«Η Δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γι’ αυτό. Λέω στα παιδιά μου να κλείσουν τα τηλέφωνά τους, να βγουν έξω, να μιλήσουν με ανθρώπους. Να δουν τα πράγματα πιο “πλατιά”. Η ζωή είναι σύντομη, πρέπει να έχουμε το θάρρος να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε. Δείτε τι συμβαίνει στην Ουκρανία, τι συνέβη με το πρόσφατο ναυάγιο. Σκεφτόμουν, στην Ακρόπολη, ο ξεναγός μάς έλεγε πως υπάρχουν ερείπια πάνω στα οποία χτίστηκε η πόλη. Αυτό πρέπει να κάνουμε, να χτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι η Δημοκρατία. Αν συνεργαστούμε και συμμαχήσουμε, θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι το μήνυμά μου στους νέους».  

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κ.ά.

Συνέδριο Nostos: Η συζήτηση του Ομπάμα με τον πρόεδρο του ΙΣΝ-1

Τη συζήτηση προλόγισε η Σοφία Κουβελάκη, ιδρύτρια και γενική διευθύντρια της «The HOME Project», μιας Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης που φροντίζει ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα. H κυρία Κουβελάκη συμμετείχε το 2020 στο πρόγραμμα «Obama Foundation Leaders».

Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υποστηρίξει τόσο την κατασκευή του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα στο Σικάγο όσο και την υλοποίηση του προγράμματος «Obama Foundation Leaders.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή