Η Οδύσσεια ενός ψηφοφόρου με ψηφιακή ταυτότητα

Η Οδύσσεια ενός ψηφοφόρου με ψηφιακή ταυτότητα

Ο Δημήτρης Φραγκούλης, 63 ετών, σύμβουλος επιχειρήσεων, επιχείρησε να ψηφίσει με την ψηφιακή του ταυτότητα. Υπολόγιζε, όμως, χωρίς τη δικαστική αντιπρόσωπο

η-οδύσσεια-ενός-ψηφοφόρου-με-ψηφιακή-τ-562491277

Κυριακή των εκλογών, ώρα 5:45 μμ. Πόση πίεση να είχε ανεβάσει; Είχε κάνει φιλότιμες προσπάθειες να παραμείνει ψύχραιμος. Ηταν η κόρη του μαζί του στο εκλογικό κέντρο και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να ξεφύγει. Σε κάποια φάση όμως ένιωσε να χάνει τον έλεγχο, «έτρεμα από τα νεύρα μου». Τότε ένας αστυνομικός του είπε «κύριε ηρεμήστε, θα πάθετε κάτι». Ξύπνησε. Συνειδητοποίησε ότι βρισκόταν σε μετωπική σύγκρουση με τον παραλογισμό. Θα έχανε νομοτελειακά. Πήρε ανάσα και σε πολύ λίγο ξεκίνησε για το αστυνομικό τμήμα.  

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Δημήτρης Φραγκούλης, 63 ετών, σύμβουλος επιχειρήσεων, ήταν πανευτυχής. Είχε τη χαρά να συνοδεύει την 18χρονη κόρη του στην πρώτη της φορά στην κάλπη. Στις 3:30 μμ βρίσκονταν και οι δύο ήδη έξω από το 108 εκλογικό τμήμα στο 44ο Δημοτικό των Πατησίων. Είχε λιγότερο κόσμο από την προηγούμενη φορά, θα τελείωναν γρήγορα, σκέφτηκε χωρίς όμως να προσέξει τον «ξενοδόχο», τη δικαστική αντιπρόσωπο με το τσιγάρο στο χέρι. «Η κόρη μου ψήφισε με την κανονική ταυτότητα της. Όταν ήρθε η σειρά μου έδειξα την ψηφιακή ταυτότητα στο κινητό. ‘Την κανονική’ λέει η δικαστική αντιπρόσωπος. ‘Αυτή έχω’ απαντάω. ‘Δεν τη δέχομαι, να πάτε σπίτι να φέρετε την άλλη’ μου λέει». Αυτό δεν γινόταν. Όχι μόνο γιατί το σπίτι ήταν 20 χιλιόμετρα μακριά αλλά και γιατί ήταν εντελώς παράλογο. Ο κ. Φραγκούλης γνώριζε πολύ καλά ότι είχε δικαίωμα να ψηφίσει με αυτόν τον τρόπο, είχε διαβάσει το νόμο πολλές φορές και τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

«Πρέπει κάποια στιγμή κάποιοι να μιλάνε. Εγινε μια τεχνολογική αναβάθμιση που μας γλιτώνει από γραφειοκρατία, σπατάλη σε βενζίνες και κόπο, και αυτή η κυρία έδιωχνε κόσμο από το τμήμα»

Αλλωστε έτσι είχε ψηφίσει το Μάιο στο ίδιο ακριβώς τμήμα! «Είναι ισότιμη με την κανονική» επέμεινε «είστε υποχρεωμένη να τη δεχτείτε!» «Όχι» αντέτεινε εκείνη «έχω διαβάσει το νόμο, μόνο αν θέλω τη δέχομαι!» Η συζήτηση δεν πήγαινε ούτε μπρος ούτε πίσω οπότε ο Δημήτρης ζήτησε να μιλήσει στο τηλέφωνο με την έφορο της εκλογικής περιφέρειας. Εκείνη τον διαβεβαίωσε ότι μπορεί να ψηφίσει με την ψηφιακή ταυτότητα, γεγονός που διαμήνυσε και στη δικαστική αντιπρόσωπο. Εκείνη όμως παρέμεινε ανένδοτη. Ο Δημήτρης ζήτησε τη συνδρομή των αστυνομικών που βρισκόταν στο εκλογικό κέντρο. «Μου είπαν ότι δεν μπορούν να της πουν να με δεχθεί, όμως μου είπαν ότι σε μια αντίστοιχη περίπτωση ένας δικαστικός αντιπρόσωπος από άλλο τμήμα είχε δεχθεί να σκανάρει την ταυτότητα αντ’ αυτής». Έτσι κι έγινε. Αντιπρόσωπος άλλου τμήματος σκάναρε επιτυχώς την ταυτότητα του Δημήτρη και όλοι μαζί κουστωδία ξεκίνησαν προς το 108 εκλογικό τμήμα. Όμως… «Όχι» λέει η δικαστική αντιπρόσωπος. «Δεν το δέχομαι». 

Στο μεταξύ είχε εμφανιστεί ο διοικητής του οικείου Α/Τ, ενώ είχαν έρθει να ψηφίσουν άλλοι 3 εκλογείς με την ψηφιακή ταυτότητα, οι οποίοι είχαν υποχρεωθεί είτε να επιδείξουν την αναλογική είτε να τη φέρουν από το σπίτι. «Κάποια στιγμή ειπώθηκε ότι πρέπει να έρθει SMS επιβεβαίωσης μετά το σκανάρισμα, το οποίο δεν ισχύει (σ.σ. σύμφωνα με το νόμο, η βεβαίωση του εγγράφου γίνεται είτε με επίδειξη του quick scan QR code είτε με σκανάρισμα του κωδικό QR). Καθόμασταν λοιπόν εγώ, η κόρη μου, βαθμοφόροι και απλοί αστυνομικοί και η έφορος που είχε μείνει στη γραμμή και περιμέναμε να έρθει ένα SMS που δεν θα ερχόταν». «Μάλλον έχει πέσει το σύστημα» ήταν η «εξήγηση». 

Είχαν περάσει ήδη πάνω από δύο ώρες. Ο Δημήτρης αποφάσισε να μεταβεί στο τμήμα για να καταθέσει μήνυση. «Πρέπει κάποια στιγμή κάποιοι να μιλάνε. Εγινε μια τεχνολογική αναβάθμιση που μας γλιτώνει από γραφειοκρατία, σπατάλη σε βενζίνες και κόπο, και αυτή η κυρία έδιωχνε κόσμο από το τμήμα». Τελικά δεν κατάφερε να ψηφίσει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή