Κρήτη: Συνεχίζεται η ασυδοσία σε παραθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο

Κρήτη: Συνεχίζεται η ασυδοσία σε παραθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο

Παρότι δεν επιτρέπεται η εκμετάλλευση της παραλίας "Μπούφος" στο Λασίθι, ολλανδική εταιρεία εξακολουθεί να πουλάει εισιτήρια για πάρτι στις 11 Ιουλίου.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κι αν ο παραθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος της παραλίας Μπούφος στο Σίσι Λασιθίου είναι προστατευμένος, δηλαδή κάθε είδους δραστηριότητα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου απαγορεύεται; Η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία Sunweb, που έχει ως εταίρο της στην Ελλάδα ιδιώτη που εμφανίζεται να εκμεταλλεύεται την έκταση, εξακολουθεί να πουλάει εισιτήρια κυρίως σε Ολλανδούς για πάρτι που έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα στην παραλία.

Το πρώτο από αυτά προγραμματίζεται στην «Boufos beach» για την Τρίτη 11 Ιουλίου. Θα πραγματοποιηθεί;

Η απάντηση θα ήταν εύκολη. Η απουσία απόφασης για την παραχώρηση της απλής χρήσης της παραλίας, καθιστά απαγορευτική την οποιαδήποτε εκμετάλλευσή της. Η επιβολή όμως, του νόμου στην Ελλάδα δεν είναι αυτονόητη. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται η παραλία, που συνορεύει με τον λόφο Κεφάλι όπου είναι σε εξέλιξη εργασίες ανασκαφής με χρηματοδότηση από ξένα ιδρύματα, το βράδυ της 11ης Ιουλίου να γεμίσει με ξένους τουρίστες, που έχουν αγοράσει προς 31 ευρώ, κάποιο από τα εισιτήρια του πάρτι της ολλανδικής εταιρείας.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Το ζήτημα της «γκρίζας» αξιοποίησης της παραλίας Μπούφος, που έχει αναδείξει η «Κ», απασχόλησε τη συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Νικολάου. Η δημοτική αρχή επιδιώκει την εκμετάλλευση της έκτασης να αναλάβει η δημοτική επιχείρηση «ώστε να αποδοθεί οργανωμένα η χρήση της στους ντόπιους και τους τουρίστες».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, από το 2019 δεν έχει δοθεί άδεια για την εκμετάλλευση του χώρου με αποτέλεσμα η λειτουργία της ιδιωτικής επιχείρησης να είναι παράνομη. Για το λόγο αυτό έχει διακοπεί η ρευματοδότηση του ακινήτου τρεις φορές, ενώ στον ιδιώτη έχουν επιβληθεί πρόστιμα 126.000 ευρώ για την παράνομη πρόσβαση στο χώρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέσχε ο κ. Ζερβός.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου έχει ενημερώσει εγγράφως τον εισαγγελέα, αλλά, ο τελευταίος, όπως ο ίδιος τόνισε στη συνεδρίαση του δ.σ. φαίνεται ότι δεν έχει ασχοληθεί με την υπόθεση.

Η παραλία

Οπως έχει αναφέρει η «Κ», η παραλία Μπούφος που βρίσκεται στο παραδοσιακό ψαροχώρι Σίσι Λασιθίου, το 1976 χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος και 30 χρόνια μετά, το 1996 οριοθετήθηκε ως ζώνη Α’ απολύτου προστασίας.

Κάθε δηλαδή, είδους δραστηριότητα απαγορεύεται, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Παρόλ’ αυτά, από το 1986 παραχωρείται είτε σε ιδιώτες είτε στην οικεία δημοτική επιχείρηση η απλή χρήση της παραλίας – τοποθετούνται ομπρελοκαθίσματα με συγκεκριμένους όρους.

Και από το 2007 στον λόφο Κεφάλι που συνορεύει με την παραλία είναι σε εξέλιξη εργασίες ανασκαφής, που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του αρχαιολογικού προγράμματος Σισίου από αμερικανικά, γαλλικά, βελγικά ιδρύματα.

Με την πάροδο των χρόνων, στην παραλία, έκαναν την εμφάνισή τους ημιμόνιμες κατασκευές, ενώ διοργανώνονταν και μουσικές εκδηλώσεις με ξένους dj.

Με τα δεδομένα αυτά, το 2017, ύστερα από καταγγελίες, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Αγίου Νικολάου προχώρησε στην μη έγκριση της λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικής ωφέλειας που λειτουργούσε στην παραλία. Ταυτόχρονα, αποφάσισε ομόφωνα τη σφράγιση της επιχείρησης που λειτουργούσε εκεί.

Λίγο αργότερα, το 2018 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου απέρριψε ένα ακόμη αίτημα για ίδρυση καταστήματος στο ακίνητο  και διέταξε  να καθαιρεθούν και να απομακρυνθούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές (π.χ. κιόσκι, μπαρ) της παραλίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση, που έχει μπει στο συρτάρι, κοινοποιήθηκε τόσο στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου όσο και στο Πταισματοδικείο Νεάπολης Λασιθίου, ενώ θα έπρεπε να υλοποιηθεί υπό την εποπτεία των δύο συναρμόδιων Εφορειών. Όλες αυτές οι ενέργειες, θα έπρεπε, ενδεχομένως, να είναι αρκετές προκείμενου να σταματήσει κάθε είδους δραστηριότητα στην παραλία που αποτελεί τη μοναδική στην περιοχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT